Hlavní navigace

Evropské firmy chtějí přesvědčit Brazílii pro systém DVB-T

28. 4. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
28. 4. 2006

Brazílie, která se rozhodla pro zemské digitální televizní vysílání použít japonský systém ISDB místo evropského DVB-T, čelí silnému nátlaku evropských firem, aby svůj úmysl přehodnotila. Skupina společností, které se zabývají přechodem na digitální vysílání, chce přesvědčit brazilskou vládu k dalšímu jednání. Konfrontace se očekává při setkání brazilského prezidenta Luiza Inacia de Silvy s představiteli Evropské unie, ke kterému dojde v druhém květnovém týdnu.

ebf - partner 1

Brazilská vláda si nechala před šesti lety udělat průzkum, na jehož základě se rozhodla pro japonské řešení zemského digitálního vysílání. První testy japonského systému ISDB proběhly na univerzitě v Sao Paoulu. Provozovatelé televizních kanálů i vysílacích sítí upřednostňují právě japonský systém. Obě řešení – japonské ISDB a evropské DVB-T – mají své klady i zápory. Finská společnost Nokia ale upozorňuje, že z hlediska diváků je příznivější DVB-T.

Evropský systém totiž umožňuje vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a také vysílání digitální televize pro mobilní telefony nové generace (DVB-H). Dvě velké evropské společnosti, Philips a ST Microelectronics, proto předložily brazilské vládě propozice pro zavedení DVB-T v Brazílii. Japonsko kontrovalo studií společnost Toshiba, která by se měla podílet na stavbě a provozu velkého závodu na výrobu set-top-boxů v Brazílii. Firma má své plány do dvou týdnů konzultovat s představiteli brazilské vlády.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).