Hlavní navigace

Facebook předělal uživatelskou home page, sklízí kritiku

27. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jednou z novinek, která se vedle proměně pojetí skupin na komunitním serveru Facebook v posledních dnech objevila, je úprava hlavní stránky zobrazující se uživatelům po přihlášení. Tradiční přehled se rozděluje na dvě karty: News Feed a Live Feed. Souhrn aktivit vašich přátel na Facebooku v posledních hodinách se přestěhoval na kartu Live Feed. Oproti dřívějšku zde nové příspěvky naskakují v reálném čase, není tedy nutné opětovné manuální načtení stránky, aby se ve výpisu objevily novinky. News…

Jednou z novinek, která se vedle proměně pojetí skupin na komunitním serveru Facebook v posledních dnech objevila, je úprava hlavní stránky zobrazující se uživatelům po přihlášení. Tradiční přehled se rozděluje na dvě karty: News Feed a Live Feed. Souhrn aktivit vašich přátel na Facebooku v posledních hodinách se přestěhoval na kartu Live Feed. Oproti dřívějšku zde nové příspěvky naskakují v reálném čase, není tedy nutné opětovné manuální načtení stránky, aby se ve výpisu objevily novinky. News Feed slouží jako prostor pro výběr právě těch nejdůležitějších novinek. Facebook automatizovaně vybírá novinky, které by neměly uniknout vaší pozornosti a sestavuje z nich právě tento News Feed.

Faktorů pro výběr obsahu je několik. Jako příklad správci Facebooku jmenují zohlednění počtu komentářů od ostatních přátel nebo vyhodnocení dřívější interakce mezi uživateli. Ne každému se ale líbí, že Facebook tímto způsobem využívá své statistiky. Někteří uživatelé by ocenili větší personalizaci pro News Feed. Jiným toto rozdělení hlavní uživatelské stránky přijde chaotické. Proti inovacím už řada uživatelů otevřeně protestuje, na Facebooku vznikla skupina The New Facebook „Live Feed“ Sucks! Dlužno dodat, že prakticky jakákoliv změna na Facebooku má své kritiky, každému se jeho tvůrci evidentně zavděčit nemohou. (Facebook Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).