Hlavní navigace

France 24 připravuje přechod na HD, distribuce přes satelit Astra ale není jistá

9. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V HD kvalitě by za dva roky měl začít vysílat i veřejnoprávní zpravodajský kanál ČT 24. Jeho spuštění plánuje Česká televize předběžně na přelom prvního a druhého pololetí 2016.

Francouzský zpravodajský kanál France 24, který je dostupný v nekódované podobě mimo jiné prostřednictvím satelitu Astra a v nabídce největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC Česká republika, připravuje přechod do vysokého rozlišení obrazu (HDTV). Serveru DigiZone.cz to potvrdila šéfka evropské distribuce této stanice Hilary Bunker. V tuto chvíli pracujeme na upgradu našeho studia, odbavovacího pracoviště a postprodukce, abychom byli schopni spustit vysílání v režimu 24/7, konstatovala Bunker.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Česká televize chce v roce 2016 ukončit na satelitu distribuci v klasickém rozlišení

Manažerka distribuce signálu France 24 ovšem uvedla, že v tuto chvíli nedokáže přesně říci, u kterých operátorů bude stanice dostupná v HD kvalitě. To by se pochopitelně týkalo i České republiky a Slovenska. Například v nabídce UPC je v HD rozlišení dostupná zpravodajská stanice RT. Hilary Bunker tedy nedokázala zatím odpovědět na otázku, zdali stanice bude šířena na satelitu v nekódované, případně naopak kódované podobě. Až budeme mít v tomto směru nějaké novinky, budeme o nich informovat, dodala.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize by v HD rozlišení vysílala na satelitu i své regionální mutace

Technické změny související se startem HD vysílání probíhají už v tuto chvíli a skončit by měly na konci letošního roku. Pro distribuci signálu s vysokým rozlišením by tak měla být stanice France 24 připravena na počátku roku 2015. Co se týká dostupnosti stanice v nabídkách placených služeb, tu si její management pochvaluje. V současné době by se měla pohybovat okolo 60 %. Vysílání v HD kvalitě připravuje také Česká televize. Její zpravodajský kanál ČT 24 by takto měl být dostupný diváků v polovině roku 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).