Hlavní navigace

eBay se usazuje v Praze, českou lokalizaci zatím neplánuje

27. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Zdroj: sxc.hu Autor: 74287
Do tří let hodlá eBay výrazně posílit pražské analytické a marketingové centrum. Ačkoli Češi prostřednictvím aukčního portálu čile obchodují, spuštění české mutace není na pořadu dne. Letošní rok bude klíčový pro společnost Skype. Pokud se nepodaří najít smysluplný koncept, který by posílil propojení jednotlivých služeb, které skupina nabízí, bude provozovatel největší veřejné VoIP sítě pravděpodobně na prodej.

Oficiálním důvodem uspořádání tiskové konference společnosti eBay, která se konala minulý týden, bylo jmenování nového generálního ředitele pražského Center of Excelence – marketingového a analytického centra. Ve skutečnosti však mělo setkání s novináři splnit pravděpodobně podobnou funkci jako tisková konference u příležitosti otevření pražského vývojového centra společnosti Skype. Jelikož eBay hodlá v příštích třech letech v českém Center of Excelence zaměstnat až 100 specialistů, hledá logicky všemožné způsoby, jak budoucí zaměstnance oslovit. A cesta prostřednictvím tisku je účinná a hlavně nikterak finančně náročná. Bylo by ale nefér obviňovat eBay z nějakého nestandardního přístupu, protože nedostatek kvalifikovaných specialistů trápí v oblasti informačních technologií a Internetu téměř každou firmu a ty se relativně často uchylují k podobným praktikám.

eBay má ve světě pět podobných Center of Excelence, přičemž pouze dvě se nachází na území Evropy, v Německu a nyní i v České republice. Nový ředitel pražského centra eBay Philippe Bernard, který od března loňského roku současně šéfuje i českému centru pro rozvoj Skypu, vyjmenoval důvody, které eBay vedly k otevření centra právě Praze. Patří mezi ně dostupnost kvalifikované pracovní síly s dostatečnou jazykovou výbavou, výhodná geografická poloha v srdci Evropy nebo špičková úroveň českých vysokých škol.

Marketingové a analytické centrum bude mít na starosti zejména mezinárodní marketing, analýzu jednotlivých trhů a vývoj nových produktů. Podle Phillipa Bernarda vzniknou v Praze expertní týmy, které budou poskytovat know-how ostatním pobočkám.

Historie eBay

Společnost eBay byla založena v září roku 1995 Pierrem Omidyarem, který sám vytvořil stránky AuctionWeb, prostřednictvím nichž umožnil uživatelům dražit různé předměty. eBay, tehdy ještě AuctionWeb, vznikl jako experiment, jenže záhy se ukázalo, že Pierre Omidyar přišel s něčím, co si u internetových uživatelů získalo rychle oblibu. Zájem o novou službu překvapil i samotného zakladatele, který již po půl roce fungování serveru oznámil, že AuctionWeb si získal takovou popularitu, o které se mu ani nesnilo.

AuctionWeb 1996

Podoba AuctionWebu v roce 1996 (Zdroj: Lycos)

Dnes je eBay bezkonkurenčně největším online tržištěm na světě. V roce 2007 se prostřednictvím všech jeho obchodních platforem prodalo zboží v celkové hodnotě 60 miliard dolarů. Každý den registruje eBay okolo jedné miliardy zobrazených stránek a v jednom okamžiku je jeho prostřednictvím nabízeno až 100 milionů položek, které zahrnují úplně běžné, ale občas i velmi netradiční zboží.

Kolik stojí oběd s Warrenem Buffettem?

Zdaleka nejdražší položkou, která byla prostřednictvím eBay prodána, je soukromé tryskové letadlo za 4,9 milionu dolarů. Mezi opravdové kuriozity patří dražba kukuřičného lupínku, který svým tvarem připomínal americký stát Illinois. Vítěz aukce za něj zaplatil 1350 dolarů. Okno, ze kterého střílel v roce 1963 Lee Harvey Oswald na tehdejšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a jehož vyvolávací cena byla 100 tisíc dolarů, se nakonec prodalo za více než tři miliony dolarů.

Opravdu neskutečnou částku byl ochoten zaplatit vítěz aukce, která zahrnovala oběd se současným nejbohatším mužem světa Warrenen Buffettem. Nutno dodat, že 650 100 dolarů, které Buffett touto transakcí vydělal, poukázal obratem na dobročinné účely. U chlapíka, který disponuje jměním ve výši 62 miliard dolarů, takový krok snad ani nepřekvapí.

Aukční servery, eBay nevyjímaje, ale přitahují také různé recesisty, podvodníky a dokonce i zločince. Nabídka vlastní duše nebo tchýně je spíše k pousmání. Nedávný případ případ, kdy prostřednictvím eBay chtěl německý manželský pár prodat své osmiměsíční dítě, však vyšetřuje policie, a to i přes tvrzení rodičů, že šlo o pouhý žert.

eBay společně s platebním systémem PayPal patří mezi nejčastější terče phishingových útoků.

eBay musel v minulosti čelit také skandálu, kdy se podařilo útočníkům z jeho databáze odcizit údaje o 1200 uživatelích včetně čísel kreditních karet či kontaktních informací. To česká aukční síň Aukro musí v současné době řešit velmi nepříjemný problém. Nedokázala totiž své uživatele ochránit před podvodníkem, či podvodníky, kteří na Aukru prodávali fiktivní zboží. Nechali si za něj předem zaplatit na bankovní účty, ale kupujícím zboží nikdy nedodali. Podvodníci si založili více účtů a mezi nimi si vzájemně udělovali kladná hodnocení, proto nebudily aukce u kupujících žádné podezření. Jeden z našich čtenářů v této souvislosti upozornil na nedokonalý systém ověřování skutečné identity uživatelů.

Český eBay zatím nebude

Ačkoli dle výzkumu, který provedla na podzim minulého roku společnost GfK ve 13 zemích střední a východní Evropy, patří čeští uživatelé ve zkoumaném regionu spíše mezi častější návštěvníky internetových obchodů a online aukčních síní, eBay se podle viceprezidentky pro mezinárodní operace Wendy Jonesové na český trh v nejbližší době vstoupit nechystá. Češi přitom již nyní prostřednictvím eBay obchodují a denně jich na všechny servery aukčního portálu zavítá okolo pěti tisíc.

Výzkum GfK - pozim 2007

Internet Acces in Households and Internet Users in 13 CEE Countries, Autumn 2007 (Zdroj: GfK)

Nejčastěji nakupují a prodávají osobní automobily a náhradní díly. Centrem zájmu jsou také starožitnosti a předměty sběratelského charakteru. Situace se nezmění ani v souvislosti s rozšiřováním pražského Center of Excellence, ačkoli země ve kterých se nachází zbývající centra lokalizované portály mají. Jenže kromě Německa má eBay podobná centra v Indii a Číně, kterým Česká republika velikostí trhu může samozřejmě jen těžko konkurovat. Pro představu, prostřednictvím EachNet (čínský eBay) se každou minutu prodá mobilní telefon a každých 10 sekund tričko.

Navíc doménu ebay.cz vlastní Petr Komárek, který si ji zaregistroval již v roce 2001. Ten pro náš server potvrdil, že nebyl zatím ze strany společnosti Ebay kontaktován. Doménu by ale byl ochotný prodat, záleželo by prý na nabídce.

Jaký osud čeká Skype?

Na tiskové konferenci neopomněla Wendy Jones připomenout neustále se zvyšující tržby, které skupina zahrnující nejen samotný eBay, platební systém PayPal či Skype, ale také další portály jako StubHub nebo Shopping.com, generuje. Jestliže v roce 2001 to bylo 0,7 miliardy dolarů, loni už o 7 miliard více. Ve zmiňovaném mezidobí ale eBay realizoval řadu akvizic, v roce 2000 koupil za 1,5 miliardy dolarů PayPal a udělal z něj svůj primární platební systém. O pět let později schválili akcionáři investici, která tíží eBay dodnes. Za 2,6 miliardy získali do svého portfolia společnost Skype.

Stali se tak ze dne na den více méně rizikovými investory. Koupili totiž firmu, která byla tehdy v rané fázi vývojového cyklu. Už v době koupě se objevily pochybnosti o tom, zda uskutečněný obchod přinese do budoucna očekávaný zisk. Časem se ukázalo, že pochybovači měli pravdu. V prvních letech po akvizici Skype nejenže nenaplnil představy, co se ziskovosti týče, navíc byl permanentně ve ztrátě. Ačkoli se eBay snaží vychvalovat Skype seč může, akcionáři již pocítili, že investice nebyla příliš uvážená. Skype nedosahoval plánovaných výnosů a do zisku se dostal až koncem roku 2006. eBay tak byl nucen část původní investice odepsat.

Skype je sice nejpopulárnější a suverénně největší veřejnou VoIP sítí, ale většina uživatelů jej využívá zejména pro bezplatné volání. Podle některých analytiků stojí za finančními neúspěchy Skypu špatný obchodní model. Hlavní devizou Skypu je obrovská uživatelská základna, jen za první čtvrtletí letošního roku vzrost počet registrovaných uživatelů o 33 milionů na celkových 309 milionů. Ukazuje se ale, že eBay zatím není schopný potenciál uživatelské základny přetavit do podoby peněz. Ačkoli je společnost Skype v současné době zisková, jsou její tržby ve srovnání s ostatními službami velmi malé. Navíc celkový počet uživatelů nemá vypovídací hodnotu. A počet uživatelů, kteří využívají i placené služby volání do pevných a mobilních sítí, Skype nezveřejňuje. Odhaduji, že jich bude ve srovnání celkovým počtem, jen mizivé procento. Přilákat nové zákazníky služby Skype-out mají pravděpodobně za úkol nové tarify, které Skype představil v dubnu.

Ebay tržby

Vývoj tržeb skupiny skupiny eBay (Zdroj: eBay)

MMF24

Zdá se, že akvizice se rozležela i v hlavách samotného vedení společnosti Ebay. Její šéf se nechal slyšet, že pokud se letos nepodaří najít synergie mezi Skypem a ostatními službami, které má Ebay v portfoliu, bude Skype na prodej. Tato zpráva přišla navzdory dobrým hospodářským výsledkům Skypu za první čtvrtletí. Objevily se také informace, že o Skype by mohl mít zájem Google.

eBay sice v únoru do čela Skypu dosadil nového výkonného ředitele a investoval do odstranění dluhů, oba kroky ale spíše nasvědčují tomu, že chce eBay Skype stabilizovat a navýšit jeho hodnotu před případným prodejem.

Myslíte, že eBay nakonec nabídne Skype k prodeji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).