Hlavní navigace

Facebook koupí WhatsApp, za soka Messengeru dá 16 miliard USD

20. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Akvizicí aplikace WhatsApp si Facebook pořídí největšího konkurenta svého vlastního Messengeru. Obě služby mají přitom dále fungovat nezávisle na sobě.

Když se loni spekulovalo o tom, že má o koupi WhatsApp zájem Google, visela ve vzduchu částka kolem jedné miliardy dolarů. O necelý rok a několik set milionů uživatelů později Facebook oznámil, že se domluvil na koupi služby za 16 miliard dolarů (z toho 4 miliardy hotovosti a 12 miliard v akciích) a ve hře jsou i další 3 miliardy v akciích pro zaměstnance, pokud ve firmě zůstanou aspoň čtyři roky po dokončení akvizice.

Mobilní IM klient WhatsApp umožňuje posílání textových zpráv a multimediálních souborů. Podle nejnovějších čísel zveřejněných firmou má kolem 450 milionů měsíčních aktivních uživatelů a 320 milionů denních aktivních uživatelů. A každý den mu má přibývat milion nových registrovaných účtů. 

Facebook si každopádně pořizuje zřejmě největšího konkurenta vlastní služby Messenger, která přes řadu změn v loňském roce za WhatsApp na většině trhů zaostává. Obě služby by měly po akvizici nadále fungovat odděleně – bude zajímavé sledovat, jak se tato vnitřní konkurence na jejich fungování projeví.

BRAND24

Co se mění pro vás, naše uživatele? Nic, slíbil na blogu šéf WhatsAppu Jan Koum, který se po akvizici stane členem vedení Facebooku (Board of Directors). Aplikace má podle něj zůstat zcela samostatná a bude fungovat nezávisle na Facebooku. Můžete stále počítat s tím, že vaši komunikaci nebude přerušovat žádná reklama, dodal.

Obchodní model WhatsApp totiž stojí na placení ročního poplatku za jeho používání. Nový uživatel může aplikaci používat první rok zdarma, poté se platí 0,99 dolaru za rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).