Hlavní navigace

Filmaři jsou proti dosavadnímu průběhu výběru šéfa České televize

13. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 9. 2011

Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) a Český filmový a televizní svaz (FITES) protestují proti kandidátům, kteří prošli do užšího výběru na budoucího generálního ředitele České televize. Svoji nespokojenost vyjádřily v otevřeném dopise adresovaném Radě ČT. Citovala ho agentura ČTK. Podle svých slov jsou filmaři průběhem výběru doslova rozhořčeni.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kdo jsou finalisté konkurzu na ředitele České televize a s čím přicházejí?

Někteří kandidáti se skvělými projekty dostali minimální počet hlasů a je trapné i bodové srovnání mezi těmi, kteří nepostoupili, vybírá ČTK z tiskové zprávy sdružení ARAS a FITES. Někteří radní jsou podle obou subjektů ovlivnění v tom smyslu, že si nechávají diktovat přáním politiků nebo nejsou kompetentní. Rada ČT by měla dokonce zajistit zrušení vazeb na současné vedení veřejnoprávního média. Výběr špatného kandidáta by bylo podle ARAS a FITES velkou prohrou. ČT by měla ustát svou výjimečnou pozici v audiovizuálním prostoru.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Milan Uhde: radní mi lhali, měl jsem slíbeno, že Fero Fenič postoupí

Kromě obou „filmařských“ subjektů kritizovali dosavadní průběh výběru kandidátů také odboráři v samotné České televizi. Výběrové řízení podle ní (Nezávislé odborové organizace ČT, pozn. red.) přineslo více otázek než odpovědí, protože Rada ČT nepochopitelným způsobem porušuje pravidla, která sama předem nastavila, uvedla ČTK. Kontrolní orgán veřejnoprávního média například podle odborářů vůbec nebral na vědomí kvalitu a propracovanost některých kandidátských projektů. Překvapením je pro ně také postup Romana Bradáče, coby ředitele zpravodajství ČT, do užšího výběru. Radě ČT tak prý jde především o nekalé kšefty a zákulisní dohody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).