Hlavní navigace

Facebook se spletl se smrtí, mobily lze sledovat přes Wi-Fi a koho hackla NSA

13. 11. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: stevanovicigor / depositphotos
Přichází přísnější Facebook, 2 miliardy Chromů, začátek stavby HyperLoop One, Rusko zakáže LinkedIn, Nasty Gal bankrotuje. Co přinesl právě končící #tyden.

Připravte se na zásadní cenzuru na Facebooku, ještě silnější než nyní. Facebook po volebním vítězství Donalda Trumpa tvrdí, že „musí dělat více, aby zastavil dezinformace na platformě“. Komentátoři se ale mýlí v tom, že Trump „vyhrál, protože Facebook“. Podstatně zajímavější je to, že Buzzfeed objevil v Makedonii obsahovou farmu generující vymyšlené novinové zprávy a vydělávající na tom mezi 3 až pěti tisíci dolary měsíčně. Nejabsurdnější na tom je, že pokud na Facebooku sdílíte titulky, texty i obrázky „vyhovující Facebooku“, tak odměnou vám je zásadní snížení dosahů a nutnost platit více a více peněz.

Wi-Fi je použitelné pro odchytávání IMSI a následné sledování uživatelů mobilních telefonů. Uvádí (PDF) to Piers O'Hanlon a Ravishakar Borgaonkar z Oxfordské univerzity. IMSI (Internationl Mobile Subscriber Identity) identifikuje jednoznačně mobilního uživatele (není to totéž jako IMEI) a k odchycení stačí, abyste s telefonem prošli v dosahu Wi-Fi. Telefon ve snaze o automatické připojení předává IMSI jako přihlašovací údaj. Viz Wi-Fi can be turned into IMSI Catcher to Track Cell Phone Users Everywhere.

Shadow Brokers zveřejnili seznam organizací, které byly hacknuty NSA. Tedy alespoň těch, u kterých jsou Shadow Brokers přesvědčení, že k tomu došlo. Jde o stovky firem a organizací a Shadow Brokers jsou ti, kdo v srpnu zveřejnili pomůcky, které NSA používá k hackování. Viz New leak may show if you were hacked by the NSA a Message#5 — Trick or Treat?

TELEgraficky

Stranger Things 2Nightmare MachineRStudio v1.0 ■ Amíci o víkendu měnili čas ■ Dinosaury meteorit nevyhubilWinds, open source RSS čtečka ■ Podzim z dronů ■ Minoca OS je nově Open Source ■ Sexistické prasátečko

WEBDESIGN, INTERNET

Sadu původních 176 emotikonů koupilo Muzeum moderního umění (MOMA). Jde o sadu z roku 1999 navrženou japonským NTT DoCoMo a je dobré vědět, že trvalo další desetiletí, než se emotikony dočkaly širokého používání. Až tak širokého, že dnes jich je přes dva tisíce a v řadě případů je nejenom nemožné rozpoznat, co vyjadřují, ale na platformách se mohou zcela radikálně lišit, byť má jít o totéž emoji. Viz Look Who’s Smiley Now: MoMA Acquires Original Emoji.

Čína rozšiřuje cenzuru, bojí se hlavně online video streamingu. Od 1. prosince budou online streamující monitorováni a každé vysílání musí být uloženo po dobu 60 dní. V Číně je přitom online streaming velmi populární. Součástí nových pravidel je i zákaz vysílat originální zpravodajství pro online noviny, ty budou moci vysílat pouze státem povolené zprávy a zdroje. Viz China censors online video streaming.

Google Sites mají novou podobu, ta stará později kompletně zmizí. Google Sites je jedna z funkčností v G Suite (dřívější Google Apps). Viz A totally rebuilt Google Sites—now available to everyone.

Chrome má ve světě přes 2 miliardy aktivních instalací, podle Googlu. Viz Google says there are now 2 billion active Chrome installs a nutno dodat, že toto není počet uživatelů (v dubnu oznámena jedna miliarda, aktuálnější číslo není). Jaká metrika určuje „aktivní instalaci“, to nevíme.

SOFTWARE

Nový Microsoft Paint 3D si můžete stáhnout v „preview“ podobě ze Store. To 3D opravdu znamená, že do původního „malovátka“ pro Windows doplnili 3D funkčnost. A nejenom to. Ale pozor, potřebuje Windows 10 14800 (a výše) Build, tedy „beta“ verzi Windows 10.

Microsoft Access se vrací do Office 365 Business a Business Premium, tedy verzí „Office“ určených pro malé a střední firmy. Dva roky poté, co jim Microsoft Access odebral. Business přijde na nějakých 8,25 USD (10,70 €) měsíčně, Premium na 12,50 USD (12,70 €) měsíčně. Viz Microsoft Access now included in Office 365 Business and Business Premium with new enhancements.

Google Map Maker končí. Crowdsourcingový nástroj pro přispívání do Map Google fungoval od roku 2008 a přestane fungovat v březnu 2017. Čímž nekončí možnost do map od Googlu přispívat, nadále to bude možné přes Google Local Guides. Viz Google Map Maker graduates to Google Maps.

Windows 1.0 Microsoft oznámil 10. listopadu 1983. Dostupné ale byly až o dva roky později, 20. listopadu 1985. Vydržely do listopadu 1987, kdy Microsoft uvedl Windows 2.0. Pokud byste si chtěli Windows 1.0 opatřit, tak třeba tady. Najdete tam i image pro VMware.

Affinity Photo, velmi dobrá alternativa k PhotoShopu, je nově i pro Windows. Včetně zdarma dostupné beta verze. Viz Sign up now for the Affinity Photo Windows beta a při stažení Affinity Photo můžete získat i Affinity Designer (alternativa k Adobe Illustrator). Fungovat to bude jen na 64 bitových Windows.

Microsoft EMET končí v červenci 2018, tedy o nějaký ten rok později, než měl končit. EMET, neboli Enhanced Mitigation Experience Toolkit, je bezpečnostní nástroj. Microsoft ho na trh uvedl v roce 2009 a slouží k zachycování bezpečnostních útoků. Viz též Microsoft to discontinue EMET in July 2018.

HARDWARE 

Hyperloop One. It begins. 11. listopad:

Už jste si pořídili všechny ty nové kabely a rozbočovače a rozšiřovače pro nový svět od Applu? Jeden USB-C konektor přináší nové peklo. Viz I have lived the USB-C #donglelife. Here’s what you’re in for.

MARKETING A KOMUNIKACE

Benedict Cumberbatch si v Koohl Toilet – SNL poněkud dělá legraci z legendární reklamy od Applu:

ASUS si naběhl s jedním tweetem, který řešil, s kým byste chtěli jít na rande. Zda s dívkou s koťátkem či dívkou s notebookem. Viz ASUS gets everything wrong in its latest tweet. Samozřejmě to mohli myslet jako legraci, ale pak je otázka, proč dívka s koťátkem nemůže být sofistikovaná. Zvláštní nápady. Nutno dodat, že stejný styl mají u tweetu s mužem. Ten ale – neznámo proč – takové emoce nevyvolává.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Podvodné prodejní aplikace se zabydlely na iPhonech. Pikantní na nich je třeba i to, že se vydávají za značky, které žádné vlastní aplikace pro iOS nemají. Samozřejmě slibují výrazné slevy a jejich tvůrci si připlácejí za vyhledávání v App Store, aby mohli napálit více lidí. Oběti zaslepené vysokými slevami pak posílají peníze, aniž by kdy získaly zboží. Viz Fake shopping apps are invading the iPhone a hlavně Why It's More Important Than Ever to Have an App.

Instagram ani Facebook nedokázaly Littergram přimět ke změně jména. Ano, Littergram (aplikace, která řeší odpadky a skládky a jejich nahlašování) si nakonec „smí“ jméno ponechat a tým právníků podpořený miliony dolarů po nich nepůjde. Komedie. Viz Littergram allowed to keep name after Instagram complaint.

ProtonMail hlásí 100% růst počtu nových uživatelů po vítězství Donalda Trumpa. Samozřejmě, může to být čistě jenom pokus o virální marketing, takže to berme s rezervou. Viz Encrypted email service ProtonMail says new users up 100% since Trump victory a Donald Trump will control the NSA – what this means for your privacy. K tomu druhému je vhodné dodat, že kdo řídí NSA, je z let uplynulých stejně zjevně jedno, protože si stejně dělá, co chce.

Mozilla zablokovala WOT addon pro Firefox. Důvodem je, že tahle „pomůcka na ochranu soukromí“ prodává data o uživatelích. A prodává je navíc v podobě, kdy kupující získávají zásadní osobní informace. Viz WOT-Addon: Wie ein Browser-Addon seine Nutzer ausspäht, a pokud WOT používáte kdekoliv, tak bych velmi doporučil zvážit odinstalaci. K tomu celému nutno dodat, že WOT se prodejem netají a informace to zdaleka není nová.

FBI pravděpodobně provozovala skoro polovinu webů s dětským pornem na dark webu v tomto roce. Uvádí to The Next Web a navazuje na kauzu Playpen, u které se s jistotou ví, že FBI převzala provoz tohoto webu s cílem odhalit pedofily (i s pomocí malwaru) a dělala to zhruba dva týdny. Z hlediska práva je to celé s velkým otazníkem, protože to vypadá na využití jednoho soudního povolení k hacknutí řady dalších webů. Viz též FBI operated 23 Tor-hidden child porn sites, deployed malware from them.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Bradavky Kendall Jenner na Instagramu? Ale ano, zakryté pizza emotikonem. Můžete tomu říkat, že Kendall Jenner testuje, co cenzoři z Facebooku dokáží vydržet. Nezakrýt je, tak byl její účet předurčen k okamžitému nevratnému smazání. Ale takhle, no kdo by neměl rád pizzu, že? Viz Kendall Jenner #FreestheNipple on Instagram.

Facebook omylem oznámil milionům lidí, že jejich přátelé jsou mrtví. Viz Facebook říkal lidem, že jsou mrtví. „Zabil“ i Marka Zuckerberga nebo Facebook apologizes for ‚terrible error‘ that told people they died, kde zjistíte, že za mrtvého byl označen i Mark Zuckerberg. A také vám připomenou, že právě Zuckerberg zavedl to, že profily zemřelých odmítá Facebook mazat a pozůstalým tvrdí, že je potřeba je zachovat, aby vznikl virtuální pomníček. Na cestě ke smazání jim klade zásadní překážky a chová se zcela bezohledně. Chcete-li tomu předejít, myslete na to, aby vaši pozůstalí měli možnost získat přístup (přihlášení) k účtu.

Thajsko chce, aby tamní obyvatelé nahlašovali ty, kdo na Facebooku zveřejňují „nevhodné zprávy“. Státem a tamními ISP podporované šmírování a bonzování se má týkat nejenom sociálních sítí (Facebook, Line, YouTube), ale i e-mailů. V Thailand taps Facebook users to spy on each other, report ‘inappropriate messages’ se zamýšlejí nad tím, že jde hlavně o další rozšíření snah postihovat jakoukoli kritiku královské rodiny.

Rusko chce zakázat LinkedIn, důvodem mají být obavy o ochranu dat. Když tedy vynecháme to Rusko, tak obavy z ochrany dat u LinkedIn jsou opodstatněné celou dobu, co tahle „síť“ existuje. Viz Russia to ban LinkedIn over data protection concerns, k čemuž je vhodné dodat, že ten zákaz je v Rusku založený na tamních originálních zákonech, které nemají s ochranou dat skoro nic společného. Jde tam hlavně o potlačení všeho cizího. Na druhou stranu, požadavek na ukládání dat o uživatelích v místě, kde žijí, není nic nového a ojedinělého.

MOBILNÍ APLIKACE

WhatsApp testuje klon Příběhů ze Snapchatu. Říká jim Status a nakonec není divu. Když už Facebook něco podobného nasadil do Instagramu (a vlastně i do Messengeru jako Messenger Day), proč by nemohl i do WhatsAppu. Viz WhatsApp is testing a clone of Snapchat Stories, called Status.

Android Auto můžete mít v každém autě. Ne tedy v plné „zabudované“ podobě, ale Google uvolnil Android Auto pro použití na jakémkoliv telefonu s Androidem (od verze 5.0 výše). Viz Android Auto: now available in every car a jedinou otázkou zůstává, že na webu Android Auto Česko v přehledu dostupnosti nenajdete. Google Play u Android Auto vás pak nakonec připraví o iluze, protože do Česka prostě instalace umožněná není.

Nejhorší rozhodnutí Steva Jobse bylo povýšení Tima Cooka, píše Steve Blank v Steve Jobs’s worst decision was promoting Tim Cook a věnuje se i jinému šéfovi jiné společnosti, Stevu Ballmerovi. Protože právě Tima Cooka považuje za „nového Steve Ballmera“.

Server kanadského imigračního úřadu padl pod náporem občanů USA reagujících na výhru Trumpa. Skutečně, potvrdil to přímo postižený úřad. Viz Canada confirms panicked US citizens were behind immigration site crash. Nemluvě o zásadním růstu vyhledávání „move to Canada“.

The (updated) history of Android vás provede Androidem od verze 0.5 do sedmičkové:

STARTUPY A EKONOMIKA

Facebook koupil CrowdTangle, čtyři roky starou pomůcku umožňující mapovat šíření obsahu po webu. Službu prý rušit nebude, chce pokračovat v investicích a provozu.

Nasty Gal je v bankrotu. Startup založený v roce 2006 byl příkladem všeho dobrého v e-commerce i sociálních médiích. Včetně zázračného růstu (92,4% růst oproti běžnému 15,3%). Právě růst je přitom možná v příkrém rozporu se solventností, tedy jak říká Nasty Gal’s Path to Bankruptcy, prodeje mohou rychle růst vždy, ale ještě to neznamená, že vyděláváte peníze. Okolo Nasty Gal navíc najdete i nějaké ty problémy s porušováním práv designerů a diskriminací zaměstnanců. Ať je to nakonec jak je, tohle je zajímavý příběh.

INFOGRAFIKY

Nejpopulárnější města pro startupy? Ve Startup cities around the world zjistíte, že Praha ani Brno mezi nimi prostě nejsou. Vedle měst tam najdete i zajímavé příklady startupů, které z jednotlivých měst pocházejí.

Machine Intelligence 3.0 ukazuje, kdo všechno se pohybuje v oblasti umělé inteligence. Nutno dodat, že těch hráčů jsou v zásadě stovky a čas postupně prověří, kdo z nich zůstane a něčeho dosáhne. Viz The current state of machine intelligence 3.0.

MMF24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).