Hlavní navigace

Facebook zpřístupnil svůj web po IPv6

22. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dva týdny před oficiálním světovým spuštěním IPv6 zpřístupnil Facebook svůj web pomocí protokolu IPv6. DNS dotazy dotazující se na adresu www.facebook.com od včerejšího večera vrací kromě IPv4 adresy i AAAA záznam s IPv6 adresou. V Čechách můžete obdržet například adresu 2a03:2880:10:8f02:face:b00c:0:25.

Dva týdny před oficiálním světovým spuštěním IPv6 zpřístupnil Facebook svůj web pomocí protokolu IPv6.

DNS dotazy dotazující se na adresu www.facebook.com od včerejšího večera vrací kromě IPv4 adresy i AAAA záznam s IPv6 adresou. V Čechách můžete obdržet například adresu 2a03:2880:10:­8f02:face:b00c:0:25.

Adresa je sice různá v závislosti na tom, odkud se ptáte, její součástí je ale vždy dvaatřicet bitů zapsaných jako „face:booc“. Facebook tak nenechává na pochybách, že jde o oficiální „šestkovou“ adresu projektu.

Facebook je první z globálních hráčů, kdo se k tomuto kroku odhodlal. V Čechách je situace lepší, z velkých služeb jsou po IPv6 již delší dobu dostupné například servery společnosti Internet Info a část služeb Seznamu (Novinky, Super, Sport, Zboží, ode dnešního dne i Sauto). Českých domén je již pomocí protokolu IPv6 dostupných více než 10 %.

Zdroj: Facebook Now Available Over IPv6 (Two Weeks Early)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).