Hlavní navigace

Facebook chystá anonymní přihlašování do aplikací a nový Facebook Login

Autor: Facebook
David Slížek

Novinkou chce vyjít vstříc uživatelům, kteří dnes přihlašování přes Facebook nepoužívají, protože se obávají sdílení svých informací s provozovateli aplikací.

Mobilní svět a aplikace – dva pojmy, o kterých se na dnešní f8, vývojářské konferenci Facebooku, mluvilo nejvíce. Není divu – lidé používají sociální sítě stále více z mobilu a mobilní reklama je pro Facebook čím dál tím důležitějším zdrojem příjmů.

Nejde ale jen o aplikace ke službám, které Facebook přímo provozuje. Firma se evidentně snaží se svým autentizačním nástrojem proniknout i do aplikací třetích stran, kde chce s přihlašováním přes Facebook dosáhnout co největšího rozšíření.

„Lidé chtějí mít větší kontrolu nad tím, kdo má přístup k jejich datům – a to platí i pro aplikace,“ prohlásil v úvodním projevu na f8 šéf firmy Mark Zuckerberg. Uvedl tak změny v přihlašování, které chce Facebook zprovoznit v průběhu následujících měsíců.

Přes Facebook a anonymně

Autentizace přes Facebook se totiž řada uživatelů vyhýbá jako čert kříži. A často velmi oprávněně: aplikace často vyžadují přístup k informacím, které zdaleka nepotřebují ke svému fungování. Aby Facebook uživatele uklidnil, začne nabízet možnost „anonymního přihlášení“


Autor: Facebook

Uživatel se tedy nově bude moci přihlásit přes svůj facebookový účet, aniž by Facebook s aplikací sdílel jakékoli informace. Pokud bude aplikace později nějaká osobní data požadovat, bude si muset vyžádat další konkrétní potvrzení. Funkce je evidentně zamýšlena hlavně pro účely vyzkoušení aplikace, ne pro dlouhodobé používání. 

Facebook teď funkci zkouší v betaprovozu, vývojáři se mohou hlásit na této produktové stránce.

Nový Facebook Login

Zároveň s tím Facebook předělá podobu dialogu pro Facebook Login do aplikací nebo k webům. Podle vyjádření firmy by nový dialog měl uživatelům přinést větší kontrolu nad tím, jaká data ze svého profilu s aplikací sdílejí. 

EBF17 Casseti


Autor: Facebook

Uživatel při udílení práv uvidí seznam informací, které o něm chce aplikace vědět. Odškrtnutím jednotlivých kategorií pak bude moci zakázat přístup ke konkrétním kategoriím. V základním nastavení také bude zakázáno, aby aplikace rovnou publikovala příspěvek na jeho Timeline. Také tato změna má přijít v průběhu několika měsíců.

Ještě před ní ale Facebook upraví podobu panelu pro správu oprávnění, která uživatel jednotlivým aplikacím udělil – taky, aby bylo jednodušší práva upravovat nebo odebírat.


Autor: Facebook
Našli jste v článku chybu?