Hlavní navigace

Elon Musk kupuje Twitter. Doufám, že tu všichni moji kritici zůstanou, tweetl

25. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Představenstvo Twitteru se dohodlo s americkým miliardářem Elonem Muskem na prodeji firmy.

Netrvalo to ani šest týdnů. V polovině března oznámil nejbohatší muž světa Elon Musk koupi 9,2% podílu v sociální síti Twitter. Před koncem dubna pak Twitter oznamuje, že se Musk stane novým majitelem celé firmy.

Představenstvo Twitteru oznámilo, že s Muskem dospělo k dohodě na prodeji všech akcií firmy po 54,2 USD za kus. Celkem by tak měl americký podnikatel zaplatit asi 44 miliard dolarů (v přepočtu přibližně bilion českých korun). Transakci ještě musí schválit akcionáři a regulační úřady v USA a její dokončení se očekává do konce letošního roku.

„Doufám, že i moji největší kritici na Twitteru zůstanou, protože to je podstatou svobody slova,“ napsal Musk na svůj twitterový účet s více než 83 miliony sledujícími jen několik hodin před tím, než byla transakce oficiálně oznámena.

V průběhu vyjednávání svůj záměr koupit Twitter a stáhnout jeho akcie z trhu zdůvodňoval tím, že chce ze služby vytvořit „všezahrnující platformu, kde bude platit svoboda slova“. Twitter se podle něj stal v podstatě veřejným náměstím. Lidé podle něj potřebují mít možnost svobodně promlouvat v rámci toho, co je zákonem dovoleno. 

„Jedna z věcí, kterou by podle mě měl Twitter udělat, je zveřejnit svůj algoritmus jako open source. Měl by také jasně ukazovat, když nějaký tweet zviditelnění nebo potlačí, aby nebyly možné utajené algoritmické či ruční manipulace,“ řekl v průběhu rozhovoru na akci TED 2022: 

„Není to pro mě způsob, jak vydělat peníze,“ řekl také o případné koupi. „Mám silný dojem, že existence silné veřejné platformy, která má maximální důvěryhodnost a je široce otevřená, je nesmírně důležitá pro budoucnost civilizace,“ dodal. Svoboda slova ale má hranice, uznal. Všechny platformy jsou totiž vázány zákony zemí, ve kterých fungují. 

Cesta k prodeji Twitteru byla krátká, ale rozhodně ne přímá. Na začátku dubna Twitter oznámil, že nový největší jednotlivý akcionář nastoupí do představenstva a bude se podílet na změnách služby

Jenže po týdnu bylo vše jinak: v den, kdy mělo Muskovo jmenování vstoupit v platnost, miliardář oznámil, že se členem vedení nestane. Je možné, že mu vadila podmínka, že by nesměl vlastnit více než 15 % společnosti.

BRAND24

O několik dní později totiž podal oficiální nabídku na kompletní převzetí Twitteru. Akcionářům nabídl 54,20 USD za podíl, což byla o 38 % vyšší cena, než za kterou se akcie obchodovaly 1. dubna (den předtím, než Musk oznámil, že v Twitteru koupil 9,2% podíl).  

Vedení Twitteru nejprve přijalo opatření, která by v případě pokusu o nepřátelské převzetí firmy mohla výrazně zvýšit cenu, kterou by za ni Musk musel zaplatit. Musk pak potvrdil, že je jeho zájem o Twitter vážný, a zveřejnil doklady o tom, že má na koupi zajištěné financováníZe společnosti pak začaly unikat zprávy, že představenstvo s potenciálním novým majitelem vážně vyjednává a patrně se brzy dohodne. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).