Hlavní navigace

Facebooku se daří nad očekávání, a to především mobilně

25. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po ohlášení překvapivě dobrých čtvrtletních výsledků se cena akcií Facebooku vyšvihla přes 33 dolarů (z předchozích asi 26½).

Facebook včera oznámil své čtvrtletní výsledky hospodaření a výrazně jimi překvapil. Tržby mu totiž vzrostly meziročně o 53 % na 1,81 miliardy dolarů. Zaznamenal také nemalý zisk — oproti loňské účetní ztrátě. Provozní zisk za čtvrtletí činí 562 miliony dolarů (podle účetních standardů GAAP) a provozní marže tak vychází na 31 %. Čistý čtvrtletní zisk jsou 333 miliony dolarů. Rozpočítáno na akcii to vychází na 13 centů.

Vývoj tržeb (rozdělený podle oblastí)
Autor: Facebook

Vývoj tržeb (rozdělený podle oblastí)

K loňské účetní ztrátě přispělo vyplácení náhrad některým akcionářům v souvislosti se vstupem do veřejného obchodování.

Facebooku se nad očekávání dařilo zejména mobilními reklamními produkty, a pak obecně v prodeji reklamy menším místním podnikům.

Nepřestává bavit ani své uživatele: Pro červen 2013 uvádí průměrně 699 milionů činných uživatelů denně, a to je meziročně o 27 % více. Alespoň jednou se v červnu přihlásila 1,15 miliardy uživatelů, meziročně o 21 % více.

Průměrný příjem na uživatele (podle oblastí)
Autor: Facebook

Průměrný příjem na uživatele (podle oblastí)

Mobilních uživatelů bylo v měsíci červnu celkem 819 milionů, a to je meziroční růst dokonce o 51 %. Denních mobilních bylo v červnu průměrně 469 milionů. Sto milionů stažení za dva roky má přitom aplikace Facebooku „pro každý telefon“.

BRAND24

Akcie Facebooku vystřelily po ohlášení výsledků vzhůru, ale ještě jim schází několik dolarů do 38 dolarů za akcii, za kterou šly loni na jaře na burzu.

Ne vše se Facebooku daří — aplikace Home pro Android propadla. Na prosazení prý potřebuje více času, soudí Mark Zuckerberg.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).