Hlavní navigace

Filmová studia žádala Google, aby odstranil z výsledků hledání Mega

30. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: mega.co.nz
Boj mezi Kimem Dotcomem a hollywoodskými filmovými studii pokračuje. Warner Bros a NBC Universal chtěly po Google, aby z výsledků hledání odstranil odkaz na homepage Mega. Ten to ale odmítl.

V průběhu dubna obdržel Google stížnosti podané v souladu s DMCA (Digital Millenium Copyright Act), ve kterých se americká filmová studia Warner Bros a NBC Universal domáhají, aby Google odstranil z výsledků hledání odkazy, převážně na datová úložiště, díky kterým mohli uživatelé bez vědomí majitelů autorských práv volně stahovat autorsky chráněná díla. 

Není to nic neobvyklého, podobné žádosti obsahující obrovské množství odkazů na autorsky chráněný obsah dostává Google každý týden.

Zmiňované žádosti filmových studií Warner Bros a NBC Universal, ale kromě tisíce odkazů, ze kterých bylo možné stáhnout filmy Mama a Gangster Squad, obsahovaly také odkaz na homepage úložiště Mega, které byl spuštěno letos v lednu, přesně rok poté, co byl na popud americké FBI ukončen provoz úložiště Megaupload. Za oběma úložišti stojí Kim Dotcom (původním jménem Kim Schmitz).

K tématu:

Na homepage Mega se ale žádné odkazy na pirátský obsah nenacházejí, a tak Google odmítl odkaz na ni z výsledků hledání odstranit. Není přitom jasné, zda se jednalo o chybu či záměr hollywoodských studií, které jsou už pěknou řádku let s Dotcomem na ostří nože.

Dotcom v minulosti dokonce prohlásil, že šéf vlivné organizace Motion Picture Association of America (MPAA), která už od roku 1922 zastupuje zájmy hollywoodských filmových studií, lobboval u amerického viceprezidenta, aby se postaral o vypnutí Megauploadu.

KL24

Warner Bros a NBC Universal žádají Google, aby cenzuroval celou naši homepage. Takové jednání je v souladu s absurdním chováním mediálního průmyslu, kterému čelíme několik let, prohlásil Kim Dotcom.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).