Hlavní navigace

Dvě novinky od Computer Pressu

28. 2. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden uvedl Computer Press dva nové Internetové servery: Hyperlink a VypalCD. Zatímco Hyperlink coby freehosting přináší pouze snahu o lepší provedení něčeho, co už existuje, služba s atraktivním názvem VypalCD přináší do českého Internetu něco zbrusu nového. Více přináší ve svém článku Petr Sršeň.

Minulý týden uvedl Computer Press dva nové Internetové servery: Hyperlink a VypalCD. Zatímco Hyperlink coby freehosting přináší pouze snahu o lepší provedení něčeho, co už existuje, služba s atraktivním názvem VypalCD přináší do českého Internetu něco zbrusu nového. Více přináší ve svém článku Petr Sršeň.

Na Invexu '99 mi jeden člověk z Computer Pressu tvrdil, že od řijna 1999 uvede CP měsíc co měsíc nový Internetový projekt. Jak je vidět, zatím se jim to skvěle daří (aukce.cz, serge.cz, vltava2000.cz, doupe.cz a nyní vypalcd.cz a hyperlink.cz). Pojďme se ale podívat na jednotlivé služby podrobněji.

Hyperlink

Jedná se o další webhosting zdarma. Možná si řeknete, že free webhostingů tu je, tak na co další do počtu? Také jsem si to zpočátku myslel, ale záhy jsem změnil názor. Jedinečnost Hyperlinku je v tom, že nemusíte na své stránky umisťovat jakoukoli reklamu v podobě bannerů, ale pouze malý button a ten je též možno vynechat po dohodě s provozovatelem služby. Mezi další klíčové vlastnosti patří doména třetího řádu (neco.hyperlin­k.cz), 12 MB prostoru, FTP přístup, upload přes www rozhraní, několik skriptů (anketa, odesílání formuláře, guestbook, počítadlo), statistiky jednotlivých webů.

To nejlepší jsem si ale nechal na závěr. Je tím WYSIWYG HTML Editor El Barto. Ve zkratce se jedná o značně „ořezaný“ FrontPage, nicméně je celý „web based“. To znamená, že vše obstarávají DHTML+java skripty. El Barto je naprosto skvělá záležitost, možná to nejlepší z celého Hyperlinku. Doporučuji vyzkoušet. Praktické zkušenosti se službou jsou vesměs kladné, přístup přes FTP je dostatečně rychlý.

Mám ale i nějaké drobné výhrady. Tou nejzávažnější je nedořešená navigace na celém webu, občas je problém něco najít, autoři služby ale prý co nevidět chybky napraví. Taktéž FAQ potřebuje značně rozšířit a zdokonalit. Posledním škraloupem je mírný problém se subdoménou. Ta se nejprve musí aktivovat (v administraci Hyperlinku) – to mi připadá zbytečné, u jiných free webhostingů probíhá tento úkon automaticky, navíc je při aktivaci značná časová prodleva (asi 1–2 hodiny) a většinu z nás nebaví čekat.

Za nejpodstatnější považuji u Hyperlinku absenci povinných bannerů a možnost vystavovat vlastně jakýkoli obsah (kromě porna, warezu, a dalších ilegalit). Povoleny jsou i komerční stránky, od čehož si Computer Press slibuje podobně jako u Vltavy2000 profesionalizaci Internetu. Hyperlink se stává ideálním místem pro prezentaci drobných živnostníků, ale i menších firem. V kuloárech Computer Pressu kolují zprávy, že by mohl časem nabízet Hyperlink neomezený prostor a dokonce i plné ASP skriptování, což by bylo ojedinělé. Nicméně teď je brzy na nějaké závěry, Hyperlink se teprve před několika dny rozjel, uvidíme, kam bude směřovat. Trochu se ale obávám o stabilitu serveru, celý Hyperlink je totiž založen na Windows NT a jak je známo, na stejné platformě běží například i server Živě (laskavý čtenář si domyslí mé obavy sám).

VypalCD

Druhý paralelně uvedený projekt je na rozdíl od Hyperlinku opravdu revoluční a převratný, a to nejen v Čechách, ale i ve světě. Podstata spočívá v tom, že služba umožňuje nechat si „vypálit“ CD se sharewarem/fre­ewarem, který si vyberete podle libosti ze stále se rozšiřujícího archivu na VypalCD. Momentálně je v archivu více než 1100 souborů o celkové velikosti 11 GB. Pokud nenajdete zrovna ten svůj prográmek či utilitku, nezoufejte, můžete poslat žádost o ten či onen shareware/freeware program (našli se ovšem prý už i takoví „chytráci“, kteří chtěli warez) a provozovatelé služby se vám budou snažit vyhovět, pokud to bude jen trochu možné. Vybírat si můžete momentálně z těchto kategorií: hudba – skladby, multimédia, hry, Internet, kancelář, operační systémy, programování, úpravy desktopu, utility, volný čas, rodina, vzdělání a drivery. Své cédéčko si můžete napěchovat libovolným softem z nabídky až do celkové velikosti 620–700 MB, poté vám bude vypáleno a posláno do 24 hodin (v současnosti do 3 dnů, protože běží zatím jen veřejný beta provoz). Cena jednoho CD je pouhých 109 Kč + nějakých 30 korun poštovné (cenu poštovného se mi nepodařilo zjistit přesně). Vypaluje se prý na 8× rychlostní vypalovačce na značková CD-R media.

KL24

Výhody tohoto systému snad ani nemusím zdůrazňovat, každý dial-upista tímto minimalizuje náklady za připojení na Internet; jakýkoli program, který se mu líbí nebo hodí, si nechá prostě za stovku vypálit na CD. Ušetřit mohou i ti, kteří mají pevnou linku – sice ne peníze, ale čas, který by strávili pálením cédéčka. Služba asi nebude pro Computer Press příliš zisková, spíše to vidím jako možnou přípravu na elektronickou distribuci komerčního software, která přijde v další vlně.

Petr Sršeň

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru i-noviny.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).