Hlavní navigace

Evropská komise pro DigiZone.cz: Digitalizaci v ČR pozorně sledujeme

30. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
30. 7. 2007

Vývoj procesu českého přechodu z analogového na digitální televizní vysílání Brusel aktivně monitoruje, ale zasahovat do něj nemíní. Evropská komise (EK) vidí svoji úlohu v celoevropské digitalizaci jako poradní hlas a dozor nad kmitočtovým spektrem, jinak je přechod na DVB-T plně v kompetence národních vlád. V dopise serveru DigiZone.cz to uvedl Rudolf Strohmeier, vedoucí úřadu eurokomisařky pro informační společnost a média Viviane Redingové.

Server DigiZone.cz se v polovině června obrátil na EK s dotazem, zda případné až stonásobné zdražení analogových kmitočtů a kompenzační licence pro komerční televize jsou v souladu s evropskou legislativou. Odpověď z Bruselu vznikla o měsíc později a do redakční pošty došla dnes. Komise pohlíží na otázky spojené s procesem přechodu na digitální vysílání s velkou důležitostí a aktivně monitoruje přípravy, které v tomto směru probíhají v České republice – stejně jako ve všech dalších členských státech Evropské unie (EU), zmiňuje úvodem Rudolf Strohmeier.

Jestli kompenzace a zdražené analogové frekvence jsou evropsky čisté, to jsme se dozvěděli pouze nepřímo. Vedoucí úřadu eurokomisařky Viviane Redingové napsal nejprve obecně: Regulační rámec elektronických komunikací EU neobsahuje pro přechod z analogového na digitální vysílání žádnou předdefinovanou sadu pravidel, obvyklých postupů a povinností. Digitalizace je věcí dobrovolnou a každý členský stát kráčí v procesu svojí cestou tak, aby naplnil svůj Národní plán přechodu, a to ve světle specifických národních podmínek. To ale nelze chápat jako jednoznačnou zelenou zmíněným principům, protože Strohmeier na závěr dopisu konstatoval: Služby Komise nejsou toho druhu, aby poskytovaly interpretaci ke slučitelnosti nástrojů digitální novely s právem EU na základě e-mailu.

A jaká je podle Rudolfa Strohmeiera úloha řídícího orgánu EU ve vztahu k digitalizaci? Komise tento celounijní proces monitoruje a koordinuje, především z hlediska časových harmonogramů a důsledků pro obchodování s kmitočtovým spektrem. Komise také podporuje výměnu nejlepších zkušeností a zajišťuje průběžnou diskusi k otázkám přechodu na digitální vysílání v jednotlivých státech, uvedl Rudolf Strohmeier.

DOKUMENT: Dopis Rudolfa Strohmeiera z Evropské komise pro DigiZone.cz: 1 [JPG, 326 kB] 2 [JPG, 306 kB]

ODKAZOVANÉ DOKUMENTY:

COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL, THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS on the transition from analogue to digital broadcasting (from digital ‘switchover’ to analogue ‘switch-off’)

cif 24 - early cena - média

COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE COUNCIL, THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS on accelerating the transition from analogue to digital broadcasting

National Switchover Plans

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).