Hlavní navigace

Evolveo Omega T2: terestrický FTA přijímač pro platformu DVB-T2 a formát H.265/HEVC

25. 5. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Firma Evolveo přichází na trh s druhou generací multimediálního HD přijímače pro standard DVB-T2. Přijímač má automatickou i manuální instalaci po kanálech nebo frekvencích i ruční třídění programů.

Tento přijímač, který se vyrábí v černé barvě, podporuje vysílání v novém formátu s nejnovějším kodekem H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding). Nový standard snižuje datový tok při zachování porovnatelné obrazové kvality oproti současně používanému kódování H.264.

Přední panel


Autor: Evolveo

Přední panel

Rozměry přijímače jsou 168 × 100 × 38 mm (Š x H x V). Uprostřed předního panelu je čtyřmístný žlutozelený numerický LED displej, který v provozu zobrazuje číslo předvolby a v režimu StandBy přesný čas. Vpravo jsou tři tlačítka pro základní ovládání přijímače: dvě pro přepínání programů nahoru a dolů a třetí tlačítko pro vypnutí přijímače do StandBy. Zcela vpravo je pak jeden USB port.

Zadní panel


Autor: Evolveo

Zadní panel

Zadní panel disponuje odleva jedním vstupem a jedním smyčkovým výstupem pro anténu, koaxiálním portem pro výstup digitálního audia, digitálním výstupem HDMI 1.4, analogovým portem SCART pro výstup na starší televizory nebo VCR a napevno instalovaným síťovým kabelem pro napájení ze sítě 220 až 240 voltů, 50/60 Hz a s maximální spotřebou 12 wattů.

Dálkové ovládání


Autor: Čestmír Polák

Dálkový ovladač

Černé dálkové ovládání menší velikosti disponuje 43 gumovými tlačítky. Tlačítka mají vysoký zdvih a vyžadují větší sílu stisku při přepínání. Doba přepínání programů je u DVB-T menší jak jedna vteřina, u DVB-T2 kanálů je cca dvě vteřiny.

Co je uvnitř přijímače


Autor: Čestmír Polák

Vnitřek přijímače

Jednoduchá konstrukce, jakoby vše bylo integrováno v řídícím procesoru. Sítové napájení je na společné desce plošného spoje. Pasivní chladič procesoru se ani moc nezahřívá, což je dobré znamení.

Instalace


Autor: Čestmír Polák

Hlavní menu – instalace

Přijímač má automatickou i manuální instalaci po kanálech nebo frekvencích. Podporuje i ruční třídění programů.


Autor: Čestmír Polák

Nové kanály

Pokud během vypnutí přijímače dojde ke změně s možností příjmu dalších kanálů, přijímač je sám nainstaluje a upozorní vás touto zprávou. Tato funkce se inicializuje v hlavním menu pod položkou Nastavení.


Autor: Čestmír Polák

Přeinstalace

Chcete-li přeinstalovat celý seznam kanálů, musíte při potvrzení instalace zvolit Ano. Pokud zvolíte Ne, přeinstalují se pouze nové stanice (staré, i když už třeba nevysílají, v seznamu zůstanou).

PVR

Set-top box podporuje s externím USB flash nebo pevným diskem nahrávání i přehrávání většiny multimediálních souborů. Integrovaný Media Player přehraje formáty MKV, DivX, MPG, MPEG, WMA, MOV, MP3 nebo JPEG. Automatická prezentace fotografií je možná s přechodovými efekty a hudbou na pozadí. Podporuje funkci TimeShift i možnost naplánování záznamu v době vaší nepřítomnosti jak manuálně, tak pomocí EPG. Po záznamu události se přijímač může přepnout do StandBy režimu, stačí tuto možnost nastavit v menu. Formátování externího disku je možné souborovým systémem FAT32 nebo NTFS.


Autor: Čestmír Polák

Správce nahrávek

Ve Správci nahrávek jsou delší názvy uložených programů zobrazovány pomocí scrollu (běžící text) a pohybují se zprava doleva.


Autor: Čestmír Polák

HEVC demo smyčka

Stále, a to i ve dnech volna nebo mimo pracovní dobu, běží na padesátém kanále známá smyčka s pražskými motivy ve formátu HEVC/H265/1080p/50. Ostatní zkušební kanály jsou v této době odpojeny.

Nahrávky pořízené přijímačem se ukládají ve formátu TSV a jdou zpravidla všechny přehrát i editovat i mimo přijímač. Výjimku jsem ale zaznamenal u některých nahrávek z testu DVB-T2. Ačkoli šly veškeré vysílané testy s programy bez problémů nahrát, v přijímači přehrát nešly mimo klipu, který je vysílán i v době volna a mimo pracovní dobu (viz screenshot výše).

Zkusil jsem tyto DVB-T2 záznamy spustit v PC. Tam jsem zaznamenal úspěch a mimo záznam ve 4K je Player v PC všechny přehrál. Kdo ví, zda bych v PC nepřehrál záznam i ve 4K, mít rychlejší počítač. Protože se však při testech DVB-T2 mění i parametry vysílání, je možné, že nahrávky tímto přijímačem půjdou v budoucnu přehrát i přímo v jeho Playeru. Případně bude nutné mírně upravit software.

Ve zkušebním testu se na K 50 v současnosti vysílá:

  • ČT Sport HD (HEVC)
  • Nova SD (HEVC)
  • Prima SD (HEVC)
  • FunBox 4K (HEVC)
  • T2 smyčka HD (HEVC)

EPG


Autor: Čestmír Polák

Elektronický programový průvodce

Delší aktivní názvy programů jsou v EPG zobrazovány pomocí scrollu (běžící text) a pohybují se zprava doleva.

EPG má tři režimy. První je na obrázku nahoře, druhý přepneme červeným tlačítkem a tím se dostaneme do režimu časové tabulky pro jeden den a jeden program. Opětovným stiskem červeného tlačítka se přepneme do celotýdenního klasického EPG. V EPG se pohybujeme pomocí šipek nebo barevných tlačítek.

Infolišta a podrobnosti o programu


Autor: Čestmír Polák

Infolišta

Infolišta se zobrazí vždy po přepnutí na jiný program. Čas jejího zobrazení se nastaví v menu. Podrobné informace o příslušném programu zobrazíme použitím tlačítka INFO.

Obraz a zvuk


Autor: Čestmír Polák

Nastavení obrazu a zvuku

V rozšířeném menu nazvaném Obraz a zvuk je možno individuálně nastavit kontrast, jas, barevný kontrast, a dokonce měnit odstín k zelené nebo červené barvě a sladit si tak obraz s vaším televizním přijímačem. Průměrné hodnoty jsou nastaveny na číslo 12 a není radno to přehánět.

Dále zde máme nastavení SPDIF: PCM, datový tok, nebo ztišit. Poměry stran pro zobrazení na obrazovce je možno zvolit z těchto možností: 4:3 LB, 4:3 PS, 16:9 a celá obrazovka. (Zde mi chybí ještě Letter Box nebo Pan&Scan.) Obraz je možno nastavit v tomto rozlišení: 480p, 480i, 576p, 576i, 720p, 1080i, 1080p a automatická detekce.

Výstup zvuku nastavujeme: HDMI ztišení, HDMI LPCM a HDMI RAW. Nastavit si můžete i zpoždění zvuku v rozsahu od +500 ms do –500 ms, pokud by synchronizace s obrazem nebyla v pořádku. Přijímač má také podporu Dolby Digital Plus a EAC3.

Teletext


Autor: Čestmír Polák

Teletext

Český teletext se zobrazuje v celoobrazovkovém režimu na popředí programu. Diakritika je bezchybná. Načítání stránek je svižné.

Titulky


Autor: Čestmír Polák

Titulky

Titulky můžeme zapnout v menu, které otevřeme tlačítkem Subtitle na dálkovém ovládání.

Trocha úvah nakonec

Obrazově je na tom přijímač slušně, u SD programu je obraz standardní, ničím neoptimalizovaný. U HD kanálů je obraz vynikající. Pro starostlivé rodiče zde máme i rodičovský zámek. Chybí šachta CI pro dekodér. Zatím však podle posledních informací nebude pozemní vysílání alespoň v začátcích vysílání u nás kódováno, a pokud nebudeme potřebovat v příhraničním příjmu dekódovat zahraniční stanice, CI nepotřebujeme.

Uvítal bych však možnost hybridního vysílání HbbTV. Vyžaduje to ale koupit dosti drahé licence, které pak prodražují celkovou cenu přijímače. Je zde podpora zobrazení interních i externích českých DivX/MKV titulků. Přijímač můžeme aktualizovat z USB portu. Je zpětně kompatibilní s MPEG-4 HD / MPEG-4 SD / AVC / H.264 HP@L4, MPEG-2 a MPEG-4 SD. Udávaná spotřeba v pohotovostním režimu je prakticky nulová, méně než 0,1 W.


Autor: Evolveo

Technická specifikace (klikněte pro zvětšení)

České menu


Autor: Čestmír Polák

Nastavení

Přijímač Evolveo Omega T2 obsahuje přehledné české menu. Zde je jedno okno s nastavením. Průhlednost menu se nastavuje od 0 do 60 %. Ostatní obrázky včetně dalších z menu přijímače najdete v přiložené fotogalerii.

BRAND24

Balení obsahuje:

  • Přijímač EVOLVEO Omega T2
  • Dálkové ovládání
  • Manuál v češtině a slovenštině

Doporučená cena 990 Kč s DPH

Přijímač k testu poskytl:
Ladislav Gula, Abacus Electric, s.r.o., Planá 2, České Budějovice, 370 01
Tel: +420 387 001 464
Skype: ladigg1
Web: www.abacus.cz, www.evolveo.eu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).