Hlavní navigace

Enern zase investuje v cizině. Peníze tečou do doktorského ­Docplanneru

7. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Enern si vyhlédl spolu s dalšími dvěma partnery portál Docplanner. Ten provozuje v tuzemsku třeba server ZnámýLékař.cz.

Dvacet milionů dolarů nateklo do služby pro lékaře i další zdravotnické profesionály. Služba kombinuje výhody sociální sítě a komunitních fór. Doktoři si zde mohou vytvořit svůj profesní profil, vést agendu, sledovat hodnocení od pacientů či na ně reagovat a v neposlední řadě pacientům nabídnout online objednání do své ordinace.

Enern se na akci podílel zhruba 150 milióny korun a podpořil tak vznik globální jedničky. Docplanner se totiž spojil se španělskou konkurencí – serverem Doctoralia. Ta by měla pokrývat 5 miliónů lékařských profilů a měsíčně již nyní obslouží 17 miliónů unikátních návštěvníků v 45 zemích.

Docplanner působí i v Česku prostřednictvím portálu ZnámýLékař.cz, nemá tu ale tak jednoduchou pozici jako v zemích, kde je víc rozšířená síť soukromých lékařů. V tuzemsku registruje služba 50 tisíc lékařských profilů a 300 tisíc hodnocení od pacientů. „Česko má poměrně dobrý systém veřejného zdravotnictví, což znamená, že objem přímých plateb tu není tak významný jako v Polsku nebo třeba v Turecku. V Polsku jsou například čekací lhůty na kontroly nebo na procedury ve veřejném zdravotnictví tak dlouhé, že lidé raději chodí za soukromými lékaři, kteří pak tvoří většinu našich klientů. V České republice má většina našich klientů smlouvy s pojišťovnami. Pacienti však přesto hledají názory na lékaře a naším cílem je nabídnout jim možnost snadno si vybrat toho pravého lékaře a sjednat si schůzku,“ popisuje specifika místního trhu finanční ředitel firmy Peter Bialo.

Docplanner sbírá investice jako na běžícím pásu. Loni touto dobou získal deset miliónů dolarů na expanzi. Mezi největšími investory je třeba i Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) prostřednictvím svého fondu Venture Capital Investment Programme a Lukasz Gadowski, který stál již za mnoha úspěšnými projekty, například rozvážkovou službou Delivery Hero.

Pro Enern je ale investice do Docplanneru potvrzením jeho expanze do ciziny. „Co může být online, bude online, a zdravotnictví není výjimkou. Docplanner a jeho dosavadní výsledky dávají jasně najevo, že je to reálný cíl,“ říká Pavel Mucha, partner Enernu. Ten už loni na podzim pustil první investici do berlínského projektu Nestpick.

BRAND24

Berlín, respektive Německo, má přinést nové investiční příležitosti pro fond Enernu – ETIII, který by měl mít k dispozici kolem padesáti miliónů eur. V barvách fondu navíc od loňského léta funguje i pátý partner – Tomáš Čupr.

Kolem zdravotnictví a sociální péče se během poslední doby začínají točit i startupy. J&T Ventures má už zainvestovaný česko-německý projekt FetView, který pomáhá gynekologům a porodníkům. Ex-Rohlík.cz Marek Saha se zase v Londýně snaží „uberizovat“ sociální péči se svým projektem Revere Care

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).