Hlavní navigace

Google neplatí daně! To zase budou mít média týden o čem psát

24. 10. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google a Evropská unie
Vrací se to každý rok. Po každém ohlášení finančních výsledků Google někdo vytáhne staré klasické téma – „Google neplatí daně“. Tfujho, odplivnou všeználci. Zvláštní je, že tohle se už děje několik let, aniž by se kdokoliv z těch všeználků podíval do minulosti a došlo mu, že pořád dokola píše o tom samém.

Ano, Google odvádí minimální daně. Uvádí se, že díky „díře v daňových předpisech“. A také to, že jde pouze o 2,4% „daň z příjmu“. Otevřeně řečeno, jakákoliv společnost, který odvádí vyšší daně než je nutné, by byla bláhová a nezodpovědná. A téma „Google neplatí daně“ bylo obrovské téma loni – stačí si vyhledat třeba „Google is not paying taxes“ a diskuze na téma „Jak Google nezaplatil miliardy dolarů na daních“ vás zabaví na zbytek dne.

Google only pays a 2.4% tax rate using money-funneling techniques known as the ‚Double Irish‘ and the ‚Dutch Sandwich,‘ even though the US corporate income tax is 35%. By using Irish loopholes, money is transferred legally between subsidiaries and ends up in island sanctuaries that have no income tax, giving Google the lowest tax rate amongst its technology peers.

Podobný způsob používájí samozřejmě další společnosti (viz U.S. Companies Dodge $60 Billion in Taxes With Global Odyssey) – mimo jiné se odhaduje, že tímto způsobem americká ekonomika přichází o 60 miliard dolarů (Google takhle „ušetří“ okolo miliardy dolarů ročně). A bez iluzí, podobné techniky využívá i řada „českých“ firem. A bylo by vhodné si zkusit uvědomit, kolik „českých“ firem se v posledních letech právě proto „přestěhovalo“ na Bermudy, Kypr či jiná podobná místa. Podle Business Weeku jde až o 1,375 bilionu dolarů amerických společnosti,  které právě díky přesunu „ven“ nejsou zdaněny.

Ne, Google neušetřil 60 miliard na daních. To jen občas v médiích narazíte na někoho, kdo neumí číst. 

Ne, Google neušetřil 3 miliardy na daních v roce 2010, jde o částku za tři roky celkem. 

IRS Auditing How Google Shifted Profits Offshore to Avoid Taxes je ukázka toho, že v USA to finančně hodně dře, ale co ti ostatní? Jestli ročně USA přichází o 60 miliard dolarů a Google ušetřil jen jednu miliardu?

Dělá Google něco nelegálního? K smutku těch co budou něco takového v tisku naznačovat, nedělá. Google využívá legálního postupu, který mu (teoreticky) umožňuje optimalizovat podnikání tak, aby neodváděl zbytečně příliš mnoho peněz. Můžete si začít něco říkat o „morálce“, ale tady žádná morálka nefunguje. Můžete si začít povídat  něco o tom, že „stát přece musí z něčeho žít“, ale i to je poněkud zvláštní pohled. Stát žije – vybírá spoustu dalších peněz, daní zaměstnance, daní firmy. A pokud je to stát, který takto nastavil právní a daňový rámec, tak je to nepochybně rozhodnutí jeho zákonodárců a finančníků.

Ne, Google nikoho neokrádá, stát už vůbec ne. Stát umožňuje tento stav, vědomě. Pokud by to byl problém, jistě by to napravil.

Ano, Google vedle daně z příjmu (kterou takto dobře optimalizuje) odvádí státu (mnoha státům) řadu dalších daní. 

Pomohlo by USA, kdyby Google odváděl daně z příjmu v plné výši „doma“? Nepomohlo, bez ohledu na objem prostředků věnovaných státu, ty budou stejně využity neefektivně a neproduktivně. 

Platí opravdu Google 2,4% daň? Ve skutečnosti ne, v celkovém pohledu (a stačí se začíst do finančních výsledků) je daň někde okolo 20 %. Firemní daně se přitom v USA pohybuje okolo 35 %, ve Velké Británii pro změnu okolo 28 %. Znamenalo by přesunutí Google do Velké Británie také cosi nepatřičného? Vždyť i tam by mohl Google odvádět nižší daně, než by je „měl“ odvádět v USA.

O Google „neplatícím daně“ se mimochodem psalo už i v roce 2009 – viz například Why would Google not pay as little tax as possible? – což je přesně ta správná otázka. Proč by Google neplatil daně tak nízké, jak je to jenom možné? A proč vlastně myslíte, že Microsoft má svou evropskou centrálu právě v Irsku? Ano, samozřejmě, ze stejného důvodu jako Google – protože je tam nejnižší daňové zatížení (12,5%). A najdete se řada dalších – přehled v Top ten list: Tax evaders' wall of shame je hodně zajímavý. Třeba to jak Bank of America z 4,4 miliardy zisku nezaplatila žádné daně.

V roce 2009 Google měl v Irsku tržby 7.9 miliardy Euro, zisk 5.5 miliard a operační zisk 45 milionů dolarů. Jak je to možné? „Administrativní náklady“ byly ve výši 5.467 miliardy Euro. A Google tyto náklady zaplatil svému Bermudského HQ. V samotném Irsku pak odvedl 9.6 miliardy Euro na daních, tedy ve skutečnosti zhruba 20%.

Mohl by Google platit na daních (například v Británii) více? Mohl, samozřejmě. A nakonec i Eric Schmidt říká, že by to „udělali rádi“ (viz Google says it would pay more tax in UK). Ale také upozorňuje na to, že povinností Google je podnikat tak, aby uspokojili akcionáře. A pro ty existuje jediné správné řešení – platit tak malé daně, jak je to jenom možné. Protože platit cokoliv zbytečně navíc by poškozovalo akcionáře.

cif 24 - early cena - média

We love Britain. If Britain changes its tax laws, we will pay taxes in accordance with those laws. I can't be clearer than that,“ říká Schmidt. A má samozřejmě pravdu. Zpět ke kořenům „problému“ – pokud je možné optimalizovat placení daní tak, aby nebylo placeno více, je to možné pouze v rámci dodržení platných zákonů. A o nějaké morálce zde nemůže být řeč.

Je to tak, Google, stejně jako řada dalších firem, před několika lety převedl vše podstatné na Bermudy – hlavně své intelektuální vlastnictví. To mu poté umožňuje celosvětové finační operace, které vedou k optimalizaci daní. A to vše nejenom v souladu s platnými zákony, ale také se souhlasem daňových úřadů. Právě zmíněný převod tak americké IRS odsouhlasilo v roce 2006. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).