Hlavní navigace

DUNE HD – přístroje pro operátory i audiofily

3. 6. 2021
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Dune HD
Společnost DUNE HD je známá spíše jako tvůrce high-endových multimediálních zařízení, v portfoliu však má i přístroje pro IPTV/OTT operátory.

Představíme si vybrané IPTV realizace, na kterých se podílela značka DUNE HD, a poté se podrobně podíváme na nové „vlajkové“ multimediální zařízení, uváděné na trhu v těchto dnech.

DUNE HD se aktuálně podílí (nebo v minulosti podílela) na realizaci několika velkých projektů. Namátkou to byla třeba služba s názvem Kartina TV – ta je nabízená i v ČR, dále také například v USA, Kanadě nebo Izraeli, a primárně je určená pro ruskojazyčnou klientelu. Jiným projektem byla dodávka zařízení pro projekt Beeline společnosti VEON, na DigiZone.cz už několikrát zmiňovaný.

Pro projekt Kartina TV zajistila z vlastního vývoje klientský hardware, používající operační systém Dune HD Software. Ten je založený na Linuxu, v kombinaci s open source Androidem ve verzi 6.0 pro korektní běh aplikací. Aktuálně nabízené zařízení je pojmenováno Kartina EVA.


Autor: Dune HD

Přístroj je postaven kolem osvědčeného procesoru Amlogic S905X, v paměťové konfiguraci 2/8 GB. Podporuje DRM Widevine Level 1, rozlišení 4Kp60, HDR, HEVC / HEVC 10-bit. Video kodeky: H.264, H.265, H.265 10-bit, MPEG2, MPEG4, XVID, WMV9, VC1, VP9. Audio kodeky: MPEG-1/2 layer I/II/III, AAC, LPCM, WMA, FLAC, Vorbis, WavPack, APE, ALAC. Podpora streamovacích protokolů HLS a MPEG-DASH. Obsluhu a přehrávání multimediálního obsahu zajišťuje lokalizované uživatelské rozhraní dobře známé ze „velkých“ 4K přehrávačů DUNE HD.

Na základě tohoto přístroje byl vyvinut DUNE HD model AV1 4K, společností uváděný jako „celosvětově první STB pro OTT/IPTV operátory s podporou kodeku AV1“ (retailové TV boxy s podporou kodeku AV1 nabízí kupříkladu čínský Videostrong pod značkou MECOOL).


Autor: Dune HD

Tento model má osazený procesor RTD 1319 společnosti Realtek (čtyřjádro ARM Cortex A-55, grafika Mali G-31), v základní konfiguraci dostanete 2/16 GB pamětí (volitelně 32/64 GB). Operátor zde může volit mezi Android TV a Android AOSP (oboje ve verzi 10). Konektivitu zde zajišťuje LAN RJ-45 Gigabit Ethernet port, bezdrátovou dvoupásmová Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2T2R) a Bluetooth 4.x/5.x (dle požadavku objednavatele). Přístroj má celkem tři interní antény, dvakrát pro Wi-Fi, třetí vyhrazenou pro Bluetooth. Rozhraní USB 3.1, HDMI 2.1 a kompozitní AV ve formě 3,5mm jacku.

Volitelná podpora pro dálkový ovladač technologie Bluetooth, DRM Verimatrix, audio Dolby Digital / Dolby Digital+ / TrueHD* a DTS/DTS HD, Dolby Vision.

Dalším referenčním projektem je platforma s označením IPSweden pro Švédsko. Místním specifikem je použití jednotné platformy (a jednotné nabídky), kterou však nabízejí lokální distributoři, ne jeden centralizovaný operátor. Lokální distributoři zde obvykle kromě TV nabízejí internet, mobilní i pevný telefon, někteří také třeba i plyn či elektřinu. Nabídku IPSweden můžete vidět na přiloženém obrázku. Za balíčky s označením „CMORE“ se skrývá místní partner skupiny CANAL+. Vybrané programy lze také přijímat metodou „a la carte“.


Autor: IPSweden

Platforma IPSweden je také partnerem Framtidens Bredband (Broadband budoucnosti), kde poskytuje dotovaný balíček služeb v rámci nabídky IP Sweden Choose yourself (IP SWEDEN VÄLJ SJÄLV). 100% dotace se týká jak pořízení zařízení (v ceně 1000 SEK), tak měsíčního poplatku 99 SEK a je nutno o ni požádat elektronickým formulářem. Poplatek pokrývá programy švédské televize SVT jak v SD, tak HD rozlišení + 6 programů z placené nabídky dle výběru, viz tabulka níže. Nabídka je ošetřena závazkem 12 měsíců.


Autor: IPSweden

Mezi aktivitami DUNE HD v minulosti je i dodávka přístrojů pro francouzskou K-TV. Zde šlo o model TV-102 (aktuálně již nenabízený) s logem operátora. Tento model se prodával i v ČR. Společnost aktuálně používá nový 4K box „Pure“ s certifikovanou Android TV.


Autor: Dune HD

V nabídce „pro operátory“ také nalezneme model TV-175L, což je low-cost model s podporou 4Kp60, postavený na základě retailového modelu Smart Box 4K. Zmiňuji ho zde z důvodu poměrně značné podobnosti designu i technického řešení s přístrojem ZXV10 B866V2 od čínského ZTE, který jsme představovali jako nový STB pro O2TV. Posuďte sami…


Autor: Dune HD

Nyní se přesuneme do vrcholové produkční řady. Pro ty, kterým nepostačuje „krabička s KODI“ připojená k síti a chtějí opravdové multimediální centrum, s podporou prakticky naprosté většiny kodeků a typů souborů spolu s podporou vysoce kvalitního audia, a jsou ochotni k zaplacení nemalého finančního obnosu, společnost uvádí na trh další model.

Jde o nový vlajkový model, označený Ultra Vision 4K. Co se týče možnosti jeho objednání, stránky známé společnosti Eurostar Ostrava jej prozatím nenabízejí vůbec (v nabídce je předchozí generace Ultra 4K), oficiální globální web společnosti DUNE HD uvádí „Coming Soon“ s cenou 1700 USD. Ruské stránky nabízejí možnost předobjednávky bez uvedení termínu, značkový e-shop Online Trade jako datum zahájení prodeje uvedl nejprve 25. 5. 2021, následně jej posunul na 31. 5. 2021. Obě stránky pracují s cenou 139 990 rublů.

Popravdě, cenotvorba u vrcholných modelů této značky je lehce „out of this world“. Předchozí generace „Ultra 4K“ je v nabídce společnosti Eurostar za 45 990 Kč s poznámkou „Doprodej“, nejnovější model Ultra Vision 4K českou cenovku prozatím nemá, v kurzovém přepočtu dolaru jde o cca 35 000 Kč, v přepočtu z ruského rublu zhruba o 39 000 Kč.

Co za tento obnos případný zájemce obdrží? Firemní vlajkové multimediální centrum založené na nejnovějším procesoru RTD1619 společnosti Realtek a duálním operačním systémem Dune HD OS + Android 9.0. Paměťová konfigurace 4/32 GB. 2 pozice pro HDD. Podpora Dolby Vision a HDR10 +, hi-end audio DAC ES9038PRO, Hi-Fi analogové i digitální audio výstupy, dva HDMI výstupy + 1 vstup, USB typu 2.0 a 3.1, USB typu C. 1Gb Ethernet, Wi-Fi 2,4/5 GHz. Sluchátkový zesilovač, NFS, SMB, YouTube 4Kp60 HDR…


Autor: Dune HD

Hardware

Case s předním panelem z leštěného hliníku (430 mm standardní rozměr). Interní toroidní napájecí zdroj se dvěma samostatnými obvody pro digitální a analogovou část. Velmi tiché chlazení se 120 mm ventilátorem značky Noctua. Dvě pozice pro pevné disky (SATA), každá s podporou HDD 16 TB nebo větší. Přední pozice umožňuje přímý přístup a rychlou instalaci 3,5" HDD vyměnitelných za provozu (hot-swap). Zadní (interní) pozice je variabilní pro 2,5"/3,5" HDD nebo SSD.

Velký OLED displej na předním panelu zobrazuje aktuální čas, pozici přehrávání, aktuálně přehrávanou stopu a další informace. Displej podporuje navigaci v nabídce přehrávače médií, například pro výběr stopy, i když je vypnutý zobrazovač.


Autor: Archiv autora

Osazený čipset Realtek RTD1619 používá šestijádrový procesor ARM A55, který je o 77 % výkonnější než čtyřjádrový ARM A53, aktuálně široce používaný v TV boxech a multimediálních přehrávačích. Vylepšena je i grafika, kde je využíván nový GPU Mali-G51 (rozdíl 50 % + oproti Mali-T820 předchozí generace). Konektivitu zajišťuje dvoupásmová Wi-Fi specifikace 802.11b/g/n/ac (2,4 + 5,0 GHz), RJ-45 ethernetový 1Gb port a integrovaný Bluetooth. 2 externí antény Wi-Fi (2T2R) a samostatná anténa Bluetooth pro maximalizaci výkonu. 1× port USB typu C, celkem 4× USB port typu A (1× 3.1, 3× 2.0) optický zvukový výstup S/PDIF, koaxiální zvukový výstup S/PDIF, výstup HDMI + další zvukový výstup HDMI, vstup HDMI, vstup pro externí IR čidlo.


Autor: Archiv autora

Multimediální přístroj je standardně dodáván se dvěma dálkovými ovladači. Jednak velkým infračerveným dálkovým ovladačem s funkcí učení a také s přídavným ovladačem technologie Bluetooth s funkcí AirMouse a mikrofonem. Dedikovaný vstup umožňuje připojit externí čidlo IR signálu (IR extender), které je součástí vybavení. 

Dálkový ovladač s IR technologií disponuje funkcí učení, která umožňuje nakonfigurovat dálkové ovládání tak, aby přijímalo a vysílalo povely pro další připojená zařízení. 

Dálkové ovládání s technologií Bluetooth, funkcí AirMouse a mikrofonem pro ovládání Android aplikací, které nejsou optimalizovány pro ovládání z běžného dálkového ovladače a hlasové vyhledávání v aplikacích, které tuto funkci podporují.


Autor: Dune HD

O špičkový zvuk se stará čip ESS SABRE PRO (ES9038PRO), který poskytuje vynikající kvalitu zvuku s nejvyšším dynamickým rozsahem na trhu 140 dB a minimálním zkreslením. Vestavěný zvukový procesor XMOS zajišťuje přesné digitální zpracování zvuku s původní vzorkovací frekvencí. Podporuje režim „Direct DSD“ pro přehrávání hudby v nejpokročilejším formátu DSD (Super Audio CD) s maximální kvalitou. Vyvážené stereofonní zvukové výstupy XLR pro analogové připojení profesionálních audio zařízení. Přístroj má rovněž separátní sluchátkový zesilovač.

Software

Přístroj má hybridní operační systém, který se skládá z Dune HD OS založeného na Linuxu (pro zajištění stabilního provozu a plynulého přehrávání mediálního obsahu) a OS Android (pro podporu aplikací pro Android). Tyto systémy běží současně. Uživatelské rozhraní Dune HD Hi-End, které bylo v průběhu let vyvíjeno a zdokonalováno, běží souběžně s operačním systémem Android a přináší všechny výhody klasického multimediálního centra Dune HD založeného na Linuxu a chytré televize Android v jednom zařízení.

Centrum Dune HD + různé aplikace a pluginy Dune HD optimalizované pro použití na televizní obrazovce a aplikace pro Android (online video a televizní služby, hry atd.) jsou k dispozici současně. Pro plynulé a vysoce kvalitní přehrávání videa a zvuku je použita nová technologie inteligentní správy prostředků Dune HD Android Playback Accelerator. Přístroj používá poslední verzi systému Android 9.0.

Přístroj podporuje technologie HDR, Dolby Vision a HDR10 +. Integrovaný pokročilý procesor pro zpracování videa Dolby Vision VS10 zajišťuje maximální kvalitu obrazu při přehrávání jakéhokoli typu obsahu (SDR, HDR, Dolby Vision) a jakéhokoli typu videovýstupu (SDR, HDR, Dolby Vision).

Dále podporuje přehrávání plného obrazu Blu-ray v maximální kvalitě a jakémkoliv formátu (BDMV, ISO, BD ISO, BD4K, BD3D, BD-Java, seamless branching) ve formátu Dolby Vision (MEL a FEL), včetně Blu-ray menu. V tomto případě se rozšířené informace Dolby Vision přenášejí do televizoru za účelem zlepšení kvality obrazu. Přístroje značky Dune HD jsou aktuálně jedinými takovými, které kombinují plnou podporu obrazu Blu-ray Dolby Vision s podporou internetových videoslužeb (VOD videoték) a aplikací pro Android v jednom zařízení.

Dolby Vision je podporován pro všechny populární formáty souborů (BDMV, BD ISO, MKV, MP4, TS, M2TS), všechny oblíbené profily (P4, P5, P7 MEL a FEL, P8). Technologie Dolby Vision Purifier optimalizuje soubory Dolby Vision za běhu pro maximální kompatibilitu s mediálním procesorem Realtek RTD1619DR. Rovněž podporuje profil VP9 2, který YouTube používá pro obsah 4K HDR.

K souborům lze přistupovat dvěma hlavními způsoby, buď přes personalizovaný katalog multimédií „My Collection“, kde po vložení úložiště do přístroje dojde k indexaci všech souborů a rozhraní si stáhne veškerá data k souborům (nedochází k žádném stahování videa, pouze dostupných dat jako synopse, přehled herců, přehled štábu, dostupné odkazy na trailery atd.), nebo také přes odkaz Sources, klasické adresářové menu všech aktuálně dostupných zdrojů (HDD, Samba, NAS,…), představené v první fotogalerii Menu nastavení. Odkaz Sources je dynamický, ukazuje vždy jen připojené zdroje.

Podporované profily, formáty a typy souborů:

  • 4K@60fps, HDR, HDR10, HDR10+, HEVC 10-bit, VP9, VP9 Profile 2, 3D TnB/SbS, 3D Full HD (BD 3D MVC), Blu-Ray menu, Blu-Ray ISO, DVD ISO, Apple HLS, MPEG-DASH, Widevine Level 1
  • Systémy souborů: FAT16, FAT32, exFAT, NTFS, EXT2, EXT3, EXT4 (čtení/zápis), HFS/HFS+ (Mac OS Standard / Extended, pouze čtení), BTRFS (čtení/zápis)
  • Síťové protokoly: NFS client, SMB client/server, DLNA/UpnP client (čtení)
  • Video kodeky: MPEG2, MPEG4, XVID, WMV9, VC1, H.264, H.265, H.265 10-bit, VP9, VP9 profile 2 
  • Video formáty: MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, ASF, WMV, BD ISO, BDMV, DVD-ISO, VIDEO_TS
  • Blu-Ray: BDMV, BD ISO, BD4K, BD3D, BD-Java
  • Audio kodeky: MPEG-1/2 layer I/II/III, AAC, LPCM, FLAC, multichannel FLAC, Vorbis, WavPack, APE (Monkey's Audio), ALAC (Apple lossless), SACD DSD (stereo), AC3, DTS
  • Audio formáty: MP3, MPA, M4A, AAC, WAV, FLAC, Ogg/Vorbis, WavPack, APE (Monkey's Audio), ALAC (Apple lossless), SACD ISO, SACD DSF, SACD DFF, AC3, DTS, DTS-WAV
  • Playlisty: M3U, PLS, CUE
  • Titulky: SRT (externí), SUB (Micro DVD) (externí), textové (MKV), SSA / ASS (MKV, externí), VobSub (MP4, MKV, externí SUB / IDX), PGS (Blu-ray, TS, MKV)
  • Foto/obrázky: JPEG, PNG, BMP, GIF

Rozhraní multimediálního přehrávače si ukážeme ve fotogalerii níže, přehrávání v rozhraní Netflixu (s obrazovými náhledy při rychloposuvu) i přehrávání filmu se stavovou lištou.

BRAND24

Mediacentrum podporuje IPTV i OTT distribuci, lze jej rovněž naprosto bezproblémově zapojit do Smart Home systémů společností Crestron a Control4 (disponuje připravenými ovladači).

Unikátní mobilní aplikace Dune HD (Dune Control) pro mobilní zařízení iOS a Android poskytuje plný přístup ke všem funkcím multimediálního přehrávače Dune HD. Kompletně nahrazuje standardní infračervené dálkové ovládání, umožňuje prohlížet a vybírat multimediální obsah přímo na vašem mobilním zařízení (nabídka zobrazená na mobilním zařízení zrcadlí nabídku zobrazenou na obrazovce televizoru) a obsahuje sekci Přehrávání pro snadné přehrávání médií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).