Hlavní navigace

Firefox 35 vylepšuje komunikátor Hello a integruje Martketplace s aplikacemi

14. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Kromě vylepšeného komunikátoru Firefox Hello přichází přímý přístup do katalogu Firefox Marketplace. Co dále přináší Firefox 35?

Mozilla v očekávaném termínu vydala nový Firefox 35. Čerstvá verze známého browseru nepřináší vyloženě převratné novinky, ale přesto některé změny stojí za pozornost. Došlo například na vylepšení integrace komunikační služby Firefox Hello založené výhradně na otevřených a webových technologiích.

Mozilla a Telefónica představily Firefox Hello koncovým uživatelům závěrem loňského roku jako dvorní komunikační službu webově orientované platformy Firefox OS, která není kompatibilní se stávajícími komunikátory jako je Skype či Hangouts. Prohlížeč Firefox pro Firefox Hello slouží jako desktopový klient (s téměř 400 miliony uživatelů).

Firefox Hello funguje jako webová aplikace, která je kompatibilní napříč prohlížeči podporujícími potřebné technologie v čele s chystaným standardem WebRTC. Firefox má však pro vyšší uživatelský komfort ovládací prvky nové služby integrované přímo do svého rozhraní nad rámec možností současných webových aplikací.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox Hello nyní namísto panelu prohlížeče využívá vlastní okna, která mohou fungovat i mimo prostředí prohlížeče.

Firefox 35 mění způsob, kterým se zobrazuje multimediální chatroom, kde se realizuje už konkrétní internetové volání anebo videohovor. Dosud měl podobu webové aplikace otevírané do běžného panelu. Nově se otevírá do speciálních samostatných oken, která lze přetáhnout mimo prostředí prohlížeče.

Firefox Marketplace, H.264 pod OS X a další novinky

Ke slovu se dostala alespoň raná integrace katalogu webových aplikací Firefox Marketplace (obdoba Chrome Web Store), který lze nyní otevřít z klasické horizontální nabídky (Nástroje / Aplikace). Ta je však ve výchozím nastavení skrytá, což platí i pro nové tlačítko umožňující otevřít Firefox Marketplace z navigační lišty.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox Marketplace nenabízí aplikace jenom pro webově orientovanou platformu Firefox OS, ale též pro prohlížeč Firefox.

Firefox 35 uživatelům OS X přináší podporu kodeku H.264 pro přehrávání webového videa díky HTML 5. Využívá k tomu systémový kodek stejně jako ve Windows Vista a vyšších. Novinka vyžaduje OS X 10.6 (Snow Leopard) a vyšší. H.264 se díky podpoře napříč prohlížeči stal nejběžnějším kodekem webového videa.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Firefox 35 do české mutace prohlížeče s menším zpožděním přináší novou podobu nastavení používaných vyhledávačů.

Do dalších jazykových mutací (včetně české) dodatečně pronikly změny podpory webových vyhledávačů. Upraven byl způsob přepínání mezi vyhledávači ve speciálním políčku na navigační liště. Volba preferovaného vyhledávače a používaných vyhledávačů se konečně přesunula do okna s nastavením funkcí prohlížeče.

Tipy C

Webové vývojáře by mohlo zajímat, že přibyla podpora CSS Font Loading API. Mozilla taktéž integrovala Resource Timing API. Ve výchozím nastavení prohlížeče je nově aktivní podpora CSS filtrů. Průzkumník (resp. Inspector) nyní zvládá inspekci CSS pseudoelementů ::after a ::before. Další vývojářské novinky popisuje Mozilla Hacks.

Servisní aktualizace se dočkal vestavěný prohlížeč PDF souborů (PDF.js). Mozilla dále hlásí optimalizaci výkonu přepočtu velikosti obrázků ve vysoké kvalitě (resp. rozlišení) a dynamické změny stylů na responsivních webech. V neposlední řadě došlo k ošetření různě závažných bezpečnostních nedostatků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).