Hlavní navigace

Mobilní aplikace Facebooku zkoušejí různé obměny na milionech uživatelů

10. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mobilní aplikace Facebooku dost možná nedělá pro vás totéž co pro jiného. Možná jste právě vy jedním z milionů „pokusných králíků“, jejichž chování měří vestavěný framework Airlock.

Facebook prozradil na svém vývojářském blogu, že jeho nativní mobilní aplikace pro iOS a pro Android obsahuje framework umožňující rozsáhlé A/B porovnávání.

Framework nazvaný Airlock si vyvinuli ve Facebooku poté, co před dvěma lety přepsali mobilní aplikace nativně. Potřebovali proto způsob, jak do nativní aplikace dostat možnost zobrazovat různým uživatelům různé možnosti a vyhodnocovat jejich účinek.

Začali skromně a na vlastních zaměstnancích, ale dnes prý Airlock umožňuje rozsáhlé měření účinku mnoha i dílem propojených variant, a „pokusnými králíky“ jsou k tomu miliony netušících uživatelů, kteří si aplikaci zavedli z App Store nebo z Google Play a kteří jsou nejspíše důvěřivě přesvědčeni, že aplikace se pro ně chová úplně stejně jako pro kohokoliv jiného.

Aplikace obsahuje všechny zkoušené obměny a musí se dotazovat serveru, jak se má zobrazit právě vám, a krom toho posílá zpátky vyhodnocení.

Facebook na blogu přiznává, že s rozrůstáním schopností vyvíjeného frameworku rychle rostly jeho požadavky na datovou výměnu se serverem, jakož i nároky na výkon klienta. Facebook ujišťuje, že framework je na klientské straně optimalizován na rychlost, a také navržen tak, aby nevykonával nic náročného, dokud aplikace nenaběhne a nezobrazí se její UI. Dále, že výměna dat je vyladěna tak, aby se neposílalo více než je nutno.

MMF24

Facebook tvrdí, že A/B testování pomocí Airlocku urychluje vývoj a uživateli přináší lepší, odladěnější zkušenost.

Facebook uvedl pro Wired, že zvažuje, zda framework neuvolnit pro ostatní. Wired dále upozorňuje na obdobně zaměřený Leanplum, vyvinutý někdejšími zaměstnanci Googlu a naostro spuštěný v listopadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).