Hlavní navigace

EK zjišťuje, zdali někomu vadí koupě WhatsApp Facebookem

2. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O posvěcení transakce v hodnotě 19 miliard dolarů požádal Evropskou komisi sám Facebook. Rozhodnutí by mělo padnout do 3. října.

Schválení bez výhrad, požadování určitých ústupků nebo rozhodnutí o hlubším prozkoumání. To jsou varianty, ze kterých budou vybírat zástupci Evropské komise (EK), při rozhodování o osudu největší transakce Facebooku v historii.

Ten se letos v únoru dohodl na koupi chatovací služby WhatsApp za 19 miliard dolarů (4 miliardy v hotovosti, 12 miliard v akciích, 3 miliardy v akciích pro zaměstnance, pokud ve firmě zůstanou aspoň čtyři roky po dokončení akvizice).

Transakce ještě pochopitelně musí být posvěcena regulačními orgány Evropské unii (EU). Ve Spojených státech úřady transakci již schválily. EK by o osudu obchodu měla rozhodnout do 3. října. Podle agentury Reuters již rozeslala firmám dotazník, ve kterém zjišťuje, jak se na transakcí dívají.

EK chce aby jí zástupci firem sdělili, jaký bude mít podle nich obchod vliv na uživatele a zákazníky chatovacích aplikací a sociálních sítí. Ptá se jich například:

„Očekáváte v důsledku této transakce, že uživatelé WhatsApp se budou potýkat s většími problémy při přechodu na jinou chatovací službu/aplikaci? Očekáváte v důsledku této transakce, že pro konkurenty WhatsApp bude po uzavření transakce těžší získat nové uživatele nebo spustit nové komunikační služby/aplikace v Evropském hospodářském prostoru?“

BRAND24

Pokud se domnívají, že negativní, požaduje Komise, aby konkretizovali v jaké oblasti (např. nárůst cen, či zpomalení inovací).

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).