Hlavní navigace

Facebook bude v novém vyhledávání chránit děti před pedofily. Moc to ale nepomůže

17. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak brání Facebook děti proti pedofilům? Neukáže je ve výsledcích vyhledávání uživatelům, kterým není méně než sedmnáct let. Což tomu opravdu, zcela určitě a nepochybně pomůže.

 Creepy Side of Search Emerges on Facebook řeší otázku toho, že nový Facebook Graph Search je možné použít příliš snadno pro vyhledávání dětí a informací o nich. V reakci na upozornění ochránců soukromí přispěchal Facebook s informací, popisovanou v How Graph Search Works for Young People. Ochrana dětí před útočníky je popsána takto:

„.. for certain searches that could help to identify a young person by age or by their location, results will only show to that person's Friends, or Friends of Friends who are also between the age of 13–17. “

Už na první pohled je jasné, že pokud útočník bude chtít tuto ochranu obejít, bude mu stačit používat pro své účely na Facebook účet, u kterého má potřebný věk. Což je skutečnost, která už v případě pedofilů funguje zcela běžně. Je těžko pochopitelné, že si Facebook představuje, že případný pedofil či deviant bude na Facebooku používat skutečné jméno, věk i další identifikační prvky. Je běžné, že pedofilové používají „dětské“ falešné účty k vyhledávání dětí a navazování kontaktů s nimi.

"Women who live in Prague and are single" v praxi. Více jak 1000 výsledků a můžete začít hned zpřesňovat dotaz

„Women who live in Prague and are single“ v praxi. Více než 1000 výsledků a můžete začít hned zpřesňovat dotaz

Pro pedofila pak není vůbec složité se dostat přímo mezi přátele své vytipované oběti a udržovat s ní měsíce kontakt a vydávat se za dítě. V případě Facebooku je navíc zmíněno, že výsledky budou ukazovány i přátelům přátel, takže okruh těch, kdo budou moci případné výsledky hledání uvidět, je daleko širší.

BRAND24

Facebook, stejně jako jakékoliv další sociální sítě i internetové služby, je možné používat od třinácti let. V praxi je samozřejmě nemožné tuto podmínku ohlídat. V ČR je běžné, že děti na Facebooku začínají aktivně být někdy v devíti letech. Na druhém stupni základní školy je prakticky výjimečné, že děti v sedmé a osmé třídě nejsou na Facebooku, v páté a šesté nebývá na Facebook zhruba třetina třídy. Čím starší děti jsou, tím méně se vyskytují ty, které na Facebooku nejsou – a v třídním kolektivu je to zpravidla chápáno jako cosi podivného.

Zpravidla také platí, že takto malé děti jsou na Facebooku bez jakéhokoliv vlivu či dozoru rodičů. Řada jejich rodičů na Facebooku není, pokud už na něm je, tak mu zpravidla stejně nerozumí. A děti samotné mají běžně lepší počítačové schopnosti než jejich rodiče. Bývají také běžně vybavené chytrými telefony a aplikace Facebooku patří k nejpoužívanějším aplikacím. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).