Hlavní navigace

Velký den IPv6 je za dveřmi

17. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tentokráte je to doopravdy. Co? „Náhlé spuštění“ řady významných internetových zdrojů na IPv6. Účastní se i ti největší: Facebook, Yahoo a Google.

Když se před rokem konal světový den IPv6, významní poskytovatelé obsahu a poskytovatelé Internetu spustili své služby pokusně po IPv6 na jeden den. Dopadl v podstatě úspěšně – očekávané problémy se nedostavily, na linkách uživatelské podpory se neobjevili skoro žádní uživatelé, jichž by se experiment negativně dotkl.

S přihlédnutím k těmto zkušenostem bylo na 6. 6. 2012 vyhlášeno Světové spuštění IPv6 (World IPv6 launch) s podtitulem „tentokrát je to doopravdy“. Opět dojde k současné aktivaci IPv6 v řadě významných zdrojů a částí Internetu. Na rozdíl od loňského experimentu se ale má jednat o změnu trvalou – Google, Facebook, Yahoo! a další servery zůstanou dostupné novým protokolem.

Účastníci jsou rozděleni do tří kategorií:

Weby

kterých je výrazně nejvíce (v polovině května lehce přes 1500). Účast v této kategorii znamená, že příslušný web musí být dostupný po IPv6. Tedy musí být připojen k IPv6 infrastruktuře a v DNS musí mít ke svému jménu uveden záznam s IPv6 adresou, aby jej uživatelské stroje dokázaly při zadání jména najít.

Operátoři přístupových sítí

mají náročnější úlohu, protože by od 6. června měli implicitně zapínat IPv6 svým novým uživatelům a těm stávajícím je zpřístupnit. Pod „implicitním zapnutím“ se rozumí, že od uživatele nebude k aktivaci IPv6 pro jeho přípojku vyžadována žádná akce. Aniž by cokoli nastavoval, měl by se k IPv6 zdrojům dostat novým protokolem. (Samozřejmostí je paralelní podpora IPv4.) Cílem je, aby alespoň 1 % celkového provozu mezi těmito operátory a zúčastněnými velkými servery procházelo po IPv6. V době vzniku článku se přihlásila necelá padesátka operátorů.

Výrobci domácích směrovačů

se také zavazují k implicitní aktivaci IPv6 ve svých produktech. Znamená to, že pokud se takový směrovač zapojí do sítě poskytovatele podporujícího IPv6, opět na něm nebudou nutné žádné speciální zásahy k tomu, aby směroval nativní IPv6. Navíc by taková podpora neměla být k dispozici jen na několika málo vybraných výrobcích, ale k 6. červnu by ji měla nabízet většina domácích směrovačů daného výrobce. Tady můžeme být zcela konkrétní, zatím se přihlásili dva: Cisco a D-Link.

Všechny tři kategorie jsou logicky provázány. Pokud si domů koupíte směrovač od některého ze zúčastněných výrobců, připojíte jej k síti zapojeného operátora, otevřete si stránky některého ze zúčastněných serverů a váš operační systém podporuje IPv6 (což pro většinu současných platí), komunikace by měla proběhnout novým protokolem.

Zejména WWW servery mají opět velmi reprezentativní zastoupení. Najdeme mezi nimi čtyři největší weby v pořadí podle Alexa (Google, Facebook, YouTube a Yahoo) i významné sítě pro distribuci multimediálního obsahu Akamai a LimeLight. Z domácích lze jmenovat především www.seznam.cz, www.centrum.cz a www.nic.cz.

Mezi síťovými operátory nepřekvapí globální Hurricane Electric, francouzský Free či řada národních sítí pro vědu, výzkum a vzdělávání (ARNES, Janet, RENATER, RedIRIS, UNINETT a další). Tyto sítě se IPv6 věnují již delší dobu a typicky protokol dávno spustily, takže se účastní spíše demonstrativně, než že by chtěly něco skokově měnit. Z domácího prostředí je zatím zapojen pouze CESNET, pro který platí totéž – IPv6 poskytuje jako provozní službu od roku 2004. Z blízkého okolí jsem našel pak už jen DegNet, což je operátor regionální bezdrátové sítě v Německu. Přihlášky se ale přijímají až do 30. května, takže třeba ještě někdo přibude.

Co celá akce znamená pro koncové uživatele? Stejně jako v předchozím případě by se jich neměla viditelně dotknout. Pokud jste progresivní a disponujete IPv6 konektivitou, budete se zapojenými servery (a řadou dalších) komunikovat novým protokolem. Viditelné dopady by to mít nemělo. Jestliže naopak IPv6 vůbec nemáte, nic se pro vás nezmění, komunikace bude nadále probíhat protokolem IPv4. Pouze pokud máte problémové či nefunkční IPv6 připojení, mohli byste zaznamenat problémy v komunikaci. Ovšem loňský experiment ukázal, že se jedná o velmi vzácné případy.

ebf - partner 1

Pro Internet jako celek má tato akce naopak význam značný. Jestliže IPv6 nasadí služby typu Google či Facebook, dávají tím jasně najevo, že nový protokol považují za dostatečně zralý pro rutinní použití. Zároveň vyvíjejí tlak na poskytovatele, aby dořešili případné problémy svých sítí v této oblasti, jinak mohou mít jejich uživatelé problém s dosažitelností velmi atraktivního obsahu. Nabízí se parafráze, že to bude malý krok pro Google (který je významným hybatelem loňské i letošní akce), ale velký krok pro lidstvo.

Jednou z doprovodných akcí na domácí scéně je i konference IPv6 Day, kterou při této příležitosti pořádá CZ.NIC. Pokud máte o IPv6 zájem, v programu si určitě vyberete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).