Hlavní navigace

Evropský komisař chválí Google za kratší dobu uchovávání dat

14. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropský komisař Franco Frattini ocenil vstřícný krok Googlu, který se rozhodl zkrátit dobu, po kterou uchovává záznamy o aktivitě svých uživatelů. Ta byla dříve formálně neomezená. Jeden z poradních orgánů Evropské komise Google formou dopisu upozornil, že i později stanovená délka uchovávání potenciálně citlivých dat je příliš dlouhá a přední vyhledávač poskytující i další internetové služby by se mohl dostat do kolize s evropským právem. Citlivá data o aktivitách uživatelů tedy nebudou…

Evropský komisař Franco Frattini ocenil vstřícný krok Googlu, který se rozhodl zkrátit dobu, po kterou uchovává záznamy o aktivitě svých uživatelů. Ta byla dříve formálně neomezená. Jeden z poradních orgánů Evropské komise Google formou dopisu upozornil, že i později stanovená délka uchovávání potenciálně citlivých dat je příliš dlouhá a přední vyhledávač poskytující i další internetové služby by se mohl dostat do kolize s evropským právem. Citlivá data o aktivitách uživatelů tedy nebudou uchovávána dva roky, ale 18 měsíců, čili o půl roku kratší dobu. (Yahoo News)

Co se týče ochrany soukromí uživatelů, tak by se Evropská komise mohla brzy zaměřit i na další společnosti a služby jako je Microsoft, Yahoo, Apple, AOL, MySpace a další. Otázkou je míra vymahatelnosti, ale třeba Google spolupracuje zatím dobrovolně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).