Hlavní navigace

Google je prý stále připraven opustit Čínu kvůli cenzuře Internetu

11. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Situace okolo hojně medializovaného ukončení cenzurování výsledků vyhledávání ze strany společnosti Google na čínském trhu začíná připomínat jihoamerickou telenovelu. V posledních týdnech to vypadalo, že Google lidově řečeno „vyměkl“. Z rezolutního ukončení cenzurování i za cenu možného nuceného vyklizení čínského trhu se v mediálních výstupech představitelů amerického internetového kolosu stala jen diskuse s čínskou vládou o budoucnosti Internetu v této komunistické zemi. Spoluzakladatel firmy…

Situace okolo hojně medializovaného ukončení cenzurování výsledků vyhledávání ze strany společnosti Google na čínském trhu začíná připomínat jihoamerickou telenovelu. V posledních týdnech to vypadalo, že Google lidově řečeno „vyměkl“. Z rezolutního ukončení cenzurování i za cenu možného nuceného vyklizení čínského trhu se v mediálních výstupech představitelů amerického internetového kolosu stala jen diskuse s čínskou vládou o budoucnosti Internetu v této komunistické zemi. Spoluzakladatel firmy Sergey Brin se dokonce nedávno nechal slyšet, že hmatatelné výsledky jednání mohou přijít i za dva roky.

Ředitel firmy Eric Schmidt ale nyní řekl, že výsledek jednání bude brzy. Co to „brzy“ přesně znamená, nechtěl už ale na mediálním summitu v Abu Dhabi specifikovat. Může tak jít o týdny i roky, o kterých mluvil Sergey Brin. Eric Schmidt totiž přiznává, že konkrétní časový plán neexistuje. Nicole Wong, což je viceprezidentka Googlu, pro americké politiky ale tento týden znovu zopakovala, že Google už nechce cenzurovat dle pekingského diktátu a pokud to bude nutné, je připraven čínský trh opustit. (Reuters)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).