Hlavní navigace

Evropská komise: Evropané nedostávají slíbenou rychlost internetu

27. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská unie si vypsala smělé cíle v rámci takzvané „digitální agendy“. Patří mezi ně i to, abychom do roku 2020 všichni měli download aspoň 30 Mb/s. Proto se průběžně měří, jak jsme na tom.

Součástí „digitální agendy“, kterou má na starosti místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroes, je také pozornost věnovaná pevnému připojení k internetu. Evropská komise tvrdí, že 27 až 41 procent Evropanů si stěžuje na to, že rychlost jejich připojení neodpovídá té uvedené ve smlouvě.

Evropská komise si už v roce 2012 dala zpracovat výzkum skutečné rychlosti stahování i odesílání. Provedl se v březnu 2012 na 9104 účastnických přípojkách po celé EU, a k tomu v Chorvatsku, v Norsku a na Islandu. Váhu výzkumu dodává i to, že ho provádějí hardwarové „krabičky“ bez zásahu uživatele a bez závislosti na jeho počítači, softwaru i nastavení. Dodává je a výzkum provádí firma SamKnows.

Výsledky z loňského výzkumu jsou dostupné až od tohoto června. Vyplývá z nich, že Evropané dosahují v průměru 74 % uváděné rychlosti stahování, ale je to jen 63,3 % na DSL oproti 91,4 % na kabelu a 84,4 % na optice. Optické připojení poskytuje v průměru 41,02 Mb/s, kabel 33,1 Mb/s, zatímco na DSL se v celoevropském průměru dosahuje rychlosti stahování jen 7,2 Mb/s. Celkový průměr na všech měřených přípojkách byl 19,47 Mb/s.

Rychlost odesílání má k udávané blíže, průměrně dosahuje 88 % rychlosti jmenovité. Evropané mohou v průměru odesílat 6,2 Mb/s. Nejvíce na optice, a to 19,8 Mb/s, na kabelu 3,68 Mb/s a na DSL v průměru 0,69 Mb/s.

Výzkumy se zaměřují na „špičku“ mezi sedmou a jedenáctou hodinou večerní.

UX DAy - tip 2

Do roku 2014 se mají provést ještě další dva výzkumy, a můžete se do nich přihlásit. Budete‑li vybráni, dostanete „bílou krabičku“ SamKnows, která provede sestavu měření v době, kdy sami nebudete připojení využívat.

Digitální agenda stanovuje jasné cíle do roku 2020 a tato grafika znázorňuje jejich průběžné naplnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).