Hlavní navigace

Dubaj láká startupy z celého světa, působí tam i Google, IBM či LinkedIn

7. 6. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dubaj se chystá přejít na m-government – služby úřadů mají být dostupné přes mobilní aplikace. Zároveň se otevírá nadějným startupům. V Praze o tom mluvil šéf Dubai Internet City.

Ještě v polovině 20. století byla ekonomika Dubaje, součást Spojených arabských emirátů, založena na zemědělství, rybolovu a obchodu s perlami. A dnes? Nejvyšší mrakodrap, krytá sjezdovka, hotel vybavený leteckými simulátory, umělé ostrovy ve tvaru palmy či mapy světa. Stačilo pouhých pár desítek let, aby se emirát Dubaj proměnil v jedno z nejluxusnějších míst na světě. A také v největší centrum informačních a komunikačních technologií v regionu, které dnes láká technologické firmy a startupy z celého světa.

Současnou podobu, získal Dubaj díky příjmům z ropy, která byla na jeho území objevena v průběhu 60. let. Ačkoli některé projekty mohou působit až bizarně, tamní vládci argumentují tím, že v dobách hojnosti je nutné vybudovat infrastrukturu a atrakce, ze kterých bude emirát žít v budoucnu, až ropa dojde.

V žádném případě ale nejde jen o turisty. Koncem minulého tisíciletí tamní vláda rozhodla, že se zasadí o to, aby se emirát změnil z tradiční ekonomiky na ekonomiku znalostní. Začala proto vytvářet podmínky, aby do země přilákala technologické a IT firmy. V roce 1999 tehdejší vládce Dubaje Maktum bin Rašíd oznámil plán na vybudování volné zóny určené pro firmy z odvětví informačních a komunikačních technologií (ICT). Trvalo rok, než na místě, kde se do té doby rozkládala poušť, vznikl areál Dubai Internet City. Ještě před samotným oficiálním otevřením projevila zájem o vstup do této zóny zhruba stovka firem.

Důvod takového zájmu byl nasnadě. Založení firmy nebo pobočky v Dubaji je totiž pro zahraniční firmy poměrně komplikované. Firma musí mít „sponzora“, který se za ni zaručí a kterému odvádí nemalá procenta ze zisku nebo 51 procent ve firmě musí patřit občanovi Spojených arabských emirátů.

Dubai Internet City

Od začátku devadesátých let ale začaly v Dubaji vznikat tzv. volné zóny, na které se výše zmíněná pravidla nevztahují. První vznikla v roce 1992 v bezcelní zóně přístavu Jebel Ali. V roce 1996 následovala volná zóna v rámci dubajského letiště. Poté v roce 2000 bylo otevřeno Dubai Internet City – volná zóna, zaměřená výlučně na firmy z oblasti ICT.

V rámci Dubai Internet City je povoleno zakládat pobočky plně vlastněné zahraničním kapitálem. Současně jsou firmy na tomto území osvobozeny od daňové povinnosti. Mohou si pronajmout kanceláře v objektech, které patří provozovateli areálu, nebo mají možnost pronájmu či koupě zasíťovaných pozemků. Dubajská strana zprostředkovává veškerý servis nutný pro založení firmy.

Dubai Internet City spadá pod společnost TECOM Investment, a ta je zase součástí Dubai holding, investiční společnosti s globální působností, kterou z velké části vlastní dubajská vládnoucí dynastie.

V současné době je Dubai Internet City největším centrem informačních a komunikačních technologií v regionu Blízkého východu a Severní Afriky. Působí v něm zhruba 1400 firem, včetně internetových gigantů Google a Facebook. Najdete zde ale také pobočku společností Microsoft, IBM, Cisco, HP, HTC, Samsung či LinkedIn. Podle výkonného ředitele Dubai Internet City Maleka al Maleka tvoří nadnárodní společnosti zhruba čtvrtinu firem, které v rámci této volné zóny působí.

Zpočátku si v Dubaji budovaly zahraniční technologické firmy malá obchodní zastoupení. Později se z nich staly regionální centrály. Dnes v rámci těchto poboček probíhá i vývoj, vysvětluje Malek al Malek.

Malek Al Malek, výkonný ředitel Dubai Internet City a Dubai Outsource Zone.

Malek Al Malek, výkonný ředitel Dubai Internet City a Dubai Outsource Zone.

e-Government v mobilu

Sama vláda chce jít v oblasti implementace informačních technologií příkladem. Podle Maleka je Dubaj na špici v oblasti Blízkého východu v zavádění e-governmentu. V květnu dokonce premiér Spojených arabských emirátů a vládce Dubaje Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm oznámil, že vláda a úřady začnou přecházet na smart government.

Všechny služby, které vláda či úřady nabízejí, mají být napříště dostupné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím mobilního telefonu.

Koncem května pak vyhlásil soutěž o nejlepší m-government službu, která má motivovat úřady a vládní instituce, aby začaly nabízet inovativní řešení na poli mobilních aplikací, mobilního webu či SMS služeb. 

Soutěž o nejlepší vládní mobilní službu.

Soutěž o nejlepší vládní mobilní službu.

Chci, aby služby vlády Spojených arabských emirátů byly občanům dostupné prostřednictvím mobilních telefonů, uvedl Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm. Dubajská vláda už letos spustila mobilní aplikaci pro iOS s názvem mDubai, díky níž mají obyvatelé přístup k vybraným službám.

Inkubátor in5 má přilákat start-upy

Nejsou to ale jen zavedené zahraniční IT či internetové firmy, které mají v Dubai Internet City dveře otevřené. Dubajané mají zájem i o začínající podnikatele, kteří mají potenciál přijít s inovativními nápady. Pro podporu startupů z oblasti digitálních médií, sociální médií, vývoje mobilních či webových aplikací byl v rámci Dubai Internet City začátkem května spuštěn inkubátor in5 Innovation Hub. Jedná se o tříměsíční program, který je otevřený pro zájemce ze všech zemí. Jediným omezením je zaměření na oblast ICT a digitálních médií.

Dříve bylo těžké začít vyvíjet mobilní aplikace. Dnes si můžete doma postavit svoje vlastní Angry Birds nebo jinou mobilní hru. Je pro nás důležité, abychom podobným lidem byli schopni nabídnout podmínky, které jim umožní zrealizovat jejich nápady, říká Malek al Malek.

V rámci in5 je možné získat dotované kanceláře a telekomunikační služby. Součástí je ale samozřejmě mentoring, networking, různá školení a možnost představit projekt investorům.

Dubajská strana také zařídí veškeré úřední náležitosti tak, aby se začínající podnikatel mohl hned po svém příjezdu do Dubaje začít naplno věnovat vlastnímu projektu.

V současné době in5 nenabízí seed funging z vlastních (státních) zdrojů, nicméně do budoucna by se to mohlo změnit.

Zatím vlastní financování nenabízíme. Zprostředkováváme ale setkání podnikatelů a investorů. Nicméně počítáme s tím, že v budoucnu by in5 měl být schopen poskytnout i seed funding, tak abychom začínajícím start-upům mohli nabídnout kompletní portfolio služeb, slibuje Malek al Malek.

Podle Maleka startupy, které se rozhodnou realizovat svůj nápad v rámci in5, mohou těžit ze skutečnosti, že budou v dosahu velkých technologických firem, které se v areálu Internet Dubai City nacházejí.

BRAND24

Když například chcete v rámci in5 vyvíjet aplikaci pro Android, spojíme vás s místním vývojářským týmem Google a ten vám může pomoci, říká Malek al Malek.

Po uplynutí tříměsíční lhůty představitelé in5 posoudí, zda se podařilo nápad přetavit ve funkční produkt, který má šanci se prosadit a uživit. V případě že ano, bude projektu poskytnuta další asistence, aby se z inkubační fáze mohl posunout na další úroveň.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).