Hlavní navigace

Firemní profily na Instagramu, chat v YouTube a Panama Papers online

15. 5. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

ISIS a internet, 0day díra ve Flashi, Civilization VI, 300 milionů na Kiku, konec sdílení WiFi hesel ve Windows 10. Co přinesl právě končící #tyden?

BuzzFeed v Everything You Ever Wanted to Know About How ISIS Uses The Internet slibuje, že se dozvíte všechno o tom, jak ISIS používá internet. Jenže zjistíte, že vlastně nic až tak zvláštního nedělají, používají sociální sítě, rozesílají viry, hackují počítače odpůrců. Ale dozvíte se něco i o světě plném strachu, konspirace a bláznivých lidí, kteří si hrají na něco, co nejsou a nikdy nebudou. Ale kteří věří, že šifrování je univerzálním řešením všeho. Dlouhé, ale zajímavé čtení.

Záhadné zmizení stránky Zed Books z Facebooku je doprovázeno tím, že Facebook vydavateli sdělil, že mu stránku nesmazal. Viz Zed Books Statement on Facebook Page removal, kde se dočtete, že se Zed Books navíc poněkud naivně chce Facebooku ptát na to, o čem smí či nesmí psát. Jejich témata se týkají Kurdistánu, Erdogana, Turecka a vůbec věcí, které jsou nevyzpytatelné. Ale (alespoň v pátek, v době psaní této zprávičky) nedočtete se tam, jak je to tedy možné, že si Zed Books vlastně museli smazat stránku sami. Nebo umožnit přístup k účtům někomu, kdo ho mít neměl.

Google doplnil do YouTube chat. Prý proto, aby lidé, kteří se dívají na YouTube, nemuseli přestat sledovat video a mohli si povídat s dalšími lidmi. Zajímavé je, že tomu říkají „native sharing“ a začínají to pouštět postupně – prostě někomu pošlete odkaz na YouTube a budete si s ním moci při sledování videa psát. V článku je zajímavá informace o průměrné délce sezení na YouTube – 40 minut. Viz YouTube’s New Messenger Means You’ll Never Have to Leave YouTube.

Adobe je opět děravé a opět je to 0day. A opět je využíván pro napadání počítačů. Je mi to skoro už trapné připomínat, ale neexistuje žádný důvod mít v počítači Flash s ohledem na to, že Adobe tenhle software nedokáže udržet v bezpečně použitelné podobě. V době ransomwaru je to skoro sebevražedný nápad. Viz CVE-2016–4117 is a zero-day vulnerability affecting the Adobe Flash Player that is being exploited to launch malware-based attacks in the wild, kde se dozvíte, že se to týká všech operačních systémů. Ve čtvrtek 12. května Adobe vydalo opravu, viz Adobe Product Security Incident Response Team (PSIRT) Blog.

TELEgraficky

Assassin's Creed trailer ■ Free Basics od Facebooku dorazilo do Nigerie ■ RIP Castle ■ SyntaxNet je Open Source 

WEBDESIGN, INTERNET

Google vytvořil 13 emoji ukazujících pracující ženy. Viz Google creates 13 emoji to represent working women, kde zjistíte, že zásadní otázkou zůstává, jestli to není přeci jenom příliš stereotypní. Když už tedy jde o rovnost pohlaví a všechny ty tanečky okolo.

Google Search Console se dočkala důkladnější integrace s Google Analytics. Viz Deeper Integration of Search Console in Google Analytics a dočkáme se například metrik z obou služeb na jednom místě a nových pohledů. Jen pro připomenutí, Google Search Console se dříve nazývala Google Webmaster Tools.

Blokování reklam prý v roce 2020 připraví vydavatele o 27 miliard dolarů. Tvrdí to Juniper Research a já se odvážím tvrdit, že co bude v roce 2020 s blokováním inzerce, je totálně ve hvězdách. Viz Publishers to lose $27 billion by 2020 thanks to ad blockers a mimochodem je dobré vědět, že v roce 2018 by online inzerce měla představovat 252 miliard dolarů. Důležité pro kontext.

Google má širší sloupec s výsledky vyhledávání, z 500 px se změnil na 600 px, což je poměrně dost. V Google Increases Width of Main Search Results Column se zabývají tím, jaký dopad to bude mít na organické hledání. Logické, protože tahle změna způsobí, že se jeden možná i dva výsledky mohou dostat do viditelné části okna, ačkoliv předtím byly mimo. Google tak ale víceméně kompenzuje více AdWords pozic na počátku výsledků. Píší ale také, že prý nový optimální titulek je 70 (místo 55–60) znaků (viz New Title & Description Lengths for Google SEO in Search Results).

SOFTWARE

Sdílecí odkazy z Dropboxu jsou konečně nezávislé na umístění souboru či složky. Viz dokumentace a oznámení o novince. Doposud platilo, že pokud jste soubor/složku, na kterou jste vytvořili sdílecí odkaz, někam přesunuli, tak odkaz přestal platit.

IFTTT má novou integraci s Google Drive, takže pokud máte nějaký předpis, který používá právě tento kanál, nezapomeňte na nutnost obnovit připojení. Pokud netušíte, k čemu je IFTTT užitečný, tak viz IFTTT a ti další aneb Jak automatizovat váš Internet.

Civilization VI bude v říjnu 2016 a bude vypadat poněkud jinak. Viz Civilization VI launches October 2016 with a cartoony new art style a snad netřeba připomínat, že tohle je legendární hra.

Kik má přes šest tisíc botů a přes 300 milionů registrovaných uživatelů. Viz Kik already has over 6,000 bots reaching 300 million registered users.

Windows 10 odstraní kontroverzní možnost sdílení hesel k WiFi. Vážně, viz Windows 10 will stop sharing your Wi-Fi passwords soon, a pokud nevíte, co tahle věc dělá, tak viz Jak vypnout sdílení WiFi ve Windows 10? Jak zamezit sdílení hesel k vaší WiFi? Nutno dodat, že tuhle vychytávku opravdu v Redmondu moc nedomysleli, byť může být velmi praktická.

HARDWARE

uBeam je prý další Theranos, tedy vaporware. Technologie pro bezdrátové nabíjení na vzdálenost několika metrů je prý podvod. Viz Wireless charging startup uBeam accused of being the next Theranos a hlavně Lies, Damn Lies, and Startup PR.

V roce 2020 bude na silnicích 10 milionů aut bez řidičů. Celosvětově, podle BI Intelligence. Viz 10 million self-driving cars will be on the road by 2020.

V USA buduje nadšenec Mac Museum (viz 15-Year-Old’s 200 Vintage Apple Computers Are Now a Mac Museum). Což je milé, ale v Praze máme Apple Muzeum. Píší tam, že mají 472 exponátů.

The iPad Pro is a great product that's been terribly misnamed je poměrně trefný titulek. Jinak ale menší recenze řeší stále totéž: zda je možné na iPadu „pracovat“. A dochází stále k témuž závěru, že některé věci na něm dělat jdou. Zajímavý je i mezititulek, že „iPad je náhrada laptopu pro amatéry“.

MARKETING A KOMUNIKACE

Značky, které nejvíce zklamaly zákazníky? Podle Brand Keys a jejich Least Engaing Brands (PDF) je na prvním místě Volkswagen. Přiřazují mu 29% skóre. Což v zásadě vyjadřuje to, jak se značce daří dosáhnout emočního očekávání zákazníků. Je vcelku jasné, že emisní skandál je zásadním důvodem, proč se VW umístil tak špatně. Hned za ním s 30 % je Blackberry.

Značky, které nejvíce plní očekávání zákazníků? Podle Brand Keys je na prvním místě žebříčků JetBlue s 87% skóre za letecké společnosti, Apple s 87 % v kategorii chytrých telefonů a 96 % v kategorii počítačové. Vysoké hodnocení má ale i Amazon, 96 % v kategorii online obchodů. Viz Customer Loyalty Engagement Index.

7 App Logo Makeovers That Broke The Internet vám ukáže loga, jejichž změna vyvolala pozdvižení (jako vyvolala aktuální změna u Instagramu).

Marketéři by se měli více věnovat žurnalistice a méně sbírání Libí. Říká to Erin Everhart z Home Depotu ve Why Marketers Should Focus More on Journalism, Less on Likes With Erin Everhart of Home Depot #SEJSummit.

Washington Post testuje personalizované e-maily. Upozorňuje v nich na aktuální události podle toho, jaké zájmy a chování na webu má daný uživatel. Dělá to poměrně málo (osmkrát od ledna 2016). Viz The Washington Post tests personalized “pop-up” newsletters to promote its big stories.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Twitter zakázal zpravodajským agenturám používat Dataminr, analytickou službu, která o sobě tvrdí, že dokáže z Twitteru odhalit riziko teroru a vůbec. To jistě zpravodajské agentury hluboce postihne a vůbec si nenajdou jinou cestu, jak získat totéž. Viz Twitter Bars Intelligence Agencies From Using Analytics Service.

Komu patří Klingonština? A proč filmová studia chtějí zabránit fanouškovskému filmu Axanar? Viz Star Trek legal dispute has origins in Klingon.

Panama Papers jsou online v prohledávatelné podobě. Najdete je na Offshore Leaks Database.

7-Zip je děravý a to není dobrá zpráva. Zranitelnost mohla útočníkovi pomoci k získání přístupu k napadenému počítači. Chyba byla zveřejněna poté, co byla v aktuální verzi 7-Zipu napravena, pokud tedy máte v počítači starší verzi, měli byste aktualizovat co nejdříve. Viz Multiple 7-Zip Vulnerabilities Discovered by Talos a nezapomeňte, že 7-Zip se vyskytuje i jako součást řady dalších programů.

31. března prohledal celý internet na volně dostupné VNC servery, výsledek je alarmující. Nalezl 3 667 serverů, které nejsou chráněny a umožňují volný přístup. Všechny je vyfotil a podívat se na ně můžete na worldofvnc.net. Pokud byste chtěli vidět i nějaké české, tak ano, jsou tam (a není problém je najít přes Google). Jak můžete vidět na obrázku níže, jeden z kousků vypadá velmi zajímavě. 

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Instagram testuje firemní profily, samozřejmě včetně analytických informací. Je na čase, dělat marketing na Instagramu, je tak trochu běh naslepo. Vůbec netušíte, jestli to, co děláte, funguje. Nemluvě o tom, že absence sdílení a nemožnost dávat odkazy nic dobrého nepřinášejí. Viz Instagram is testing analytics for businesses, too a Your First Look at Instagram’s New Analytics.

Daily Mail zveřejňuje denně 650 videí, což mu měsíčně přináší 383 milionů zhlédnutí. Viz Daily Mail Is Now Posting 650 Videos a Day and Getting 383 Million Monthly Views, ale to není zdaleka jediné šílené číslo. 12 milionů zhlédnutí na den a prý až 80 % míra dokončení. Na webu lidé zůstávají až 20 minut a globálně mají 240 milionů návštěvníků (80 milionů v USA). Mimo to ještě zveřejní denně 1 200 článků od 350 novinářů, které mají po celém světě, a také 10 tisíc fotografií denně.

Ruská ambasáda na Twitteru použila ve varování před teroristy fotku z Command & Conquer. Pokud byste se snad domnívali, že @RussianEmbassy není pravý účet, tak pravý bude, má ověření od Twitteru. A nutno dodat, že do miniaturního obrázku dodali něco o tom, že je „ilustrační“.  Reakce na tento tweet jsou poměrně zábavné.

43 % uživatelů sociálních médií si nepamatuje, odkud pocházejí zprávy, které četli. Což nepřekvapí ani trochu, sociální sítě jsou průtokovým ohřívačem zpráv a poskytují je navíc tak, že ani moc netušíte (a hlavně neřešíte), odkud pocházejí. Viz 43 percent of social media users don't know where the stories they read originally appeared.

Čemu se ten svět diví? Že si lidé budou živě pouštět vlastní sex na Facebook? Však od toho v zásadě Facebook Live je. Viz Three Teens Reportedly Livestreamed Themselves Having Sex on Facebook, byť zde je zajímavé, že šlo o trojici (někde se píše o dvojici) a asi nejspíš děti či mládež (14 a 15 let). A ještě navíc při tom byli za školou a jejich spolužáci se na to prý ve škole dívali. Dokonalé. Tedy až na to, že se to mělo odehrát už v lednu.

Americký senátní výbor pro e-komerci začal šetřit manipulování trendů Facebookem (viz Facebook prý záměrně ovlivňoval zprávy předkládané uživatelům). Facebook reagoval tím, „že se na to podívá“. Neuvěřitelná taškařice. Viz Senate GOP Launches Inquiry Into Facebook’s News Curation.

MOBILNÍ APLIKACE

Jedno procento placených aplikací pro iOS představuje 94 % dosaženého obratu (v USA). Říká to analýza společnosti Sensor Tower. Což v číslech představuje 1,34 miliardy dolarů z 1,43 miliardy celkového obratu za první kvartál směřující k 623 vydavatelům. Zbylých zhruba 85,8 milionu dolarů si rozdělilo 61 677 dalších vydavatelů. Viz Report: Top 1% of Monetizing Publishers Generated 94% of All U.S. iOS Revenue in Q1 2016.

Facebook Moments jsou konečně i v Evropě, ale bez rozpoznávání obličejů. Stejně jako v Kanadě. V Evropě to Facebooku zarazila Evropská unie a Facebook si teď dojemně stěžuje, jak je teď vlastně aplikace nepoužitelná. Ale to až poté, co nejprve zkoušel hrát hru s tím, že tuhle aplikaci prostě pro Evropu neuvolní. Moments v USA automaticky označuje lidi na fotografiích, takže není ani divu, že EU si vynutila, že to Moments budou pouze navrhovat. Celé je to ale stejně jenom hra, protože Facebook si s obličeji na fotografiích může dělat, co chce. Viz ostatně Před Facebookem není úniku.

Google Translate je možné používat kdekoliv v Androidu, tedy v jakékoliv aplikaci. Navíc by služba měla být dostupná i pro starší verze Androidu (od 4.2 výše. Stačí označit text ke kopírování a měl by se objevit překládací knoflík. Samozřejmě ty inteligentní aplikace, které kopírování za každou cenu brání, se s tímhle kamarádit nebudou. Viz Google Translate Updated to Work Anywhere Inside Android and Comes with Offline Support.

STARTUPY A EKONOMIKA

EU zablokovala převzetí britské Telefónica O2 společností CK Hutchinson. Což měla být transakce za 10,5 miliardy liber a vcelku se mělo za to, že by britskému mobilnímu trhu prospěla. Viz EU Blocks Three's Takeover Of O2 And Leaves The UK Mobile Market In Limbo.

Serverové virtualizace v tomto roce budou představovat trh s hodnotou 5,6 miliardy dolarů, což znamená 5,7% meziroční růst. Růst ale nebude v nových licencích, ale v příjmech za údržbu. Zajímavé. Viz Server virtualization market to reach $5.6 billion in 2016.

BBC chystá velké webové škrty. Zmizí „soft“ obsah, což znamená například recepty, tipy na cestování, ale také články z magazínů. Celé je to součástí řady dalších omezení a škrtů a dlouhodobé bitvy o budoucnost média. To čelí kritice i v tom ohledu, že je příliš rozpínavé a chce dělat všechno. Více na BBC to cut ‚soft news‘ and recipes from its website.

INFOGRAFIKY

Pět tipů, jak vytvořit velmi úspěšnou mobilní aplikaci. Viz 5 Tips to Make Your App a Huge Success [Infographic].

Učíte se ten správný jazyk? Ve výběru vám může pomoci Duolingo a jejich analýza. Viz The languages the world is trying to learn, according to Duolingo.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).