Hlavní navigace

EVOLVE Blade DualCorder HD: multimediální centrum, internet a DVB-T přijímač

10. 8. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 322915
Tento nejnovější terrestrický a multimediální přijímač s integrovaným WiFi je vyráběný v černé barvě a je postaven na procesoru Realtek 1185DD 500 MHz. Má integrovaný duální DVB-T tuner kompatibilní s MPEG-2 i MPEG-4, což umožňuje současně jeden program nahrávat a jiný i z jiného muxu sledovat včetně kombinací SD/HD. EVOLVE Blade DualCorder HD se prodává ve variantách bez, nebo s 1TB, 2TB, 3TB SATA/SATA2 interním pevným diskem! V přijímači je možné instalovat disky 3,5“ bez redukce nebo 2,5“ s redukci, lze využít i SSD disky.

Toto centrum zábavy umožňuje například připojení externí DVD mechaniky pro přehrávání klasických DVD disků, má rychlou 1 Gbit síťovou kartou, prohlížeč internetu, Youtube a přístupem k sociálním sítím. Má unikátní program pro vzdálenou správu, který uživateli umožňuje přístup k některým funkcím přehrávače prostřednictvím Internetu a vestavěného HTTP serveru (např. správa torrentů). Přístroj podporuje přehrávání multimediálních dat z interního pevného disku, externího USB disku, USB flash disku, paměťové karty nebo stream obrazu i zvuku přes počítačovou síť LAN nebo WiFi z PC, nebo jiného zařízení v síti. K přehrávači je možné přikoupit a připojit bezdrátovou klávesnici a myš pro snadnější obsluhu. Osobně jsem při testování použil sadu klávesnice a myši EVOLVE FreeMove. Přijímač je vyráběn v černé barvě. Vrchní díl je z leštěné umělé hmoty s vysokým leskem, spodní je s drsnou povrchovou úpravou.

Přední panel

Přední panel je opatřen pouze nápisem EVOLVE a pod ním je široké deseticentimetrové okno vysoké asi 4mm., které ve StandBy svítí červeně a v provozu modře. Při komunikaci s dálkovým ovládáním barva slabě pulzuje. Intenzita barevného okna je ztlumena a neruší tak sledování programu. Pod tímto oknem se nachází již jen čidlo dálkového ovládání. Na předním panelu vlevo dole jsou ještě zobrazena některá loga z integrovaných funkcí přijímače.

EVOLVE Blade DualCorder HD přední panel

Zadní panel

Na zadním panelu je zcela vlevo černé tlačítko na upgrade přijímače, následuje šestice výstupních cinch portů: A/V a Y/Pb/Pr. Dále jeden HDMI výstup a vedle něj port RJ45 LAN. Uprostřed panelu jsou dva digitální audio výstupy – optický a koaxiální. Kabel napájení DC IN se zasouvá do další zdířky. Vpravo je jeden vstup a jeden výstup pro terrestrickou anténu. Zcela dole vpravo je přípojné místo pro WIFI anténu. Tu je možné v širokém rozsahu nastavovat. Na tomto panelu jsou také větrací otvory a u anténního portu je pod mřížkou zabudovaný větrák. Vzhledem k externímu napájení nemá přijímač kolébkový síťový vypínač.

EVOLVE Blade DualCorder HD zadní panel

Boční panel

Další porty jsou na boku přijímače. Prvním odleva je štěrbina pro zasunutí paměťové karty SD/SDHC, následují dva USB 2.0 HOST a třetím je USB 3.0 port SuperSpeed pro rychlejší připojení (kabel je přiložen).

EVOLVE Blade DualCorder HD boční panel

Dálkové ovládání

Matově černé, velikostí menší je dálkové ovládání. Má 48 pogumovaných tlačítek. Jsou potištěna symboly, nebo nápisy, lišící se i barvou. Zdvih tlačítek je přiměřený a jejich rozmístění je uzpůsobeno na ovládání jednou rukou. Spodní strana je opatřena prolisem na snadnější uchopení. Je napájeno dvěma AAA bateriemi.

EVOLVE Blade DualCorder HD dálka

Síťový napaječ

Přijímač je napájen ze zdroje, který je umístěn mimo přijímač. To má své výhody pro konstrukci přijímače, jeho teplotu i odrušení. Napáječ se připojuje přímo do síťové zásuvky 100/230V/50/60Hz a kabel, který je dostatečně dlouhý (1,5m) a je opatřen zásuvkou zasuneme do napájecího portu na zadním panelu přijímače. Usměrněný stabilizovaný výstup z napáječe je 12V/2A.

EVOLVE Blade DualCorder HD napájení

Klávesnice – myš

K přijímači lze doobjednat také černou bezdrátovou klávesnici CZ/US s bezdrátovou myší.

EVOLVE Blade DualCorder HD USB přijímač

V myši je schován maličký přijímač. Ten z ní vysuneme a vložíme do portu USB 2,0 aby mohlo dojít ke komunikaci mezi periferiemi. Vzhledem k přiměřené ceně je tento povedený set velice výhodný a doporučuji si jej s přijímačem přímo objednat. Velice si tak usnadníte práci se zadáváním adres apod. Práce pouze s virtuální klávesnicí přijímače je totiž velice zdlouhavá a otravná.

EVOLVE Blade DualCorder HD klávesnice

Instalace

Vzhledem k multimediálním funkcím přijímače je Menu přijímače velice obsáhlé. Umožní vám sledovat online video, posílat emaily, chatovat, přistupovat k sociálním sítím, sledovat IPTV nebo poslouchat internetová rádia.

EVOLVE Blade DualCorder HD hlavní menu

Ikony Menu v pořadí odleva pod sebou skrývají:

TV – tato ikona vás přepne do režimu DVB-T R/TV na uložený seznam programů.

EVOLVE Blade DualCorder HD zařízení

Kufr - tato ikona otevře okno pro otevření úložiště USB, Sítě, UpnP a NFS
Cívka - tato ikona otevře seznam s uloženými filmy
Noty - tato ikona otevře seznam s audio soubory
Objektiv - tato ikona otevře seznam s uloženými fotografiemi

EVOLVE Blade DualCorder HD Flicker atd.
EVOLVE Blade DualCorder HD shoutcast

Zeměkoule - otevřou seznam internetových médií (viz obrázky), zobrazeno: YouTube, Flickr, Picasa a SHOUT cast Radio.

EVOLVE Blade DualCorder HD webovky

W - otevře seznam uložených internetových stran

EVOLVE Blade DualCorder HD ČT 24

V internetovém prostředí si můžete zobrazit téměř jakoukoliv stranu, nebo přijmout a odeslat svoji poštu.

Ozubené kolo – otevře nabídku nastavení systému, zvuku, videa, TV a záznam, nastavení sítě a poslední je položka různé (viz obrázek).

EVOLVE Blade DualCorder HD setup
EVOLVE Blade DualCorder HD test spojení

Nabídka a testování zvoleného WiFi připojení

Nastavení obrazu

Obrazový výstup nastavujeme z těchto možností: 4:3, 16:9, 16:10, nebo Auto, PAL nebo NTSC a rozlišení 480p, 576p, 720p, 1080i 50Hz, 1080i 60Hz, 1080p 50Hz, 1080p 60Hz, nebo 1080p.

Speciální režim Hluboká barva (najdete v Menu) pomáhá chránit vaši plazmovou TV. V režimu plazma nastavujeme průhlednost menu pomocí snížení úrovně jasu a kontrastu.

EVOLVE Blade DualCorder HD nastavení obrazu

V Menu nastavení obrazu můžeme také plynule nastavit jas, kontrast, barvy a posun barevného spektra.

Skvělá je i funkce zmenšení a zvětšení obrazu (tlačítko se symbolem lupy). Můžete nejen zvětšovat obraz po skocích 2×, 3×, 4×, 8× a zmenšovat v zobrazení FIT, FILL, a STRETH, ale také měnit nezávisle šířku a výšku obrazu v rozmezí od 50 % skutečné velikosti do neskutečných 300 %! Skoky jsou po 5 %.

EPG – programový průvodce

EVOLVE Blade DualCorder HD EPG

EPG je zobrazováno pouze pro každý kanál zvlášť. Programujete zde nahrávání a zobrazuje i podrobný obsah zvoleného programu.

EVOLVE Blade DualCorder HD info banner

Informační lišta zobrazuje základní údaje o právě sledovaném programu

Teletext – titulky

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Diakritika je u teletextu i u titulkování ne zcela v pořádku. Zobrazují se jiné znaky. Chyba v titulkování se týká pouze skrytých titulků teletextu a souvisí s horší podporou českých znaků v teletextu. Nicméně teletext je dnes už překonaná věc a málokdo ji používá, zvlášť tehdy, když má mediacentrum přístup na internet. Titulky k filmům běží se správnou diakritikou.

EVOLVE Blade DualCorder HD teletext

Přijímač také zobrazuje „filmové titulky“. Kompatibilní je s těmito formáty: SRT, SUB, SMI, SSA, IDX/SUB

Přehrávání souborů

Disky formátujeme na souborový systém FAT32, NTFS, EXT3 (Linux), HFS+ (Apple MacOS).

Tento přijímač podle výrobce přehraje značné množství multimediálních souborů. Podporuje například tyto videoformáty: MKV, AVI, MPG, MPEG, MP4, MOV, WMV, ASF, RM, RMVB, M4V, VOB, DVD-ISO, BD-ISO, IFO, DAT, FLV, TS, TP, TRP, M2TS.

Podporované video kodeky jsou: MPEG1, HD MPEG2 (až MP@HL), HD MPEG4 SP/ASP, H.264 BP@L3,M­P@L4.1,HP@L4.1, XviD, WMV9, RM/RMVB8/9/10 (do 1280×720@30p).

Podporované zvukové formáty: MP3, WMA, RA-Loseless, AAC, RM, OGG Vorbis, FLAC.

Své fotografie zobrazíte v těchto formátech: JPG/JPEG, HD JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG. Navíc umožňuje zvětšení obrázků a umožňuje k projekci slideshow přidat zvukový doprovod.

Vyzkoušel jsem přehrát některé video, audio soubory a reprodukci obrázků. Ty které se podařilo přehrát bez problémů a vyzkoušet, jsou zobrazeny tučně. Ostatní jsem bohužel neměl k dispozici. Problém je s videosoubory *.TS. Některé přijímač bez problému přehraje, jiné ne.

Přijímač má funkční time-shift. Nahrávky jsou ukládány na disk ve formátu TS. Je podporována tvorba playlistů.

BD/DVD navigace

• plná podpora DVD navigace a přehrávání DVD, jednoduchá navigace BD Lite v BD-ISO a BDMV složkách Síťové služby/protokoly
• NAS, NFS, FTP server, UPnP, SAMBA

Hodnocení a závěr

HD obraz je excelentní, má výrazně posílenu černou a tak značně zkvalitňuje i barevné podání na LCD zobrazovači, kde nebývá černá dobře zobrazována. Multimediální funkce přijímače jsou na vysoké úrovni. Nahrávání je bezproblémové. Aktualizace se provádí pomocí USB rozhraní.

Menší výtku bych měl k zobrazení SD obrazu. V rychlých scénách, nebo při zobrazení běžícího textu (scroll) objevuje slabé řádkování a text je pak méně čitelný.Tato menší vada bude odstraněna v dalším vydání software. Negativně musím ale zhodnotit černobílý manuál k tomuto přijímači. Je natištěn ve formátu kapesního vydání a k jeho přečtení budete nejspíše potřebovat lupu. Velikost použitého fontu je opravdu velice malá. Zde se šetřilo na nepravém místě. Manuál je však ke stažení z FTP, komu se nepodaří přečíst tištěnou verzi, může si lehce zobrazit PDF verzi z webu.

Všechny uveřejněné obrázky poklepáním myší zvětšíte v novém okně

EVOLVE Blade DualCorder HD krabice

Balení obsahuje:

• Přijímač EVOLVE Blade DualCorder HD
• Síťový napáječ (kabel 1,5m)
• Dálkové ovládání
• USB 3.0 kabel cca 1m
• 2 x AAA baterie
• Třížilový cinch audio/video kabel
• 4 x šroubky na instalaci disku
• Česko-slovensko-polský manuál

Veškerou grafiku zveřejněnou v této recenzi je možno použít pouze se svolením autora. Z textu je možné převzít pouze perex s odkazem na internetovou stranu této recenze.

Přijímač k testu zapůjčila společnost Abacus Electric, s.r.o.: www.evolve.cz.
Internetové stránky přijímače: http://www.evol­ve.cz/c-produkty/evol­ve/multimedial­ni-centra/multime­dialni-rekordery/
Manuál pro tento přijímač si můžete stáhnout zde.

Doporučené prodejní ceny přijímače včetně DPH

EVOLVE Blade DualCorder HD bez disku : 3 660 Kč

EVOLVE Blade DualCorder HD s HDD 1TB: 4 960 Kč

EVOLVE Blade DualCorder HD s HDD 2TB: 5 460 Kč

EVOLVE Blade DualCorder HD s HDD 3TB: 7 050 Kč

K přijímači je možné dokoupit:

EVOLVE Blade DualCorder HD krabice

Bezdrátovou klávesnici EVOLTE WK-121 s bezdrátovou optickou myší CZ/US

KL24

Prodejní cena doporučeného příslušenství s DPH

Bezdrátová klávesnice WK-121 a myš včetně čtyř AAA baterií: cca 410 Kč

Vyhovuje vám multimediální zařízení se širokou podporou audio a video formátů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).