Hlavní navigace

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX: napohled elegán, uvnitř slabší průměr

29. 10. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Satelitní a terestrický set-top-box od německé firmy Golden Interstar má poměrně pěkný a moderní design, za což ho lze hodnotit kladně. Horší už je to s jeho satelitní částí, ke které najdete v recenzi řadu výtek. Naštěstí si přijímač od našich západních sousedů zachoval kvalitní terestrický příjem, takže na něj bez problémů v Praze chodí právě multiplexy např. z Drážďan. Osobně mě ale nejvíce na tomto přijímači odrazuje grafické zpracování, které připomíná, že spíše používáte nějakou dětskou hračku. Ještě, že je set-top-box PVR ready a bez problémů přehrává nahrávky i MP3 skladby a obrázky v JPEG z flashky.

Přední a zadní panel

Přední panel, který působí jednoduchým, ale přitom moderním dojmem, obsahuje tlačítka Power, Menu, OK, Ch +/- a Vol +/-. Nad nimi je displej, který nezobrazuje názvy kanálů, ale pouze číslo před volby, kam se vejdou čtyři číslice. Pod odklopným víkem je USB rozhraní pro připojení pevného disku nebo flashky. Škoda, že zde nenajdete čtečku karet. Jsou zde pouze dvě šachty pro CI moduly. Dále je na předním panelu už pouze logo výrobce. Na zadním panelu najdete vstup pro připojení signálu z paraboly i výstup pro propojení s dalším přijímačem. Pro DVB-T slouží terestrická část ANT-IN, ANT-OUT, nechybí ani modulátor. Standardně jsou tu také cinche pro audio (pravý-levý kanál) a video (žlutý). Pro zvuk může také sloužit vyvedení optikou přes S/PDIF. Nechybí ani dva scarty pro připojení k televizoru a videorekordéru. Nakonec jsem si nechal méně obvyklé konektory, kterými jsou YPbPr, které najdete povětšinou pouze u set-top-boxů, které jsou HD ready.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX přední panel

Instalace

Při prvním zapnutí hovoří přijímač anglicky, takže je ho zapotřebí nastavit do češtiny. Zároveň vás také upozorní, že není naladěn žádný kanál. Nehledejte žádného průvodce instalací, vše si musíte udělat sami. Pro nastavení češtiny stačí, když vstoupíte do položky Preferences, dále Systém Options a jako OSD Language zvolíte Czech. Od té doby už bude set-top-box hovořit česky. Nastavení družic a DVB-T najdete pod položkou Instalace, kde jsou položky Nastavení satelitu a Nastavení DVB-T. Při prvním spuštění je nutné ještě nastavit anténu. Seznam družic je bohužel neuspořádaný, pro zajímavost prvních pár pozic obsadil Hotbird, Astra 19.2, Telecom, Sirius atd. Astra 3A a 1E jsou na deváté. Druhá jmenovaná překvapivě ještě jako 1D. Aktuální český firmware je z 21. května a lze si ho stáhnout např. na stránkách firmy Tipa, která je v Česku oficiálním distributorem této značky. Databáze některých transpondéru je díky datu vydání FW neaktuální a chybí i řada nových frekvencí CS LinkuSkylinku. Není ale problém si je nastavit manuálně.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX instalace

Firmware přijímače působí graficky jinak, než jste zvyklí např. od Golden Interstaru řady 8×xx. Je už to patrné od prvního spuštění receiveru. Menu je situováno do bublinek v horní části menu a rozvinuje se z nich směrem dolů přes obrazovku. Pozadí přitom celou dobu dominuje logo této německé firmy. Abych ale neodbíhal od samotné instalace. Manuálně je možné nastavit set-top-box v položce Ruční ladění, kde máte položky Název satelitu, Transpondér, Frekvence, SR, Polarizace atd. Na výběr už pak máte klasické ladění stanic FTA (volných), CAS (kódovaných) nebo všech. Dělení na TV, rádio atd. už zde nehledejte. Poté už stačí stisknout pouze tlačítko OK a požadovaná frekvence se vám naladí. Při automatickém ladění je důležité konstatovat, abyste se obrnili trpělivostí. Klidně si můžete odskočit např. udělat kávu, rozhodně vám nic neuteče. Během instalace jsem si také všiml, že GI může mít problémy s nastavením motoru. Když totiž zvolíte možnost DiSEqC 1.2 (přijímač také podporuje USALS), motor se vám sice začne točit požadovaným směrem, který zvolíte, ale párkrát došlo k tomu, že i když už jsem např. na západ netočil, motor na něj dále pokračoval. Pochválil bych naopak terestrický tuner, který si zachoval svou citlivost a zvládl více méně bez problémů i příjem z Drážďan.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX kanály

Sledování kanálů

Protože tento typ Golden Interstaru nemá integrovanou čtečku karet, použil jsem modul Zeta CAM Blue, který úspěšně slouží i v jiných přijímačích. Tento set-top-box si s ním ale neporadil. Za prvé „nepřečetl“ z karty kódované kanály, takže se stále tvářily jako kryptované, a za druhé, když byl modul v přijímači vložen, volné kanály trpěly artefakty jako je kostičkování apod. Toto opravdu způsoboval modul, protože když jsem ho vytáhl, obraz byl hned v pořádku a žádné chyby se v něm neobjevovaly. Bohužel jsem neměl možnost využít i jiné CI moduly, takže nemohu posloužit výčtem, které z nich jsou v Goldenu použitelné a které ne. Tabulka kanálů vypadá také jinak. Nejde o jeden sloupec, ale o přehled, kde máte seznam ve třech sloupcích. Nevýhodou je bohužel fakt, že okamžitě nevidíte, které jsou FTA a CAS. Můžete si sice modrým tlačítkem zobrazit např. všechny, ale jaký je mezi nimi rozdíl (např. označení symbolem dolaru), se nedozvíte. Po stisknutí červeného tlačítka si můžete zobrazit seznam abecední, podle přehledu satelitu, favoritních skupin (může jich být až osm) nebo kódovaných kanálů. Přechod mezi volnými kanály fungoval naprosto bez problémů. Naskočily vždy během chvilky.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX EPG

Teletext, EPG a čeština

Umí dobře česky - pečeť

Jedním z hlavních plusů GI je skutečnost, že má bezproblémovou češtinu. Během podrobného procházení se mně opravdu nepodařilo najít jedinou chybičku, a to jak v teletextu, tak i v EPG. Nevýhodou je naopak fakt, že stránky TXT se neukládají do paměti flash, takže u něj můžete strávit také určitou dobu, než naleznete to, co jste požadovali. Tlačítko INFO pro základní podobu EPG je trochu nešikovně schované až v dolní části dálkového ovladače mezi ostatními. Má úplně stejnou velikost a hledat ho můžete tak třeba napoprvé i deset sekund. Při jeho prvním stisknutí se objeví lišta, kde najdete od kdy, do kdy pořad běží a jaký je jeho název. K dispozici je také síla a kvalita signálu a symboly, které ukazují, zdali je kanál placený, je-li uzamknut apod. Při dalším stisknutí už se objeví okno s podrobným popisem včetně údajů o frekvenci, PIDech apod. Samotné tlačítko EPG zobrazí tabulku, kde vidíte v jeho levé části náhled kanálu a v pravé pět pořadů. Tři z toho jsou již odvysílané a jeden následující. Samozřejmě ale není problém v listech přecházet pomocí zeleného a červeného tlačítka a k dispozici tak může být program až na sedm dní. Modré tlačítko tu má pak stejnou funkci, jako když stisknete při sledování kanálu INFO – zobrazí podrobné informace o pořadu.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX USB

Nahrávání, USB manažer

Kromě některých standardních funkcí jako je pauza, přepínání formátu PAL/NTSC, úpravy v nastavení atd. přímo na dálkovém ovládači, je k dispozici také tlačítko REC. To slouží pro nahrávání, a funguje i na klasické flashky. Záznam se ukládá s koncovkou TS, se kterou nebudete mít v PC problém. I samotnou nahrávku v Goldenu bez problému zobrazíte. Problém není ani s obrázky ve formátu JPEG a skladbami v MP3. Souborový manažer je tentokrát pojmenován jako USB prohlížeč. První se zobrazují skladby se symbolem noty, jako druhé obrázky s fotkou a třetí je vždy záznam se symbolem kamery. Soubor pořízený v GI má vždy název ve tvaru KANAL-sX-nX.ts. Pozitivem je také skutečnost, že i když „ženete“ zvuk přes optiku, lze ovládat volume pomocí dálkového ovladače od set-top-boxu, což nebývá vždy pravidlem.

BRAND24

Update software

Aktualizaci firemního softwaru je možné provést pomocí rozhraní RS-232 starým známým STB manažerem stejně jako u ostatních Golden Intestaru. Jak je to s neoficiální podporou (EMU), na to je těžké odpovědět, protože při procházení různých webových stránek a s využitím Googlu se mi nepodařilo žádný takový FW najít. Nezdá se mi ale, že by tuto možnost přijímač opomíjel, když řada 8×00, 8×0 a 7×0 ji obsahuje.

Golden Interstar GI-T/S 84CI PVRX
Celkové hodnocení 9.5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1.5 b.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě IPON spol. s r.o.
Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/
Orientační cena: 2890 Kč vč. DPH
Foto: archiv TIPA; screenshoty: autor

Využili byste u set-top-boxu možnost nahrávat přes USB na flash?

  • Ano
    92 %
  • Ne
    7 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).