Hlavní navigace

Gmail nekompromisně nasazuje nový kontroverzní e-mailový editor

30. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Google ve službě Gmail nasazuje nový editor e-mailů, proti kterému už počátku část uživatelů protestuje. Co kritikům vadí a budou si moci ponechat dosavadní editor?

Google se rozhodl, že ve webovém rozhraní své e-mailové služby Gmail nakonec nasadí do ostrého provozu nový editor odesílaných zpráv, který si uživatelé v rané podobě mohli poprvé vyzkoušet již v loňském roce, ale zdaleka ne všem se zamlouval. Přechod už probíhá. Oproti původním zprávám se dotýká i uživatelů Google Apps pro firmy. 

Starší zprávy přitom hovořily o tom, že platícím firemním zákazníkům bude nový editor nasazen až na základě zpětné vazby od řadových uživatelů a po případném odladění. Takto ostatně Google běžně postupuje i u dalších nových výraznějších změn ve svém cloudovém balíčku pro firmy a instituce, kterým chce konkurovat řešením od Microsoftu. 

Google nový editor propaguje jako jednodušší řešení s více funkcemi. Mezi ty nové patří třeba vkládání příloh z úložiště Google Drive nebo možnost přímo při psaní zprávě přiřadit štítek. Nový editor se otevírá nad složkou s doručenou poštou. Oproti starší testovací verzi se zvětšila jeho minimální velikost. Velikost se pak dynamicky mění s velikostí okna.

Nový editor pro psaní nových zpráv.

První uživatelé – testeři totiž kritizovali, že původně verze by byla dobrá tak maximálně pro psaní krátkých příspěvků na Twitter. Ovšem nadále chybí možnost roztáhnout si okno nového editoru dle vlastních představ a potřeb. Je tu pouze možnost otevřít jej do nového okna prohlížeče, ale to lze v době tabbed-browsingu hodnotit jako poněkud zpátečnický přístup. 

Výhodou naopak je možnost otevřít více editorů a pracovat souběžně na více zprávách. Případně mít otevřené okno editoru a číst si jiný e-mail v pozadí. Gmail má též nový editor i pro napsání odpovědi resp. pokračování v již existujícím konverzačním vláknu. Ten se zobrazuje jako dříve pod konverzací, ovšem prostor pro text je dosti nízký. Roztáhnout se dá nanejvýš podržením klávesy Enter a vytvořením několika prázdných řádků.

Navíc z něj byla odstraněna funkce změnit e-mailovou adresu a potažmo i k ní přidružený automatický podpis. Kdo tedy v Gmailu používá více adres pro odchozí poštu, tak nově jednoduchým způsobem může odpovídat vždy jen z té e-mailové adresy, na kterou původní zpráva směřovala. 

Jak upozornili čtenáři, i editor pro zaslání odpovědi podporuje přepínání mezi více adresami a na ně navázanými různými automatickými podpisy. Nicméně v jeho případě tato možnost není graficky jakkoliv naznačena. Nejdříve je nutné kliknout na prázdné místo vedle e-mailové adresy adresáta nové zprávy a teprve pak lze provést změnu adresy, z níž má být odeslána odpověď. 

Nový editor pro odpověď na doručený e-mail.

Navíc zjevně dochází ke kolizi s experimentální funkcí pro navrácení odesílaného e-mailu, která někdy není schopna odeslání e-mailu vrátit resp. stornovat. Pouze napíše, že odeslaná zpráva nebyla nalezena, přestože je běžně dostupná ve složce s doručenou poštou. Uživatelé se však příliš rozčilovat nemohou, protože vrácení odeslaných e-mailů je stále jen experimentální funkcí

KL24

Dalším drobným porodním problémem, který hlásí někteří uživatelé, je rušivé opakované zobrazování prezentace k novému editoru, přestože si ji uživatel již opakovaně prohlédl anebo ji odmítl. Podle technické podpory Google Apps může být problém „v nějakém špatném zpracování cookies“, což zní pravděpodobné. 

Co se týče osudu původního editoru, tak na ten lze přepnout zpět, ovšem pouze po omezenou dobu. Pracovník technické podpory Google Apps pro firmy potvrdil, že v „dohledné době“ bude nový editor nasazen skutečně všem uživatelům. Ten přitom už od svých počátků uživatelskou veřejnost rozděluje na dva tábory. Jedni vítají zjednodušení a nové funkce, druzí odmítají méně prostoru pro psaní e-mailů a hovoří proto o návratu k desktopovému e-mailovému klientu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).