Hlavní navigace

Facebook chce víc uživatelů Messengeru. Donutí je silou

11. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mobilní aplikace Facebook Messenger poslední dobou zapadla. Teď ji budou muset používat všichni, kteří si chtějí chatovat v mobilu.

Facebook se chce proměnit v mobilní impérium. Podle serveru The Verge totiž sociální síť už pomalu začala upozorňovat uživatele ve vybraných zemích na to, že brzy přijdou o možnost chatovat z mobilní aplikace Facebooku a budou si muset přiinstalovat ještě Messenger.

Mluvčí Facebooku už potvrdil, že nejde jen o test, ale o postupnou strategickou změnu s třemi výjimkami. Vyhnou se ji jenom majitelé low-endových telefonů s Androidem, kteří mají problémy s volným místem už teď. Novinka se také zatím nebude týkat přístrojů s Windows Phone a chatovat půjde přes další facebookovou aplikaci Paper.

Změna by měla přinést zjednodušení a osekání základní facebookové aplikace. Na konci této akce očekáváme výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí mluvčí firmy pro The Verge. A zároveň se rozšíří možnosti Messengeru. Ten už umí telefonovat v rámci sítě zadarmo nebo chatovat ve skupinách.  

Dva týdny na změnu

Chat bude možné využívat v případě, že uživatel používá Facebook přes mobilní prohlížeč. V opačném případě mu od doručení upozornění zbývá čtrnáct dní. Pak bude chat v aplikaci odstraněn a jediná cesta bude mít jméno Messenger. Bouřlivé reakce na sebe asi nenechají dlouho čekat. Facebookové aplikace jsou totiž jedny z energeticky nejnáročnějších a výdrž chytrých telefonů je dost citlivá záležitost.

Tipy C

Facebook tak dokazuje, že i přes šestnáctimiliardovou investici do WhatsAppu dál rozvíjí i svůj konkurenční projekt. Novinka může jen zesílit obavy, které mají z vizí Marka Zuckerberga mobilní operátoři. Povinným užíváním Messengeru totiž  může firma naučit uživatele kromě chatování i telefonovat. Volání přes internet má brzy umět i WhatsApp, a to už bude víc než miliarda klientů, kteří mohou naráz přestat využívat hlasové služby operátorů. 

Naplno se operátorský strach projevil na letošním Mobile World Congressu v Barceloně. Existuje tu riziko, že budeme vytlačeni ze sektoru služeb. A pokud se to stane, stanou se z nás pouze správci trubek, komentoval situaci po operátorské večeři s Markem Zuckerbergem šéf Orange Stephane Richard.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).