Hlavní navigace

Europhon DTR 2005 mini: kvalitní řešení pro nenáročné

27. 3. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Na konci minulého roku jsme na DigiZone.cz uvedli recenzi přijímače Universum 450a DVB-T. Set-top-box dopadl velmi dobře, ačkoli za ním nestál výrobce zvučného jména, ale jen katalogové Quelle. Celkový dojem kazil pouze časovač a teletext. Europhon jako by Universu z oka vypadl, navíc se ale poučil z jeho chyb. Češtinu nabízí už i v teletextu a časovač mu funguje na výbornou.
Europhon 2005

Malé balení, které si zákazník přinese domů, je využité do posledního kousku místa. Uvnitř se nachází kabel SCART a síťová přípojka, dále pak německý a český manuál i dálkové ovládání s bateriemi. Pod další vrstvou papíru se nachází set-top-box samotný. Drobný přístroj má rozměry 25,3×5×13,2 c­entimetru, váží ani ne kilogram. Barevnému provedení dominuje stříbrná, kterou střídá pouze černý displej ve středu předního panelu. Nečekejte žádné oblé křivky, set-top-box je celý pravoúhlý. Zepředu má kromě čtyřmístného červeného displeje také tři tlačítka – na zapnutí a pro přepínání programů.

Europhon DTR 2005 má na své malé míry velmi bohatý zadní panel. Dva konektory SCART (pro televizi a video / DVD) doplňuje čtveřice cinchů. Červený a bílý představují dva kanály stereo výstupu, žlutý obsahuje obrazové informace ve formě kompozitního videa a konečně černý složí jako digitální zvuk S/P-DIF v koaxiální verzi. Nabídku konektorů uzavírá vstup a výstup pro anténní kabel, rozhraní RS-232 na softwarovou aktualizaci a zdířka pro kabel, kterým uživatel připojí set-top-box do elektrické sítě. Jaké jsou požadavky přístroje na napětí a kolik energie spořádá? Vyhovuje mu klasická evropská síť s napětím 230 V a frekvencí 50 Hz, za plného provozu může chtít až deset Wattů, ve stand-by se spokojí se čtyřmi. Celkově se jedná o úsporný digitální přijímač.

Europhon 2005 zezadu

Uvedení do provozu

Jakmile uživatel připojí Europhon DTR 2005 mini do elektřiny, uvítá ho přístroj číslicemi 1234 na displeji a německým pozdravem na obrazovce. Hned na úvod si člověk může ale vybrat jazyk, přičemž mezi devíti možnostmi nechybí ani čeština. Přechod mezi položkami je intuitivní, slouží k němu šipky nahoru a dolů na dálkovém ovládání, pro výběr pak stačí stisknout OK. Kdyby měl někdo přesto pochyby, nemusí listovat ani v manuálu. Nápověda k funkci tlačítek, která mají pro danou akci význam, se zobrazuje v obdélníku dole pod menu. Set-top-box může proto jednoduše nastavit i ten, kdo předtím nic podobného v životě nedělal.

Na další obrazovce je volba země a Česká republika je opět na seznamu – i když to není na první pohled vidět, protože zaujímá poslední, osmé místo. Je zajímavé, že zatímco ve výběru řečí figurovala i maďarština, na seznamu států už Maďarsko není. Následující menu slouží pro rozhodnutí, zda má či nemá set-top-box napájet anténu. Lidé s anténou zapojenou do zásuvky nabídku odmítnou, ostatním může posloužit. Vyhledávání programů může začít.

Europhon 2005 ovladac

Před uživatelem se objeví dva seznamy, oba dosud prázdné, jeden pro televizní stanice a druhý pro rádia. V průběhu hledání se divákům ukazují informace o průchodu kmitočtovým spektrem (aktuální kanál, šířka pásma, rozsah kódu a transpondér). Objevené seznamy postupně přibývají do příslušných seznamů. Na chvíli mě zarazilo, když po zpracování multiplexu A byly v televizním okně programy 1–5 (ČT 4 SportTV Nova) a napravo mezi rozhlasy jen číslo 7, Rádio Česko. Kde je šestka a není těch rádií podezřele málo? říkal jsem si. Vysvětlení přišlo na konci hledání. Seznamy jsou číslované zvlášť a po zaplnění šesti míst začínají znovu jako prázdné. Set-top-box tedy naladil programy všechny a bez problémů, s pokojovou anténou jsem nemusel vůbec manipulovat, natáčet ji nebo vysunovat její pruty. Hledání trvalo tři minuty. Před uložením stanic se uživatel může rozhodnout, že některé vyškrtne. Pomocí tlačítka Exit se člověk dostane pryč z úvodního menu a ve sledování digitálních programů televize a poslechu rozhlasu mu už nic nebrání.

Všední běh a funkce

Dálkový ovladač a Europhon DTR 2005 mini spolupracují dobře a rychle, malé ovládání obsahuje všechno podstatné i něco navíc. Ve spodní části jsou tlačítka na ovládání záznamu, které umožňují pravděpodobně až pokročilejší modely. Stejná tlačítka slouží ale i na barevné „skoky“ v teletextu, a tak ani ona nezabírají místo zbytečně. Na přepínání mezi rozhlasem a televizí slouží překvapivě tlačítka dvě, a ne jedno společné. Celková koncepce dálkového ovladače je příjemná, OK je uprostřed, kolem něj směrové šipky, snadno dosažitelné EPG, seznam programů, Menu a Exit, zkrátka bez výhrad. Ve spodní řádce jsou i tlačítka F1 a F2, kterými se uživatel snadno dostane do zvukového nastavení a informací o programu.

Europhon 2005 seznam

Televizní obraz je po průchodu set-top-boxem na pohled kvalitní, jen mírně ořezaný. Zatímco analogová televize mi např. nalevo od loga ČT 1 dopřává ještě kus místa, Europhon DTR 2005 mini tu neukáže už ani píď navíc. Logo ale zůstává v celku. Při přepínání se dole na obrazovce ukazují informace o pořadu právě vysílaném a tom, který přijde. Použité písmo je dobře viditelné i pro ty, kteří mají se zrakem a čtením malých znaků problémy.

Elektronický programový průvodce (EPG) podporuje češtinu, a tak čekají správně vyvedené háčky a čárky. Alespoň podle normy ISO 6937, kterou používá multiplex A. Konkurenční ISO 8859–2 set-top-box nezná a maskuje to zajímavým způsobem. Místo aby zobrazoval na programech dalších vysílacích sítí nějaké nesmysly, přiřadí i jim některý ze seznamu pořadů prvního multiplexu. Program Primy nahrazuje ČT 4 Sport apod. Kuriózní nedostatek je mrzutý, protože si kvůli němu nemůžete listovat v týdenním výhledu vysílacích sítí B a C.

Europhon 2005 EPG

Na EPG je navázaný časovač, který dovoluje snadno naprogramovat až deset záznamů. Narozdíl od set-top-boxu Universum 450 DVB-T (v základním vydání) nemá Europhon s připravenými časy spuštění a vypnutí žádné problémy. Vše probíhá tak, jak by člověk čekal. Také teletext už hovoří u modelu DTR 2005 mini hezky česky, škoda jen, že mu chybí paměť na rychlejší listováními mezi jednotlivými stránkami. Pokud jste ale majiteli Universa, nezoufejte. Od února existuje nový firmware, který vady přístroje ve věci časovače a teletextu plně napravuje.

Na závěr

Digitální přijímač za cenu lehce přes dva tisíce nemusí vypadat na první pohled jako žádný zázrak. Europhon svým málo výrazným vzhledem nepůsobí zázračně ani na pohled druhý. Důležitější je ale to, co umí, a toho je dost. Set-top-box nabízí bohatou konektorovou výbavu a podporu češtiny v menu, teletextu i EPG. Je proto škoda, že ze dvou možných norem diakritiky ovládá jenom ISO 6937 a svoji neznalost ještě nečestně maskuje. Ale třeba i tento nedostatek časem vyřeší nový firmware, podobně, jako se dětských nemocí zbavil Universum od Quelle.

Europhon 2005 teletext
Europhon DTR 2005 mini
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčily: Přijímače.cz

BRAND24

Orientační cena: 2190 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Co je pro vás při nákupu set-top-boxu nejdůležitější?

  • Cena.
    9 %
  • Technické vybavení.
    9 %
  • Funkce softwaru.
    0 %
  • Značka výrobce.
    2 %
  • Všechno dohromady.
    80 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).