Hlavní navigace

Facebook čeká velká oslava, připravme se na to

11. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jak to tak vypadá, za několik týdnů či měsíců se největší sociální síť světa dočká opravdu velké párty k oslavě miliardy uživatelů. Je tomu skutečně tak, na Facebooku je skoro každý druhý člověk připojený k Internetu.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

V počtu „obyvatel“ Facebook předehnal většinu nejlidnatějších zemí světa, už dávno přeskočil USA, odkud nápad samotný pochází. Teď se pomalu ale jistě všichni můžeme připravovat na den, kdy Facebook s velkou parádou oznámí, že má miliardu uživatelů (ať už aktivních, nebo všech). Bude to jistě velký den pro lidstvo (tuto formulaci prosím považujte za ironickou) a nebude jediného média, které by na tento milník neupozornilo. Budeme masírování ze všech stran a směrů, zakladatel Facebooku se stane tváří měsíce a mediálně nejviditelnějším člověkem oněch šťastných dnů.

Určitě si z médií vyposlechneme spoustu případů, kterak Facebook zachránil životy, seznámil osamělé, vydělal peníze na vozík pro invalidu. Všichni se budeme muset povinně poklonit a alespoň deset minut provolávat hesla „díky ó mocný“ a „nemůžeme bez tebe být, pane“.

Před rokem jsem se zamýšlel nad tím, jaký by byl svět a život bez Facebooku. Jistě, Facebook může bavit, spojovat, vzdělávat nebo informovat. Umí to dobře, ale jeho roli by zastal jiný projekt. Výjimečnost Facebooku je v tom, že ho používá skoro miliarda lidí. Výjimečným ho tvoříme my, uživatelé, bez nás by nebyl nic. Naše přízeň mu přináší věhlas a zisky, náš čas z něj dělá opravdový fenomén.

Na světě není mnoho technologických značek, které by byly tak známé a o kterých by lidé tolik věděli. Zeptáte-li se úplného laika, co je Facebook, zpravidla odpoví celkem správně. Facebook a Google, to jsou dva fenomény, které slaví úspěch a jeho trvání by podle předpokladů mělo mít dlouhodobější trvání. Nic není věčné a ani Facebook věčný být nemusí. Kdo si dnes vzpomene na Netscape, Altavistu či HotorNot?

Žijeme v době Facebooku, její význam ovšem bude za mnoho let silně vyprchávat. Tady a teď si myslíme, že Facebook je něco opravdu velkého. Pro nás ano, pro naše děti může být všechno jinak. Byl Facebook první sociální sítí? Ne? Ale podařilo se mu prorazit, zaujmout, získat slávu a peníze. O tom, zda můžeme Facebook zařadit mezi průkopníky sociálních sítí nebo ne, se můžeme dlouze hádat.

cif 24 - early cena - média

Na druhou stranu dát možnost komunikace a seznamování se (či spíše navazování ztracených kontaktů) miliardě lidí, to už stojí za pozornost a hlubokou poklonu (to myslím vážně). Facebook je jednou z nejvyužívanějších a pro mnohé uživatele nejdůležitějších služeb online světa. Facebook se pro mnohé stává synonymem Internetu jako takového. Jestliže pro některé starší Čechy je stále v platnosti rovnice Internet rovná se Seznam, miliony lidí na celém světě si pro změnu myslí, že Internet rovná se Facebook. Když se někdo nebo něco pomalu ale jistě stává synonymem pro celý obor, naznačuje to mnohé.

Facebook je skutečně fenomén, bez debaty. Ale měli bychom si uvědomit, že i fenomény mají svoje chyby a nedostatky a že i bez fenoménů můžeme bez problémů fungovat. Až tedy za několik týdnů či měsíců propukne celosvětové veselí nad miliardou duší na Facebooku, pokusme se zůstat nohama na zemi, i když nás možná redaktoři a komentátoři budou přesvědšovat o tom, že tento den se dá srovnat snad jen s letem člověka na Měsíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).