Hlavní navigace

Facebook přijme v Irsku více než stovku zaměstnanců

19. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firma plánuje výrazně posílit mezinárodní ústředí v Dublinu. Zpráva přichází jen pár dní poté, co vytvoření více čtyř stovek pracovních míst oznámila také společnost eBay.

Irský ministr pro zaměstnání, podnikání a inovace Richard Bruton, společně s šéfem irské pobočky Facebooku Garethem Lambem oznámili, že firma ve svém mezinárodním ústředí pro Evropu, Afriku a Střední východ, které sídlí v irském Dublinu, vytvoří více než sto nových pracovních míst. Mělo by se jednat převážně o vysoce kvalifikované pozice. Některé z nich jsou už k dispozici na webu, jehož prostřednictvím firma nabízí volná pracovní místa.

Budova v irském Dublinu, ve které sídlí mezinárodní ústředí společnosti Facebook.

Budova v irském Dublinu, ve které sídlí mezinárodní ústředí společnosti Facebook.

Facebook otevřel irskou pobočku v roce 2009. Je zodpovědná za uživatele sociální sítě mimo území Spojených států. Zaměstnanci dublinské pobočky se podílejí například na vytváření pravidel ochrany soukromí, věnují se ale také oblasti bezpečnosti či prodeji reklamy. Podle Lambeho souvisí otevření nových pracovních pozic s růstem firmy na evropských trzích, ale také v Africe a na Blízkém východě.

Před několika dny oznámila výrazné navýšení počtu zaměstnanců v Irsku také další americká internetová firma – eBay. Ta plánuje přijmout v dohledné době až 450 lidí. Minulý rok zástupci eBay deklarovali, že v následujících čtyřech letech vytvoří v Irsku dalších tisíc pracovních pozic.

Americké firmy si nevybírají Irsko jako sídlo svých evropských či mezinárodních ústředí náhodně. Lákají je nízké daně. Například společnost Google využívá komplikovaný systém účetních operací, který je označován názvem Double Irish and Dutch Sandwich. Díky němu zaplatila na daních v roce 2011 o polovinu méně, než kdyby příjmy danila v zemích, ve kterých je fyzicky vybrala.

DT24

Facebook se ale za loňský rok vyhnul placení daně z příjmu i v domovských Spojených státech. Díky daňovým odpočtům na zaměstnanecké akcie naopak vyinkasuje od amerických úřadů přes 400 milionů dolarů.

Zdroj: The Irish Examiner

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).