Hlavní navigace

Telefónica zavádí FUP i pro volání a Facebook za 3 miliardy kupuje Ubuntu

1. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Ano, je tu oblíbený den vtipálků, první duben, apríl. Na Lupě se ničeho vtipného dopouštět nebudeme, nabízíme ale přehled fórů z IT světa a internetu. První se objevily hned s půlnocí.

Tento přehled průběžně doplňujeme. Narazili jste na další aprílové vtipy? Dejte nám vědět v komentářích pod zprávou. Děkujeme!

Přivítejte doménu .česko

ICANN zveřejnil jména nových TLD, jsou mezi nimi minimálně dvě překvapení, napsal na svém blogu správce české top level domény CZ.NIC. Jedním z nich je to, že se na seznamu objevila i doména .česko – není ovšem kupodivu vůbec známo, kdo o ni zažádal.

Vývoj Windows XP převezmou dobrovolníci

Až Windows XP skončí oficiální podpora, převezme vývoj systému tým dobrovolných vývojářů Nostalgic Guys. A uvažují i o vzkříšení MS-DOSu, píše slovenský deník SME.

Český internet je v záporu

Zajímavá čísla ukazuje aktuální graf na stránce českého peeringového uzlu NIX.cz. Vypadá to, že se český internet propadl do záporného datového toku

Browser pro kočku

Opera myslí na to, aby si i vaše kočka mohla surfování internetem pořádně užívat – uvedla proto první speciální prohlížeč pro kočky Cats by Opera. Nabízí rozhraní optimalizované pro ovládání jazykem nebo automatický překlad shluků písmen vzniklých přechodem kočky po klávesnici do adresy webové stránky:

Tesco míří na mladé, na vizuálech nechybí domina

Virtuální operátor Tesco Mobile přichází z novou reklamní kampaní, kterou by chtěl přilákat mladé zákazníky.

„Tak jako jsme v naší hlavní kampani vsadili na každodenní situace našich klientů, tak se v kampani zaměřené na mladé snažíme naopak zaujmout znázorněním situací, které nejsou úplně typické a běžné,“ říká Branko Gugleta, marketingový ředitel Tesco Mobile.


Autor: Tesco Mobile

„Všichni mladí chtějí zažít něco odvážného, netradičního, jdoucí za hranice všednosti. Chtějí zkoušet, experimentovat, a to jak v rodinném, pracovním i milostném životě. A tak jsme v naší nové kampani vsadili na extrémnost,“ dodává Gugleta.


Autor: Tesco Mobile

O tom, že i samotné focení netradičních situací může probíhat nestandardně, vypovídá situace, kdy jeden z modelů nedorazil na focení včas a roli ničím neomezovaného otroka tak musel sehrát přímo zástupce společnosti Tesco Mobile.


Autor: Tesco Mobile

Telefónica zavádí FUP na hlasové služby

Telekomunikační operátor ode dneška začne uplatňovat FUP i u hlasových služeb. Pečlivě jsme analyzovali, jaké typy hovorů nejvíce přetěžují naši síť a snižují tak spokojenost našich zákazníků, vysvětluje Petr Plováček, ředitel technické divize O2. Na základě toho jsme hlasový provoz rozřadili do tzv. zón, které budou podléhat omezení provozu.

Oproti datovým tarifům platí v případě hlasového FUP jedna zásadní změna – čím méně zákazník za paušál zaplatí, tím vyšší limit hovorů na něho bude uplatněn. O2 tak tímto opatřením hodlá motivovat zákazníky ke zvýšení měsíční útraty. FUP se bude vztahovat na volání od manželky, nadřízeného či věřitele.

Už nikdy nedostatek objednávek

Máte e-shop a smutně sledujete, jak si u vás nikdo neobjednává žádné zboží? Shoptet.cz má řešení – na své facebookové stránce představil generátor náhodných objednávek, který vám jich vyrobí tolik, „že by i Alza záviděla“.

Ceny jako před pěti lety

Virtuální operátor City Mobile ode dneška zvyšuje ceny na úroveň, která platila před pěti lety, a zároveň výrazně snižuje rychlost připojení k internetu. „Naši zákazníci si často stěžovali, že u internetu tráví spoustu času, rozhodli jsme se proto snížit garantovou rychlost na takovou, aby ‚čekání než se stránka načte‘ bylo tak dlouhé, že raději půjdou ven na zahradu nebo sportovat. Děti pak nebudou vysedávat u Facebooků a online her,“ vysvětluje mluvčí společnosti.

Maskot Seznamu končí

Známého Jack Russel teriéra Krastyho, který deset let dělal maskota Seznamu, nahradí čivava Gábinka, dočtete se na serveru Novinky.cz. Důvody příliš neupřesňuje – kromě toho, produktový manažer Lukáš Kováč má jednu čivavu doma.

Facebook kupuje Ubuntu

Mark Zuckerberg má v plánu další obří akvizici – Facebook za 3 miliardy dolarů koupí firmu Canonical, která stojí za známou linuxovou distribucí Ubuntu – píše opensourcový blog It’s FOSS.

Na velikosti záleží

Američtí vědci dokázali, že přispěvatelé do internetových diskuzí mají v průměru menší přirození než zbytek populace, píše server Týden.cz. Zjištění je podle něj o to více šokující, že se týká i žen.

Vyberte zaměstnance podle DNA

Teď už nemusíme pročítat CV a dělat pohovory, stačí když si uchazeč vytře sliny, pošle nám je a hned víme, jestli nám sedí, doporučuje nový projekt DNAjobs.cz jeden ze spokojených zákazníků. Fajn, zatím je to vtip, ale jde z něj trochu mráz po zádech.

Chytrá rukavice – od Samsungu i od HTC

Podobný aprílový vtípek se povedl dvěma konkurenčním výrobcům hardwaru – jak Samsung, tak HTC oznámili vývoj chytré rukavice. Výrobek Samsungu se jmenuje Samsung Fingers, má třípalcový displej a umí se připojit k 5G sítím. Je vybaven také citlivými filtry, což z nich dělá výborného pomocníka do domácnosti: 

Rukavice se dá nabíjet solárně – stačí natáhnout ruku ke slunci a několik hodin klidně stát. A samozřejmě podporují ovládání gesty:
Rukavice od HTC se jmenuje HTC Gluuv a jde vlastně o jakýsi držák, který vám smartphone od HTC udrží na ruce. 

Zapomeňte na Bitcoin, je tu ExtraCoin

Nová virtuální měna ExtraCoin přichází s převratnými novinkami: těží se pomocí zvukové karty nebo pomocí kilometrů ujetých počítačovou myší a má velmi výhodný směnný kurz s mongolským tugrikem. Více se dozvíte v textu cnews.cz.

Autogeniální fotobomba na Google+

Google dotáhl svou – často proklínanou – funkci autogeniálních úprav fotografií na Google+ o krok dál: teď už vám nebude přidávat sněhové vločky, animace nebo panoramata – přidá vám na snímek rovnou novou postavu. A prvním nezvaným objektem, který Autogeniální Fotobomby na vaše fotky přinášejí, je David Hasselhoff. Stačí jen nahrát novou fotku a hele:

NSA vás vidí i bez kamery

Americká NSA už nepotřebuje ke šmírování lidí webkamery, pomocí šikovného exploitu totiž dokáže snímat obraz přímo z jednotlivých pixelů LCD panelů, píše server Extrahardware.cz. Bezpečné je prý pouze používání starých CRT monitorů.

Rozečti se klingonsky

Startup Rozectise.cz expanduje mimo Zemi, ba i mimo naši sluneční soustavu: začal nabízet výuku rychlého čtení v klingonštině. Vhodné zejména pro posádky USS Enterprise a dalších lodí Federace. Pozor, některé úkoly skutečně vyžadují klingonskou klávesnici:

Češi předběhli Amazon

Víte, že český e-shop CZC.cz začal doručovat zboží prostřednictvím bezpilotních dronů? Podmínkou je, aby zboží bylo dostupné skladem na jedné z pražských poboček CZC.cz a vážilo méně než 200 gramů. Za leteckou dopravu do dvou hodin od objednání zákazník zaplatí 139 Kč a pokud bydlí ve vyšších patrech paneláku, můžou si nákup nechat donést až na balkón. Celou dodávku navíc mohou sledovat v živém videostreamu. Nevěříte? Dobře děláte :) Pracovníci CZC.cz ovšem ke své aprílové zprávě natočili i video, které vypadá mnohem méně šíleně, než některé zprávy běžně vysílané v českých televizích:

Windows 8.5 s geniálním tlačítkem Start

Technologický server Živě.cz s půlnocí přišel s exkluzivní zprávou – podařilo se mu získat CD-ROM s instalací Windows 8.5. Do operačního systému se má vrátit nabídka Start – zpracovaná ovšem jako samostatná aplikace. Pro její spuštění přibude i nová klávesová zkratka WIN+Ω, uvádí autoři aprílového textu.

Hollywoodský vitamín

Na Technetu se dočtete o unikátním hollywoodském vitamínu, který právě míří na trh – a to rovnou ve třech verzích: „Nejdražší prémiová verze obsahuje naopak všechno, co si lze od moderních pilulek přát: mobilní aplikaci (pro Android a iOS, aplikace pro Windows Phone prý přijde později), nepřetržitou zákaznickou podporu a vlastní sociální síť pro sdílení právě polykaných léčiv s přáteli,“ dočtete se v propracovaném textu, který čerpá dokonce z webu produktu. Pilulky přitom podezřele připomínají kolečka mrkve.

Sdílená „selfie“ od Gmailu

Proč byste ze svých „selfies“ – tedy fotek sama sebe, které to loni dotáhly až do Oxforského slovníku a k titulu Slovo roku, měli mít potěšení jen vy? Google spouští Gmail Shelfie – tedy SHareable sELFIE (selfie, která se dá sdílet). Ty nejpopulárněšjí najdete mezi motivy i ve své schránce a můžete si je okamžitě zapnout! Anebo se můžete podívat na ty nejlepší na stránce Gmailu na Google+.

MMF24

Chytněte si svého Pokemona

A ještě jednou Google: v Google Maps na iOS nebo Androidu se objevila zcela nová možnost: můžete v nich lovit Pokemony. Stačí spustit aplikaci, klepnout do políčka pro vyhledávání a stisknout novou možnost Press Start. Objeví se vám mapa, na které… lovíte Pokemony. Není divu, že tuhle hru Google propaguje zejména v Japonsku.

Krátce mimo IT:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).