Hlavní navigace

Europeana má prý v databázi málo knih, nejvíce se zatím činí Francie

2. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská online multimediální encyklopedie Europeana se zatím nerozšiřuje tak rychle, jak by si autoři ambiciózního projektu představovali. Cílem bylo začátkem roku 2010 pokořit hranici deseti miliónů zdigitalizovaných podob významných evropských kulturních děl. Čtyři měsíce před koncem roku 2009 se však Europeana neblíží ani polovičnímu splnění tohoto cíle. Podle posledních informací má v databázi zhruba 4,6 milionem digitalizovaných děl. Při spuštění před devíti měsíci nabízela dva miliony…

Evropská online multimediální encyklopedie Europeana se zatím nerozšiřuje tak rychle, jak by si autoři ambiciózního projektu představovali. Cílem bylo začátkem roku 2010 pokořit hranici deseti miliónů zdigitalizovaných podob významných evropských kulturních děl. Čtyři měsíce před koncem roku 2009 se však Europeana neblíží ani polovičnímu splnění tohoto cíle. Podle posledních informací má v databázi zhruba 4,6 milionem digitalizovaných děl. Při spuštění před devíti měsíci nabízela dva miliony děl typu významných knih a fotografií, historických map nebo důležitých televizních a rozhlasových záznamů.

Je však znepokojující, že v knihovně Europeana je k dispozici pouze pět procent všech digitalizovaných knih v EU. Rovněž bych chtěla poukázat na to, že téměř polovina všech digitalizovaných děl v knihovně Europeana pochází z jediné země, zatímco všechny ostatní členské země výrazně zaostávají, řekla nedávno podle ČTK eurokomisařka Viviane Reding. Onou světlou výjimkou je Francie. Pomalé tempo rozšiřování není prvním problémem celého projektu. Viz naše dřívější články Stalo se: Europeana, digitální blamáž po evropsku a Doplatila Europeana na erotické malby a Mein Kampf? (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).