Hlavní navigace

Ferguson Ariva 4K Combo: pozemní, kabelový i satelitní přijímač v jednom a levně

21. 7. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Čestmír Polák
Máte „hloupou televizi“, která se nepyšní názvem Smart TV? Nevadí, protože tento přijímač vám ji z ní udělá.

Navíc podporuje nejnovější standardy DVB-T2/HEVC pro pozemní vysílání, kabelovou televizi DVB-C a satelitní DVB-S2 s příjmem ve 4K UHD, H.265/HEVC. Přijímač pracuje na image Android 5.1.1 Lollipop, podporuje jednu uni čtečku karet a instalovat do něj můžete také interní disk nebo použít i externí.


Autor: Ferguson

Pohled na přední a boční díl přijímače s jednou Conax CA čtečkou. Softwarově ji můžeme změnit na uni čtečku. Umožní tak provoz s kartami Irdeto ICE. Karta se vkládá čipem (kontakty) dopředu a směrem dolů.

Ariva 4K Combo je jedním ze tří, které právě uvedla na trh polská firma Ferguson. Před čtrnácti dny jsme testovali terestrický přijímač Ferguson Ariva T265 DVB-T2/HEVC (H.265) za 1190 korun, který v testu nedopadl zrovna nejlépe. Další dva přijímače, které už pracují s Androidem, jsou satelitní Ferguson Ariva 4K za cenu 3590 korun a tento recenzovaný TS přijímač za cenu 3790 korun, což je pouze o dvě stě korun více. Volba tedy byla jasná, cenou i vybavením vychází nejlépe právě dnes testovaný Combo přijímač.

Přední panel


Autor: Ferguson

Přední panel přijímače Ferguson Ariva 4K Combo

Přijímač je umístěn do černé skříně. Na předním panelu vlevo je čtyřciferný modře svítící numerický displej. V provozu udává přesný čas a současně s ním svítí modře ve středu panelu i modře podsvětlené kolečko. Ve StandBy se na panelu toto podsvícení změní na červené. Nenajdeme zde žádné ovládací prvky. Rozměry přijímače jsou 258 mm × 158 mm × 43 mm a jeho hmotnost je 800 gramů.

Zadní panel


Autor: Ferguson

Zadní panel přijímače Ferguson Ariva 4K Combo

Odleva je na zadním panelu anténní vstup pro pozemní a kabelový signál, dále F port pro satelitní anténu. Následují dva porty USB, analogový AV výstup (redukce na jack není součástí balení). Dále jsou umístěny ethernetový konektor (LAN) RJ45 pro interaktivní komunikaci s lokální sítí a internet, pak digitální HDMI výstup pro televizi.

Dalším je digitální optický audiovýstup, dále napájecí zásuvka pro externí síťový zdroj (maximální spotřeba při plném provozu 24 W, ve StandBy < 0,5 W) a následuje v pořadí třetí USB port. Dále je zde RECOVERY – tlačítko na reset přijímače – a šachta na Micro SD paměť, kterou vždy vložte kontakty směrem dolů a dopředu.


Autor: Čestmír Polák

Směr vložení paměťové karty do přijímače

Přijímač může být také připojen k lokální Wi-Fi síti. Podporuje jak 2,4GHz, tak 5GHz přenos. Současné použití obou kmitočtů není možné. Při každé změně kmitočtu je třeba restartovat přijímač. Používat současně kabelové připojení společně s Wi-Fi také není možné. Vždy je třeba v menu přijímače vybrat pouze jednu z možností.

Pohled do útrob přijímače


Autor: Čestmír Polák

Odkrytovaný přijímač

Na vrchním krytu vlevo je plošný spoj s uni čtečkou karet a na dalším plošném spoji je displej předního panelu. Je zde také Wi-Fi anténa. Na spodním díle je uprostřed hlavní procesor pasivně chlazený žebrováním.

Externí síťový napáječ


Autor: Čestmír Polák

Externí síťový napáječ

Parametry napáječe

AC 100 až 240 V, 50/60 Hz, 0,55 A, DC 12 V, 2 A

Univerzální dálkové ovládání RCU660


Autor: Ferguson

Luxusní univerzální dálkové ovládání

Toto univerzální dálkové ovládání RCU660 je známé již z předešlých modelů přijímačů Fergusonu. Některé verze ale neumožňovaly ovládat tolik různých zařízení. Tlačítka mohou být u těchto modelů i jinak rozmístěna.

Luxusní univerzální dálkové ovládání vyrobené celé v černé barvě je tzv. pět v jednom, jak je už zvykem. Na vrchní straně s výrazně lesklým povrchem, spodní díl má matný protiskluzový mechový povrch. Rozměry jsou 240 × 84 × 15 mm. Disponuje 51 tlačítky.

Všechna tlačítka jsou výrazně popsána, opatřena srozumitelnými symboly a některá jsou barevně odlišena. Vlevo nahoře je modře podsvícené tlačítko zapnutí/vypnutí. Rozsvítí se vždy při stisku jakéhokoliv tlačítka na dálkovém ovládání. Vpravo nahoře je tlačítko se symbolem Android. To slouží k programování.

Druhá řada čtyř tlačítek umožňuje přepínat ovládání na další předprogramovaná zařízení. Výrazně upoutají tlačítka rozmístěná ve středu ovládání do dvojitého kruhu s potvrzovacím tlačítkem OK/list uprostřed. Přepínání programů je standardní a provede se do dvou, případně do tří vteřin podle náročnosti (kódování, SD, HD, 4K).

Toto univerzální dálkové ovládání umožňuje také v základních funkcích ovládat televizory, SAT, DVB, DVD i jiných výrobců a různé přijímače STB (satelit, kabel, pozemní, IPTV), CableBoxy, DVR, VCR, AUX/TUNER/TAPE, HDD, HDplayery, ADSL, CD/LD a Blu-ray a další populární zařízení.

Kódy na programování dálkového ovládání pro použití k jiným zařízením najdete v závěru přiloženého tištěného manuálu, kde si přečtete i o způsobu programování. K přeprogramování slouží modré tlačítko „find“ se symbolem lupy. Toto řešení je výhodné, umožní nám schovat ze stolu několik dalších ovladačů k jiné elektronice v domácnosti. Dálkové ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky.

Vložení interního HDD


Autor: Ferguson

Na spodní části přijímače je zakrytovaná šachta pro vložení interního HDD. Při montáži stačí odšroubovat jediný šroubek a do sběrnice zasunout disk

Přijímač umožňuje instalovat pevný disk, umístitelný v šachtě na spodku přijímače s vlastním napájením. Disky, a to jak externí, tak interní, musí mít pouze jeden oddíl, formátovaný na NTFS (doporučeno) nebo FAT32.

Externí pevné disky HDD musí mít navíc vlastní napájení (doporučení výrobce), vestavěné USB porty přijímače prý nejsou schopny poskytovat dostatečný výkon pro jejich napájení. Při zkoušce přenosného disku 1 TB jsem však nenarazil při napájení na žádný problém. Naráz lze použít pouze jeden ze tří USB portů pro připojení externího disku.

Miracast, Airplay a DLNA

Ferguson Ariva 4K podporuje systémy Miracast, Airplay a DLNA. To znamená, že můžete sdílet svou obrazovku s telefonem Android nebo iPhone na televizoru nebo sdílet videa, hudbu a fotografie z vašeho telefonu (s operačním systémem Android nebo iOS), tabletu s Androidem nebo iPadu na televizním přijímači.


Autor: Čestmír Polák

První strana aplikací, které jsou již nainstalovány

Pokud si chcete připojit klávesnici a myš, můžete využít připojení přes USB nebo Bluetooth. Usnadní vám to práci s internetem, hraním her, při procházení sítí nebo ukládání dokumentů. Všechna nastavení naleznete v menu.


Autor: Čestmír Polák

Menu základního nastavení

Aplikace NesTV

NesTV podporuje stahování aplikací z Google Play nebo iOS App Store na vašem mobilním zařízení a umožňuje připojit se na Arivě 4K ke stejné síti (W)LAN.

NesTV aplikace umožňuje:

  1. Kontrolu nad přijímačem Ariva 4K
  2. Sledování živého televizního vysílání na svém telefonu
  3. Správu seznamu kanálů
  4. Zobrazí filmy/hudbu/fotografie z vašeho smartphonu na vaší obrazovce televizoru

Zde si můžete stáhnout NesTV aplikace pomocí QR kódu:

QR kódy – vlevo je Google Play, vpravo App Store


Autor: Čestmír Polák

Instalujte si doplňky


Autor: Čestmír Polák

TUNEin


Autor: Čestmír Polák

Záložky prohlížeče

Příjem v DVB-T MPEG2/4 a DVB-T2/H.265 (HEVC)

Přijímač bez problému naladil a uložil všechny muxy a kanály, které v Praze normálně přijímám. Oproti přijímačům, které neumožňují příjem kanálů vysílaných v DVB-T2/HEVC, naladil i zkušební vysílání Českých Radiokomunikací na K50. Ve všední den a pracovní dobu se zde vysílají čtyři kanály, které jsou kódovány algoritmem H.265 (HEVC). Signál pro tyto kanály je odebírán z vysílání Sport HD a jsou vysílány ve čtyřech rozlišeních. Můžeme si tak dokonale porovnat různou kvalitu obrazu.

Spolu s těmito čtyřmi kanály je zde vysílán i další s názvem FunBox 4K, který je přebírán on-line z vysílání, které probíhá například na satelitech Astra, Hot Bird a dalších.


Autor: Čestmír Polák

Instalace pozemního příjmu DVB-T/DVB-T2. Všimněte si, že uložené stanice 59 až 62, což je zkušební vysílání ČT Sport, se uložily bez názvu, zatímco u FunBoxu se uložil i název.

Pokud bych měl hodnotit obrazovou kvalitu z terestrického vysílání na tomto boxu, musím hodnocení rozdělit:

  • DVB-T/ H.264 SD kanály jsou zobrazovány mírně rozostřené – kdo má rád měkký obraz, bude spokojen.
  • DVB-T/ H.264 HD kanály jsou zobrazovány také v měkčím tónu – vlasy na hlavě všechny nespočítáte…
  • DVB-T2 /H.265 (HEVC) SD a HD kanály kódované v tomto standardu jsou téměř ve stejné kvalitě jako u kanálů vysílaných v DVB-T/ H.264.
  • DVB-T2 /H.265 (HEVC) 4K kanál je ze všech přenášených nejkvalitnější, je ostrý a má více barev s výraznější barevnou škálou.

Pravděpodobně se bude muset firmware Androidu ještě trochu vyladit, aby byl obraz u SD a HD ostřejší a ve svěžejších barvách.

Přepínání programů trvá u SD a HD programů od jedné do dvou vteřin, u 4K vysílání do čtyř vteřin.

Příjem kabelové televize jsem bohužel nezkoušel. V současnosti nemám od žádného operátora zajištěnou linku.

Příjem v DVB-S/S2

Přijímač bez problémů naladí a uloží satelitní kanály, které si vyberete z nabídky 260 přednastavených satelitů (pokud tedy na ně vidíte). Na výběr máte normální skenování všech TP na příslušném satelitu nebo zvolíte FastScan. Zde si dále vyberete prioritu příjmu, například Českou republiku, Slovensko nebo z dalších nabízených možností.

Ke třídění kanálů slouží Channel Manager, kde si můžete vytvořit seznamy do svých oblíbených skupin – viz. přiložená fotogalerie.


Autor: Čestmír Polák

Screenshot z vysílání 4K ze satelitu Astra 19,2

Malý seznam kmitočtů z různých satelitů vysílajících různá dema ve 4K najdete na webu KingOfSat.net.

PVR a nahrávání


Autor: Čestmír Polák

Přehrávání záznamu HD programu „mooz dance“ ze satelitu Astra 19,2 °E v PC Playeru

Nahrávky pořízené přijímačem na interní nebo externí disk můžete přehrát v přijímači nebo sdílet na různá přenosná zařízení. Všechny nahrávky jsou na disku uloženy rozkódovaně ve formátu TS. HDD formátujeme na FAT32 nebo NTFS.

Podpora video formátů

MKV, WMV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM, JPG, BMP, GIF a jiné


Autor: Čestmír Polák

Další nastavení: bezdrátové připojení k síti, nastavení zařízení, osobní nastavení a systém

Firmware

Na netu si můžete stáhnout nejnovější verzi firmwaru, která umožňuje správnou českou diakritiku v menu, EPG a teletextu přijímače. Předchozí verze nezobrazovala češtinu korektně. Soubor je zabalený jako ZIP. Při kopírování na flash soubor nerozbalujte.

Současně s novým firmware je třeba zprovoznit a iniciovat uni čtečku, abychom mohli použít mj. karty ICE. K tomu je třeba stáhnout tento soubor. Zde najdete návod na instalaci.

Další firmware a návody naleznete na webu výrobce.

Teletext a titulky


Autor: Čestmír Polák

TXT titulky ze stránky 888 jsou zobrazovány s bezchybnou českou diakritikou.

Teletext je zobrazován na popředí programu v mírně zmenšeném okně. Má bezchybnou českou diakritiku. Více najdete ve fotogalerii.

Závěrečné hodnocení

Chybí mi zde jako obvykle aplikace hybridního vysílání HbbTV. Snad se to jednou povede i s Androidem. Dále mi chybí mimo podpory jedné čtečky přístupových karet (CA), která přechroustá pouze karty Skylink ICE a FreeSat ICE, i možnost verze s CI slotem pro modul. Rozšířila by se tak možnost koupit přijímač i zákazníkům, kteří nemají ICE kartu z dřívější doby. Dle informací se takto dovybavený přijímač také připravuje.

Jinak je Ariva 4K Combo luxusně vybavena, zahřívání je v normě a spotřeba energie je také slušná. Během zkoušek ani jednou přijímač nezastávkoval a neupadl ve spánek. Stabilita je pravděpodobně výsledkem zkušeností s Androidem použitým firmou v FBOXech. Velice se mi líbí také možnost nastavení velikosti obrazu (nastavil jsem si 90 procent). Z výroby totiž obraz přesahuje rám obrazovky (100 procent) a nevidíte jej tak celý.

Ti z vás, kteří mají některé z mobilních zařízení pracujících na Androidu, budou s tímto přijímačem velice brzy kamarádi.

Z dalších parametrů:

  • Podpora rozlišení: 4K 60 Hz, 4K 50 Hz, 1080p/i, 720p
  • Chipset: Amlogic S905-B, Quad core Cortex A53 @ 2,02 GHz

Dobří prodejci přijímač na přání nakonfigurují a zprovozní uni čtečku z původní čtečky Conax.

BRAND24

Přijímač Ferguson Ariva 4K Combo k testu zapůjčila firma IPON, s.r.o., se sídlem v Rokycanech.

Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/ferguson-ariva-4k-combo.html
Cena: 3790 Kč včetně DPH

V říjnu tohoto roku se počítá se zahájením vysílání v DVB-T2/HEVC pro několik lokalit a v satelitním vysílání se přechází k vysílání DVB-S2, kde je tento proces již téměř ukončen. Jak budete situaci řešit?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).