Hlavní navigace

MS-DOS pro smartphony, školení na chemtrails nebo SIM karta pod kůži

1. 4. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Nejvtipnější den v roce je zase tady. Sbíráme aprílové vtípky – především ty, které se týkají IT a internetu. Naletěli jste někomu?

Souhrn aprílových vtípků jsem aktualizovali celý den, přesto nám určitě některé povedené utekly. Pokud chcete, podělte se s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem. Všem tipařům děkujeme!

Apríl v ČR

Chcete se naučit zacházet s chemtrails? Udělejte si školení

Czech Aviation Training Centre (CATC) se už víc než čtrnáct let specializuje na výcvik letového personálu. Dnes představilo i novou profesi Chemtrails Operator.  „Můžeme se pochlubit špičkovou kvalitou na světové úrovni, širokou nabídkou služeb a nadšeným personálem,“ tvrdí stránky s tím, že kurs je určen především milovníkům počasí a manipulace s lidmi. 

Kurz je samozřejmě zdarma, respektive veškeré náklady hradí tajná organizace NWO. 

Kurs slibuje po absolvování dvou set hodin praxe v práškování lidí v podstatě garantované zaměstnání, práci v multikulturním prostředí včetně mimozemšťanů a časté výlety díky StarGate.  

O2 začíná prodávat hipsterský telefon. Cílí na klienty z pražské Letné a Krymské ulice

Jako první operátor na českém trhu začíná Kellnerova firma prodávat Telefunk Hipsta Phone. „Tento mobil je díky modernímu retro designu, otočnému číselníku i robustní baterii, která vydrží nabitá až 7 dní, vhodný především pro zákazníky, jež preferují práci z kavárny nebo jiných sdílených prostor a rádi si přitom zachovají osobitý styl,“ tvrdí tisková zpráva. 

"Před nedávnem jsme představili mobilní telefon pro seniory, který se setkal s velkým ohlasem. Přesvědčili jsme se, že niche marketing zaměřený na menší cílové skupiny funguje. Hipsteři byli proto další logickou volbou,“ dodává Martin Žabka z tiskového oddělení O2.


Zdroj: O2

O2 nabízí tento telefon za cenu 2 995 korun, a to jak na e-shopu, tak i ve vybraných  O2 Prodejnách v lokalitách Prahy 7 – Letná a Prahy 10 – Krymská. Brno si prý musí chvíli počkat.

Hledej „apríl“

Pokud na Seznam.cz zadáte do vyhledávání slovo „apríl“, poněkud se vám na stránce s výsledky zblázní kurzory (množné číslo je na místě):

SIM karta pod kůži

Už nikdy nezapomenete telefon! Virtuál CityMobile nabízí instalaci SIM karty pod kůži – trochu to prý štípne, ale jinak to nebolí. Pak už jen stačí kartu spárovat s telefonem, hodinkami nebo handsfree a můžete volat.

Studená fúze je tu

Čeští vědci zřejmě objevili tajemství studené fúze, píše tuzemská mutace časopisu National Geographic. Vychází přitom z odposlechnuté komunikace mezi šéfkou Úřadu pro jadernou bezpečnost Hanou Drbovou a ředitelem Ústavu pro jadernou fyziku, profesorem Janem Plkem.

Unikátní digitální foťák z Meopty

„Přerovská Meopta po spojení s čínskou firmou App Ryl se sídlem v Šanghaji předvedla funkční prototyp digitálního ultrazoomu se zajímavými vlastnostmi pod obnoveným názvem Flexaret,“ píše Digineff

Alza a její Top Gear

Michal Rybka po vzoru Jeremyho Clarksona nechá přejet mobil tankem. A možná přišel i Jeremy. Aprílové video od Alzy: 

Sklepy v Blance

Pražský magistrát konečně přišel na to, k čemu bude nejlepší využít tunel Blanka. Na Slevomatu nabízí Sklep v tunelu Blanka o velikosti až 15 m2. „Cena za m² nebyla nikdy výhodnější. Navíc možnost dojet autem až ke sklepu. Vše hlídané kamerovým systémem.“ No nekupte to!

Zvířecí Turris

„Ve světě open source je naprosto běžné, že projekty používají jako své maskoty různá zvířata. Nejznámější je samozřejmě tučňák Tux, symbol Linuxu, ale například i projekt GNU má jako symbol pakoně“, vysvětluje Ondřej Filip, proč CZ.NIC přejmenoval projekt speciálního domácího routeru. A změna je to obrovská: z dříve nesrozumitelného Turris na mnohem jasnější Turrys. Odpovídá tomu i nové logo:

Svět je veliká skládačka

Mapy.cz dnes nabízejí výzvu – než si v nich můžete něco vyhledat, musíte si je složit (díky za tip v diskusi!):  

Svěží česnekový dech

Tohle by mohl být hit: Orbit uvádí žvýkačky s příchutí česneku pro opravdu svěží dech. Aspoň to tvrdí na svých facebookových stránkách (díky za tip v diskusi!). 

Rotující ceny na Heurece

Nenápadný vtípek najdete na cenovém srovnávači Heureka. Na stránce s detaily o konkrétním zboží se totiž dynamicky – a náhodně (jak nás v diskusi upozornil jeden ze čtenářů, ceny se zvyšují se stoupající vzdáleností kurzoru od tlačítka Koupit produkt) – mění ceny. Stačí jen pohnout myší a třeba jízdní kolo bleskově zlevní o hezkých pár tisíc. A nebo zdraží. Jsme zvědaví, jak na tohle budou reagovat zákazníci.

Mimochodem – pokud se podíváte na mobilní web Heureky, zjistíte, že tam má poněkud pozměněné logo, které připomíná trochu jinou firmu:

ČVUT inovuje s Tleskačem

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze otevírá novou fakultu – a je vskutku přelomová: „Fakulta cyklotechnologií ČVUT začala vznikat již před rokem, kdy byl v Archivu ČVUT objeven dokument datovaný k 21. říjnu 1913, který byl adresován na tehdejší Fakultu strojního a elektrotechnického inženýrství ČVUT. Složka obsahovala několik složitých plánů a nákresů, které byly podepsány jménem Jan Tleskač,“ píše škola v tiskové zprávě rozeslané médiím. Uchazeči o studium si podle ní budou moci vybrat ze dvou studijních programů: Moderní trendy v cyklistice a Restaurátorství kol, které se otevřou již pro akademický rok 2015/16. A Jan Tleskač dnes dostane čestný doktorát.

ČVUT ale není jediná univerzita, která přistoupila k revolučním změnám. Brněnská Masarykova univerzita se zase konečně chytla za nos a uznala, že červený diplom by měl nově příslušet těm studentům, jimž se v době studia červenal elektronický index v Informačním systému MU. Masarykova univerzita tak chce napravit ponížení, které zažívali vynikající studenti, když byla barva jejich diplomu mylně spojována se špatnými studijními výsledky. Modrým diplomem v barvách univerzity budou oceněni studenti s vyznamenáním již při letních promocích.

Přelomová služba Socialsharks

„Neztrácejte už čas tím, že se snažíte ohromit lidi na sociálních sítích. Najměte si tým profesionálů, kteří budou tento čas ztrácet za vás!“ Novou službu PrivateSharks přinesla na český i globální trh agentura Socialsharks a už teď ji využívá například David Grudl („Vzdal jsem se svých sociálních profilů už před rokem a nemohl bych být šťastnější.“), Richard Krajčo („Privatesharks zajišťují, abych se nekompromitoval tím, že postuju na Facebooku ve chvíli, kdybych měl být na pódiu.“) nebo Tomio Okamura.

Ovčáček opouští Hrad

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na Hradě končí. Jeho novým působištěm bude pražský magistrát, kde se má postarat o krizovou komunikaci kolem stále neotevřeného tunelu – má být tzv. ústy Blanky, píše Aktuálně.cz. A zprávu dokládá screenshoty tweetů Ovčáčka i primátorky Adriany Krnáčové. „Když jsem poprvé slyšel paní primátorku, jak vysvětluje otázku kabelů v tunelu Blanka, došlo mi, že tohle je pro mě skutečná výzva k profesnímu růstu,“ cituje také mluvčího na odchodu.

Autor Peroutkova článku odhalen

Lidové noviny odhalily, kdo ve skutečnosti napsal stále nenalezený článek, ve kterém měl Ferdinand Peroutka pronést větu „Hitler je gentleman“. Přináší rozhovor s posledním žijícím pracovníkem metodického kabinetu VUML  RSDr. Ladislavem Čtveráčkem, který kauzu konečně uspokojivě vysvětluje. 

Zásilkovna rozjíždí službu RedBaloon

Firma chce využít dopravu, která bude šetrná k životnímu prostředí – héliem nafouknuté balonky. „Každou takto přepravovanou zásilku musíme předem dobře naplánovat. V týmu máme několik meteorologů, kteří přesně vypočítávají pravděpodobnost doručení na základě poryvu větru a dalších povětrnostních podmínek,“ říká Simona Kijonková, zakladatelka a spolumajitelka Zásilkovny. 

Chytrá pračka

E-shop Levneelektro nabízí ve svém newsletteru mimořádně výkonnou pračku Jaru(ška) 67. Ovládání hlasem a bezproblémový chod při výpadku elektřiny zajištěn:

Chytrá cihla

E-shop TS Bohemia má v nabídce pro změnu smartphone Brickphone s 11,3palcovým IPS displejem, 4K rozlišením a 44megapixelovým fotoaparátem. 

Apríl v zahraničí

Kočky řidičky

Americký slevový server Groupon spustil novou taxislužbu Grouber, která je unikátní tím, že auta řídí kočky. Proč radši nezvolil psy? A jak kočky trefí do cíle? Na vaše otázky odpovíd podrobné FAQ.

Retro apríl

Amazon pojal letošní Apríl jenodudše: svou homepage oděl do retrodesignu z roku 1999:

Kytara, co umí selfie

Známý výrobce hudebních nástrojů prý představil novou kytaru Fender Selfie Edition 2015, která umí pořídit selfie, když hrajate:

Chytré ponožky od HTC

Wearables jsou v módě a HTC přichází s chytrými ponožkami HTC RE Sok. Umí přijímat SMS, jsou vybaveny GPS modulem, který zajistí, že se pár ponožek už nikdy nerozdělí, a automaticky majitele upozorní na díry. 

MS-DOS Mobile

Microsoft se vrací zpátky ke kořenům – vypustil aplikaci, která přináší MS-DOS na telefony se systémem Windows Phone. Pokud se vám stýská po příkazech jako je DIR, CD nebo FORMAT C:, budete mít radost: 

PlayStation Flow

PlayStation ostře vstupuje do světa wearables. K herní konzoli si budete moci koupit nový ovladač PlayStation Flow, který „přenáší hraní z obýváku do bazénu.“ 

CERN potvrdil existenci Síly

„Velmi působivý tento výsledek je,“ komentoval zásadní objev výzkumníků pracujících s velkým hadronovým urychlovačem CERNu mluvčí laboratoře. Vědci si sice nejsou jistí, co je vlastně zdrojem Síly, ale studenti a výzkumníci už ji začali využívat – například ke komunikaci na velké vzdálenosti, ovlivňování myslí jiných lidí nebo vyzvedávání těžkých předmětů z močálů, pokračuje zpráva CERNu. Jeden z teoretiků dokonce publikoval práci nazvanou „May the Force be with EU“ (Ať EU provází Síla), kterou přesvědčil Radu CERNu k zakoupení R2 doidů.

Dial-up na broadbandu

Příliš rychlý internet lidem škodí, zjistil Google. „Když jsme spustili Google Fiber v Kansasu, zjistili jsme, že lidi ovlivňuje způsobem, který jsme nečekali. Dříve měli při stahování dat čas se zastavit a postarat se o takové ty malé záležitosti – třeba si uvařit kafe, zajít si na záchod nebo si pohrát se psem. Ale naše rychlé připojení jim tyto radosti vzalo,“ vysvětluje Google na svém blogu. Řešení? Firma zavedla na optických kabelech dial-upovou technologii, která dokáže zpomalit rychlost připojení až 376krát.

Google naopak

„Vždycky hledíme kupředu, ale někdy je dobré se ohlédnout. Změňte perspektivu,“ tvrdí Google v tweetu na svém oficiálním účtu. A na adrese com.google spouští vyhledávání, které je… celé naopak. Mimochodem – je to zřejmě poprvé, co firma použila doménu .google.

Nejchytřejší schránka

Google má aprílových vtípků samozřejmě víc. Uvádí třeba Smartbox – novou chytrou hardwarovou poštovní schránku, která přináší všechny vymoženosti elektronické komunikace. A má k tomu i povedené video:

Pacman v mapách

Google nezapomněl ani na své mapy, kde se objevila možnost zahrát si klasikou hru Pacman v ulicích reálného města. Stačí kliknout na ikomu Pacmana v levém dolním rohu. Ale pozor – musíte si vybrat oblast, kde je dostatek ulic, jinak vám hra nepůjde.

Produkt, který budete chtít obejmout

Japonský Google představil zásadní novinku – Google Panda. Na rozdíl od stejnojmenné aktualizace vyhledávacího algoritmu jde o něco mnohem milejšího – plyšovou pandu, která odpovídá na dotazy:

BRAND24

Flightradar24 sleduje i hmyz

Nové regule požadují, aby všechen hmyz měl nainstalovaný letecký monitorovací systém ADS-B. Brouky sledujeme v reálném čase, hlásí Flightradar24, populární stránka na sledování pohybu letadel. U hmyzu je ovšem poněkud vyšší hustota provozu:

Narazili jste na povedený apríl? Podělte se s námi v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).