Hlavní navigace

Fotorealistický Unreal Engine 5, Google Meet zdarma, další zranitelnost Thunderboltu

15. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Unreal Engine 5
Chtělo Huawei nabourat jádro Linuxu? Nvidia vydává GPU na Ampere. Lidl chystá vlastní cloud. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Epic Games odhalili první informace o Unreal Engine 5, který finálně dorazí příští rok a začne se objevovat na nových generacích konzolí. Ukázky, které jsou vidět v přiložených videích, jsou pořízeny na PlayStation 5. Má jít o reálné záběry z hraní titulu podobnému Tomb Raiderovi. Novinkou v Unreal Enginu je technologie Nanite podporující pokročilé zpracování geometrie, díky které se zásadně zvýší možnosti zobrazení polygonů (až miliardy) bez omezení dohlédnutí a podobně. Druhou novinkou je Lumen, jenž řeší nasvícení scén a světelné mapy. Před pár dny také vyšel Unreal Engine 4.25.

Google začal nabízet telekonferenční službu Google Meet zdarma pro všechny. Doposud byla jen součástí G Suite. Teď ještě doufejme, že si ve svých komunikátorech udělá pořádek a portfolio zjednoduší.

Huawei čelí nařčení, že se mělo pokusit o integraci zranitelného kódu do jádra Linuxu. Konkrétně byl zaslán patch s názvem Huawei Kernel Self Protection (HKSP), který měl zvyšovat bezpečnost kernelu. Tým Grsecurity ale analýzou zjistil, že má zásadní zranitelnosti a chyby, a pokud by patch byl schválen, přinesl by do jádra Linuxu nebezpečný prvek. Huawei vydalo oficiální prohlášení, ve kterém říká, že nejde o oficiálních příspěvek firmy, ale o volnočasový projekt jednoho ze zaměstnanců společnosti. Autor už na GitHubu změnil název a popisek. Více píše ZDNet.

Rozhraní Intel Thunderbolt má další zranitelnost. Nese název Thunderspy a má celkem sedm chyb postihujících Thunderbolt verze jedna až tři. Chyby umožňují dostat se do počítače i přes šifrování, ovšem je nutné být u stroje fyzicky. Pomocí SPI je možné flashnout firmware řadiče a skrze přímý přístup k paměti (DMA) pak získávat data. Intel uvádí, že zranitelnost zná a náprava je součástí loni vydaného patche. Ten lze ale využít pouze se systémovou podporou Kernel DMA Protection. Více píše Wired.

Nvidia letos uspořádala konferenci GTC online, videa z přednášky jsou k dispozici zde. Hlavní novinkou jsou představená GPU na architektuře Ampere. Generace označená A100 je určená do datacenter, má přes 54 miliard tranzistorů, třetí generace jader Tensor a až dvacetkrát větší rychlosti oproti Voltě. A100 už je v plné produkci. Na A100 je postavený i minisuperpočítač DGX A100, má 5 petaFLOPS. Nově také přichází GPU akcelerace pro Spark 3.0. Zajímavě se tváří Nvidia CloudXR 1.0, což je SDK pro vývoj a streamování VR/AR aplikací přes 5G sítě. Přichází i Mellanox ConnectX-6 Lx, SmartNIC kontroler s rychlostmi 25/50 Gb/s.

Microsoft zveřejňuje další open source technologie. Tentokrát jde o projekty kolem Open Compute Project (OCP), což je hnutí sdružující otevřený serverový hardware. Project Cerberus je standard pro kryptografický mikrokontroler a dále jsou k dispozici Open Accelerator Infrastructure, Datacenter-ready Secure Control Module a Modular Building Block Architecture.

Prodejům 5G telefonů vládnou Samsung a Huawei. První jmenovaný měl tržní podíl v prvním kvartálu 34,4 procenta, druhý pak 33,2 procenta. Vivo je na 12, Xiaomi na 10,4 a Oppo na pěti procentech. Samsung zcela vládne v Evropě a USA, Huawei zase v Číně. Celkem se za kvartál expedovalo 24,1 milionu 5G strojů.

Huawei se propadly prodeje chytrých telefonů o 35 procentuvádí Wall Street Journal. Prodeje sice kvůli viru padají v podstatě všem, u Huawei je ale pokles mnohem znatelnější. Jde o reakci uživatelů na chybějící služby a aplikace od Googlu. Huawei se s tím snaží různě bojovat, o čemž na Lupě průběžně píšeme, ale stále mu hrozí, že pozici světové dvojky ztratí a propadne se někam nízko.

Wall Street Journal také přišel s informací, že Intel jedná s americkou vládou o přesunu výroby procesorů do USA. Motivací je snížení závislosti na Číně a vyhnutí se problémům globálního řetězce.

Drupalu se podařilo vybrat půl milionu dolarů na zajištění dalšího fungování. Online aktivita DrupalCares nahradila zrušený DrupalCon, kde se finanční prostředky obvykle získávají. Přispělo 150 firem a dva tisíce jednotlivců. V červnu se očekává vydání Drupalu 9.

Google Play Music letos skončí, bude už pouze YouTube Music. Google proto začal nabízet nástroj pro přenos účtu. Cena předplatného zůstává 149 korun. Pokud si platíte Play Music, automaticky funguje i YouTube Music. Google má ve streamování hudby podíl pouze kolem šesti procent.

Majitel Lidlu v podobě Schwarz Group by měl spustit vlastní veřejný cloud podobný AWS či AzureInformací je prozatím málo, cloud má ovšem cílit na retailové hráče a nabízet zejména vysokou bezpečnost dat. Schwarz Group má cloud stavět na základech koupené firmy Camao IDC. Má jít i o součást Lidlu v nasazování digitalizačních a e-commerce projektů. U nás Lidl provozuje třeba e-shop.

Tvůrci Node.js vydali Deno 1.0. Jde o nový runtime pro JavaScript, který podporuje TypeScript. Vychází z Chromium V8 JavaScript enginu od Googlu a je napsán v jazyce Rust. Autoři říkají, že Deno má napravit chyby při návrhu Node.js, který vznikal v roce 2009.

Microsoft vydal Visual Studio Code 1.45. Má vylepšení pro TypeScript a JavaScript debugger, rychlejší zvýrazňování syntaxí, podporu pro GitHub Issues nebo automatické ověřování k repositářům na GitHubu. Vypuštěn byl také TypeScript 3.9.

Amazon Web Services v ostré verzi spouští instance běžící na procesorech ARM. Konkrétně jde o čipy Graviton2, které si Amazon sám vyvíjí. Instance EC2 M6g nabízí až 40procentní úsporu oproti M5. Využívá je třeba Netflix, v Evropě běží v datacentrech ve Frankfurtu a Irsku. K dispozici je osm až 64 vCPU a až 256 GB RAM s 25Gb sítí.

AWS rovněž v ostré verzi nasazuje nástroj Amazon KendraKendra je vyhledávací software využívající strojové učení, který si mohou firmy a organizace nasadit v interní síti. Jde o podobnou věc jako Google Cloud Search.

Vychází 21. verze OpenStacku s označením Ussuri. Bylo změněno 24 tisíc řádků kódu, přispělo přes tisíc vývojářů a 144 organizací.

Přichází Google Cloud VMware Engine, díky čemuž je možné provozovat VMware workloady nativně na Google Cloudu. Jde o další krok nového vedení tohoto cloudu směrem k enterprise sektoru.

VMware kupuje tříletou firmu Octarine, která vyvíjí bezpečnostní platformu pro aplikace využívající Kubernetes. VMware toto integruje do Carbon Black Cloudu, jenž byl součástí loňského odkupu Carbon Black za 2,1 miliardy dolarů. Pro VMware je to již několikátý nákup kolem Kubernetes a firma uvádí, že jde o jednu z jejích priorit.

ebf - partner 1

Jsou zde první testy nabušeného procesoru Intel Core i9–10900K s deseti jádry. Spotřeba při plné zátěži je 235 wattů. Teplota se dostává až na 93 stupňů Celsia. Takt se stabilně držel na 4,77 GHz. Stále jde o 14nm výrobní proces.

Atlassian kupuje společnost Halp. Její aplikace umožňuje přidávat helpdesk tikety do Slacku, díky čemuž se začleňují do konverzací a lze s nimi pracovat.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).