Hlavní navigace

Gartner očekává rekordní propad prodeje počítačů

4. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Analytická společnost Gartner očekává letos rekordní pokles prodeje nových počítačů. Celosvětově by se letos mělo prodat 257 milionů počítačů, což by znamenalo meziroční pokles o 11,9 procenta. Poprvé by zároveň měl klesnout prodej i na rozvíjejících se mladých trzích, kde doposud poptávka rostla. Odvětví osobních počítačů čelí mimořádným podmínkám, protože světová ekonomika nadále oslabuje, uživatelé prodlužují dobu životnosti osobních počítačů a dodavatelé osobních počítačů jsou stále více…

Analytická společnost Gartner očekává letos rekordní pokles prodeje nových počítačů. Celosvětově by se letos mělo prodat 257 milionů počítačů, což by znamenalo meziroční pokles o 11,9 procenta. Poprvé by zároveň měl klesnout prodej i na rozvíjejících se mladých trzích, kde doposud poptávka rostla. Odvětví osobních počítačů čelí mimořádným podmínkám, protože světová ekonomika nadále oslabuje, uživatelé prodlužují dobu životnosti osobních počítačů a dodavatelé osobních počítačů jsou stále více opatrní, uvedl podle ČTK George Shiffler, ředitel pro výzkum ve společnosti Gartner.

BRAND24

O něco optimističtěji se do letošního roku mohou dívat výrobci notebooků, jejichž prodej by se dle předpokladů měl zvýšit o devět procent. Prodej stolních počítačových sestav by se však měl propadnout o 32 procent. Zatím největší pokles zaznamenal celý trh s osobními počítači v roce 2001, kdy se prodej snížil o 3,2 procenta. Pokud se odhady pro letošní rok vyplní, bude tento neslavný rekord několikanásobně překonán. (Finanční noviny)

A co vy nebo vaše firma? Přehodnotili jste výměnu starých počítačů za nové vzhledem k vývoji ekonomické recese v posledních měsících?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).