Hlavní navigace

Fragmentace Androidu? Přes 11 tisíc rozdílných zařízení

5. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

OpenSignal využívá aplikace pro Android pro sledování toho, jak různorodá mohou zařízení s Androidem být. A výsledky jsou hodně zajímavé.

11 868 rozdílných zařízení s Androidem zjištěných v průběhu tohoto roku (loni to bylo 3 997) na vzorku 682 tisíc. 47,5 % z těchto zařízení pochází od Samsungu. Na druhou stranu, už „pouze“ osm verzí Androidu. A už alespoň 37,9% podíl Jelly Bean. Interaktivní výsledky hledejte ve zprávě Fragmentation 2013.

Fragmentace platformy je velkým problémem hlavně pro vývojáře. Nejde ani tak o počet zařízení, ale v první řadě o využívání rozdílných verzí Androidu. Ten je způsoben mimo jiné charakteristickou leností výrobců hardwaru aktualizovat „své“ Androidy. Proto je zcela běžné, že pokud si nekoupíte přístroj přímo od Googlu (řada Nexus) nebo od těch zodpovědnějších, můžete si o aktuální verzi Androidu nechat jenom zdát.

MMF24

Situace na konkurenčním iOSu je přitom zcela odlišná - zařízení s iOS 6 tam mají aktuálně 95% podíl, iOS 5 drží 5% podíl a předchozí verze mají pouze jedno procento. To je pro vývojáře podstatně jednodušší situace, protože každá verze operačního systému přináší novější verze API, rozdílnou podporu funkčnosti a také čas od časů různé problémy.

Hodně variant používaného železa ale přináší řadu dalších problémů – stačí se podívat například na rozdílné velikosti displejů. Zatímco pro iOS stačí myslet na čtyři základní velikosti (iPhone 1 až 4, iPhone 5, iPad a iPad mini), u Androidů existují desítky možností a záplava možných rozlišení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).