Hlavní navigace

Elitní právníci chtějí pokořit kontroverzní RIAA

17. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Notoricky známá a kontroverzně vnímaná organizace RIAA možná bude muset vrátit částky, které se jí povedlo získat při monstrózních soudních sporech s uživateli nelegálně sdílejícími hudbu na Internetu. Chtějí toho dosáhnout profesor práv Charles Nesson z Harvardu a jeho bývalý student Kiwi Camara. Tito dva elitní právníci hodlají u soudu prokázat, že RIAA peníze získala v rozporu se zákonem. Argumentují třeba tím, že RIAA u soudu předkládala notářsky neověřené dokumenty, přestože to v daných…

Notoricky známá a kontroverzně vnímaná organizace RIAA možná bude muset vrátit částky, které se jí povedlo získat při monstrózních soudních sporech s uživateli nelegálně sdílejícími hudbu na Internetu. Chtějí toho dosáhnout profesor práv Charles Nesson z Harvardu a jeho bývalý student Kiwi Camara. Tito dva elitní právníci hodlají u soudu prokázat, že RIAA peníze získala v rozporu se zákonem. Argumentují třeba tím, že RIAA u soudu předkládala notářsky neověřené dokumenty, přestože to v daných případech nebylo podle zákona přípustné.

Chtějí také zpochybnit autorské registrace konkrétních skladeb. Celý systém je prý špatný, protože chybí vzorek nahrávky, podle kterého by mohla být pak skladba identifikována. Navíc prý americké federální právo neumožňuje registraci skladeb na jména nahrávacích společností, ale pouze na jména interpretů, což se ale neděje. Dlužno dodat, že Kiwi Camara v současnosti zastupuje jistou Jammie Thomas-Rasset, se kterou RIAA vede soudní spor. Zvěsti o plánové žalobě tak mohou být jen řízeným mediálním tlakem, nicméně oba elitní právníci ujišťují, že do sporu s RIAA se pustí hned, jak případ Jammie Thomas-Rasset skončí, což by mělo být někdy letos v létě. (CD-R Server)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).