Hlavní navigace

DST-10CI - transkodér, který převádí DVB-S na DVB-T

13. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 118483
Dnes si představíme horkou novinku z Finska. Je to transkodér, který umožní přijímat satelitní programy a distribuovat je do domácího rozvodu STK tak, aby je pak mohl přijímat jakýkoliv set top box DVB-T. Věc je to v současnosti velice potřebná pro pokrytí míst, kde terestrický signál není homogenní nebo nebyl ještě zaveden. Uplatní se i tam, kde potřebujeme rozšířit nabídku v STK o další programy z družic. Tam bude totiž vždy nejpestřejší nabídka programů. Cena transkodéru, kterou uvádím záměrně až na konci recenze, je více než příznivá.
DST-10CI z boku

Popis skříně a zapojení

Tento transkodér je zcela v černém hávu o velikosti 185×129×38mm (rozměr včetně konektorů) a je určen pro montáž do skříněk anténích rozvodů, nebo přímo na zeď. Má pro tento účel na zadní stěně dva otvory pro uchycení. V jeho vrchní části se nachází otvor pro modul s přístupovou kartou a ethernet konektor pro programování jednotky. Barevné svítící diody indikují stav napájení, zamčení transpondéru, autorizaci smart karty nebo upozorňují na další chyby.

DST-10CI šachta

Ve spodní části se nachází dva F konektory pro vstup z LNB a výstup signálu do kabelové sítě. Dále dva konektory ASI IN a ASI OUT, které se použijí pro kombinaci programů ze dvou, nebo více satelitních transpondérů do jednoho COFDM výstupu. Dále je zde zásuvka pro napáječ 7,5V/3A a zásuvka jack pro audio a video výstup.

DST-10CI napáječ

Součástí balení je i napáječ, který je také připraven na montáž do rozvodné skříňky.

Co umí

DST-10CI umožňuje převod digitálních QPSK programů ze satelitního transpondéru (včetně HD programů) do COFDM nebo IP signálu. Satelitní programy lze pak sledovat na „obyčejném“ DVB-T, nebo IP přijímači. Jedna jednotka DST-10CI umožňuje převést v závislosti na datové rychlosti přenosu každého kanálu až osm satelitních programů v SD rozlišení, nebo tři programy v HD rozlišení. Skladbu programů je možno i různě kombinovat. Při programování transkodéru lze kontrolovat a upravovat datový tok na výstupu a sladit vše tak, aby byla využita přenosová kapacita celého muxu. Tyto parametry lze při programování sledovat „on line“. Celý vybraný DVB-T multiplex je pak přenášen do rozvodů volitelně od 50 do 858MHz. Maximální přenosová rychlost může být 30 Mbit/s. Chceme-li přijímat programy s podmíněným přístupem (kódované), musíme do transkodéru vložit CA modul s přístupovou kartou. Z celkového množství lze navolit až tři kódované programy současně z jedné karty. Kódované programy mohou být také konvertorovány bez dekódování. Samotné dekódování je možné uskutečnit až následně v set top boxu každého účastníka. Přijímač musí být ale vybaven CA modulem a příslušnou dekódovací kartou pro vybrané programy. V případě českých programů z družice Astra 3 je to CA modul Cryptoworks a dekódovací karty Skylink, nebo CS Link.

DST-10CI laptop

Programování

Systém programování je dobře navržen a je velice jednoduchý. Zmíním se o něm pouze okrajově. Programuje se přes internetové rozhraní, např. IE prohlížeč. IP adresa zařízení DST-10CI je z výroby nastavena na 192.168.0.20 a lze ji manuálně přenastavit. Pro komunikaci s DST-10CI musí být IP adresa síťového připojení PC nastavena na 192.168.0.19 a Net mask na 255.255.255.0.

Ve Windows XP zvolíme Ovládací panely/Síťové připojení a poté Síť a Nastavení internetu. V Možnostech zvolíme Internetový protokol. Poté zvolíme TPC/IP a Možnosti. Kliknete na Použít tuto IP adresu a vepíšete 192.168.0.19. Do pole Net mask vepíšete 255.255.255. a potvrdíte tlačítkem OK.

Pak již můžete komunikovat a nastavovat. Při programování je přijímač propojen s PC pomocí křížového ethernet kabelu. Otevřete internetový prohlížeč, napíšete 192.168.0.20 a stisknete ENTER. Zobrazí se hlavní menu včetně základních informací o přístroji. Tam již můžete volit z velkého množství nastavení které budeme požadovat. Celé programování je velice dobře popsáno v českém manuálu.

Chceme-li mít v kabelovém rozvodu možnost více programů, dají se transkodéry řadit a zvýšit tak kapacitu sítě.

DST-10CI servis

Využití v praxi

Obrovskou výhodou pro techniky je dálková správa celého systému pomocí internetu. Pokud je transkodér nepřetržitě připojen k internetové síti a známe adresu IP, je možné jej kompletně přeprogramovat pomocí internetového prohlížeče (Internet Explorer, Firefox, Opera atd.) například i z dovolené v Karibiku. (můžete např. na přání zákazníka okamžitě změnit programovou skladbu v příslušném objektu, aniž byste opustili svou kancelář).

ebf - partner 1

Transkodér DST-10CI se uplatní např. v hotelích, pensionech, nemocnicích a dalších veřejných zařízeních, kde s běžnou LCD vybavenou digitálním tunerem umožní příjem programů satelitní TV podle individuálních požadavků. Uplatní se i v místech, kde nejsou dostupné terestrické signály jiných operátorů, nebo rozšíří nabídku o další satelitní programy např.: Filmbox, CS Film, Nova HD, Nova Cinema apod.

DST-10CI balení

Balení obsahuje
transkodér DST-10CI
napáječ 100–240V – 7,5V / 3A / 22,5W
montážní přípravek na uchycení
síťový kabel
černobílou uživatelskou příručku v češtině s ilustracemi
Cena 39 900Kč vč. DPH
Výrobek k testu zapůjčila firma ALLCOM, spol.s.r.o se sídlem v Praze 10
e-mail: obchodnici@allcom­.cz
www.allcnet.cz

Zdá se vám cena za tento transkodér přiměřená?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).