Hlavní navigace

Explorer je mrtev, ať žije Explorer!

2. 10. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Koncem září letošního roku proběhla bez velké publicity změna majitele relativně významného poskytovatele webhostingu -- projektu Explorer. Původně vlastnila Explorer společnost Emporium On Line, která se kromě poskytování webhostingu zabývala také webdevelopmentem. Nad celou transakcí se ovšem vznáší několik otazníků.

Emporium On Line, potažmo webhostingový projekt Explorer, je podle Czechwebu asi pátou největší ryze webhostingovou firmou na českém trhu (neberu-li v potaz ISP, kteří mimo jiné nabízejí i webhosting). Explorer se navíc odlišuje od konkurence relativně drahými službami, což je samozřejmě příznivé pro provozovatele, co se příjmů týče.

Od letošního jara si však brabci na střeše cvrlikají o finančních problémech, resp. dluzích ve výši statisíců až miliónů (přesná částka není zcela jasná, některé zdroje tvrdí, že by se mohla pohybovat kolem 1,5 miliónu korun, nicméně se nejedná o zcela ověřený údaj), se kterými se Emporium potýká.

Přemysl Antony, majitel Emporia On Line se snažil přibližně od začátku letních prázdnin situaci řešit. Jedním z potenciálních řešení finančních problémů mohl být prodej Exploreru konkurenční společnosti Ignum za několik miliónů korun de facto v hotovosti.

Robert Prokeš, technický ředitel Ignumu, k tomu dodává: „V průběhu letošních prázdnin jsme kontaktovali pana Antonyho, dojednali podmínky koupě, byla připravena smlouva. Těsně před podpisem si pan Antony najedou všechno rozmyslel a od obchodu odstoupil, nebyl to ani schopen sdělit osobně ne ústně (odstup vypadal tak, že poslal mému společníkovi z webu asi 10 SMS, kde sděloval důvody, proč do toho nejde). Po měsíci nás kontaktoval, že má o obchod znovu zájem, jelikož jeho záměry opět zkrachovaly a následovaly další schůzky. Nakonec to dopadlo tak, že se již vůbec neozval, telefonů za tu dobu vystřídal několik, přesto hovory prakticky nepřijímá. Po bližším seznámení s jeho firmou jsme zjistili, že stejný chaos panuje prakticky ve všem i tam. Zajímavé je, že na každou schůzku přišel pan Antony o půl až dvě hodiny pozdě, navíc v doprovodu své matky.“

Po neúspěšných jednáních s Ignumem se měl stát spasitelem Emporia podnikatel Martin Michal, který spoluvlastnil aerolinky Terrex Group (toho času v likvidaci). Pravděpodobně na základě vstupu Michala do společnosti bylo v srpnu navýšeno základní jmění Emporia na jeden milion korun. Michal se však ve firmě dlouho neohřál, během září v Emporiu z neznámých důvodů skončil (změna zatím nebyla zaznamenána oficiálně v OR).

Na konci září vznikla akciová společnost Explorer se sídlem na Praze 4. V představenstvu a dozorčí radě jsou kromě Antonyho právníka Mgr. Szaba (podle informací z OR to vypadá, že zakládá v České republice společnosti pro cizince) samí mladí lidé – ročníky 74–82, o kterých jsem v souvislosti s podnikáním v IT nikdy nic neslyšel. Velkým tajemstvím (bohužel ne však veřejným) je také majitel Exploreru; akcie jsou vydány na držitele, takže skutečný vlastník je prakticky nezjistitelný.

ebf - partner 1

Dne 26.9.2002 vydala akciová společnost Explorer tiskovou zprávu, kde oznámila převzetí celého webhostingového projektu Explorer. Právě tento krok je velmi pozoruhodný. Řada lidí si klade otázku, zda proběhl převod projektu Explorer v rámci litery zákona vzhledem k věřitelům Emporium On Line. Problém je totiž v tom, že smluvní podmínky o webhostingu uzavřela část zákazníků s fyzickou osobou Přemyslem Antony a část se společností Emporium. Antony sice tvrdí, že poskytnul Emporiu licenci na provozování Exploreru, kterou letos v září zrušil, takže Emporium On Line nemá v podstatě co provozovat. Je však otázka, jak se budou na tento postup tvářit právníci věřitelů.

Domnívám se, že o kauze Explorer ještě uslyšíme. Osobně však nedokážu pochopit jednu věc – jak se mohla dostat společnost Emporium do nepříznivé finanční situace, když jen Explorer generuje příjmy ve výši několika set tisíc korun měsíčně (a náklady by neměly být moc vysoké, o Explorer se stará relativně málo lidí, servery jsou umístěny u levné Casablancy, …)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru i-noviny.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).