Hlavní navigace

Facebook za pololetí roku 2011 zdvojnásobil tržby

8. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Za letošní první pololetí utržila podle agentury Reuters sociální síť Facebook celkem 1,6 miliardy dolarů, přičemž zisk činil 500 milionů dolarů.

To zůstává za odhady pro letošní rok, neboť se očekávalo, že Facebook by letos mohl utržit přes čtyři miliardy dolarů a více jak miliardu zisku.

V každém případě je to opět výrazný posun. Poslední oficiálně potvrzená čísla za rok 2009 uvádějí 777 milionů dolarů obrat a 200 milionů zisk, analytici odhadují, že v roce 2010 dosáhl Facebook obratu 2 miliardy dolarů při 600 milionech zisku. Pokud by čísla odpovídala realitě, zdvojnásobil by Facebook své tržby i zisk za jeden rok, což není při těchto číslech špatný výkon.  Zdroj: Reuters.

Facebook má příjmy ze své reklamní platformy a také z prodeje herních kreditů. IPO Facebooku se očekává v roce 2012 s tím, že ohodnocení společnosti bude 80 miliard dolarů. Jen pro porovnání, Google, který má dnes tržní hodnotu 172 miliard dolarů, ohlásil rok před svým IPO tržby 1,5 miliard dolarů a zisk 106 milionů dolarů. To se ovšem psal rok 2003 a internetová reklama byla mnohem méně rozvinutá, než je dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).