Hlavní navigace

Facebook nasadil sledování přístupů k uživatelským účtům

6. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Komunitní server Facebook (například po vzoru e-mailové služby Gmail) nabízí nyní všem svým uživatelům přehled o posledních přístupech k uživatelskému účtu. Lze tak odhalit prozrazení hesla, pod nímž se přihlásí nepovolaná osoba. Přehled je přístupný přes menu Účet / Nastavení v sekci Zabezpečení účtu. Ukazuje se v něm datum a čas přihlášení, použitý prohlížeč a operační systém a také místo, odkud bylo přihlášení vykonáno. K určení místa je používána IP adresa, což není moc přesné. Například…

Komunitní server Facebook (například po vzoru e-mailové služby Gmail) nabízí nyní všem svým uživatelům přehled o posledních přístupech k uživatelskému účtu. Lze tak odhalit prozrazení hesla, pod nímž se přihlásí nepovolaná osoba. Přehled je přístupný přes menu Účet / Nastavení v sekci Zabezpečení účtu. Ukazuje se v něm datum a čas přihlášení, použitý prohlížeč a operační systém a také místo, odkud bylo přihlášení vykonáno. K určení místa je používána IP adresa, což není moc přesné. Například tuzemským uživatelům se bude zřejmě ve větším počtu objevovat, že se připojují z Prahy, aniž by to byla pravda. Tento údaj je tedy nutné brát s rezervou.

Podezřelá přihlášení je možné ze správy účtu odpojit. Facebook také umí poslat varování (přes SMS nebo e-mail), pokud bude zaznamená přístup k účtu ze zatím nevyužitého počítače. Tyto funkce nemají být plnou ochranou před krádeží identity, ale mohou pomoci v těch případech, kdy chce útočník pracovat bez odhalení (například zvědavý kamarád či kolega). Novinka je dostupná i českým uživatelům Facebooku, prozatím však není lokalizována. (Neowin.net)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).