Hlavní navigace

Dvě krátké novinky: EUnet a CZCOM posilují

25. 9. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V minulých dnech k nám dorazily dvě podobné zprávy o novinkách u dvou poskytovatelů připojení. To víte, místa je málo, musí se šetřit, takže vám je nabízím pěkně pohromadě v jednom článku.

Jsou opravdu kratičké. Nejprve tedy EUnet – nedávno se na Lupě objevila zpráva, že celková kapacita EUnetu do zahraničí činí 9 Mb/s. Neuběhl ani týden, a už to zase není pravda – tentokrát je to 12 Mb/s. Tato kapacita je rozložena do 9 Mb/s satelitní linky a dvou pozemních linek o kapacitě 2 Mb/s a 1 Mb/s. Posilování je třeba dát do souvislosti s novou multimediální službou, kterou EUnet oznámil – bližší informace však budou až na Invexu. Do konce roku se očekává ještě další rozšíření pozemních spojů, které zatím už řadu měsíců vázne na dodavateli. Pokud jde o satelitní spoj, zachytil jsem zprávy, že zmíněných 9 Mb/s nemusí být tak docela 9 Mb/s – EUnet má údajně tento satelit sdílený s jiným subjektem, přestože je faktem, že ho využívá převážně sám. To ovšem nejsou potvrzené údaje.

Druhou novinku včera oznámil CZCOM – má totiž zbrusu novou linku k pražskému uzlu Ebone o kapacitě 512 kb/s. Upřímně řečeno je velmi zajímavé, kolik zákazníků se už Ebone podařilo získat, nepochybně to jednak souvisí s velmi příznivými cenovými podmínkami, které Ebone pro pražský uzel nasadila, svou roli však jistě hraje také fakt, že připojením k Ebone získává poskytovatel také peering s komerčním CESNETem (přestože za cenu zahraničního připojení). Každopádně by si akvizice Ebone zasloužily zvláštní článek, který pravděpodobně příští týden přineseme.

Marek Antoš

KL24


Starší, související články:

* EUnet/Internet CZ do zahraničí třikrát rychleji
* Ebone v Praze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).