Hlavní navigace

Filmaři vyzývají Radu ČT, aby odvolala generálního ředitele Janečka

10. 1. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
10. 1. 2011

Český filmový a televizní svaz (FITES) požaduje po Radě České televize, aby odvolala generálního ředitele veřejnoprávního média Jiřího Janečka. Vyzývá ji prostřednictvím otevřeného dopisu, o kterém dnes informovala agentura ČTK. Janeček podle zástupců svazu a asociace například nepravdivě informoval o nákladech na výrobu pořadů. Zisk byl prý uváděn pouze jako částka pro několik málo tvůrců.

ČTĚTE TAKÉ: Jiří Janeček chce zveřejňovat honoráře umělců a náklady na pořady

Česká televize by chtěla na internetu zveřejňovat honoráře umělců, kteří s ní spolupracují, a také náklady na výrobu pořadů, které vysílá. Je to Janečkův návrh ze začátku prosince loňského roku. Požádám výkonné umělce, aby ve smlouvách, které s námi budou (uzavírat), byla klauzule o tom, že můžeme zveřejnit jejich honoráře. Stejně jako je známý veřejně můj plat, proč by koncesionář neměl vědět, kolik si vydělá ten který scenárista, režisér, herec. Předpokládám, že tohle také ti umělci chtěli, uvedl tehdy Janeček.

KL24

KOMENTÁŘ: Umělci a jejich zvací dopis do České televize. Přijde politická invaze?

Výše uvedený návrh umělci vítají. Zároveň však podle ČTK požadují, aby také Česká televize detailně informovala o tom, jak nakládá s koncesionářskými poplatky. Měla by být tedy zveřejněna částka na výrobu vlastních programů, provoz jednotlivých kanálů a na činnosti poradenských firem. Janečkův návrh měl podle umělců vyvést finance mimo ČT do rukou jednoho soukromého podnikatelského subjektu. Společně s Českým filmovým svazem si tyto požadavky klade také Asociace režisérů a scénáristů (ARAS).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).