Hlavní navigace

Google radikálně rozšiřuje vyhledávání v novinových archivech

8. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Americký Google dnes oznámil, že radikálně rozšiřuje množství historických novinových článků, které lze hledat online. Ve spolupráci s vydavateli novin Google skenuje jejich tištěné archivy a dává je k dispozici na News Archive Search. Poté, co jsou články naskenované, lze pomocí optického rozeznávání znaků rozlišit mezi nadpisy a vlastními texty. Tato technologie vychází z té, kterou Google již používá při skenování knih, ale je pokročilejší a upravená speciálně pro stránky novin. V archivech…

Americký Google dnes oznámil, že radikálně rozšiřuje množství historických novinových článků, které lze hledat online. Ve spolupráci s vydavateli novin Google skenuje jejich tištěné archivy a dává je k dispozici na News Archive Search. Poté, co jsou články naskenované, lze pomocí optického rozeznávání znaků rozlišit mezi nadpisy a vlastními texty. Tato technologie vychází z té, kterou Google již používá při skenování knih, ale je pokročilejší a upravená speciálně pro stránky novin. V archivech budou zobrazené inzeráty Google AdSense, přičemž o výdělek se Google rozdělí s vydavateli novin. Archiv už obsahuje miliony článků, a postupně se budou přidávat další (Techcrunch, Google Blog).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).